Κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ θα διαθέσει φέτος ο ΟΤΕ για τις επενδύσεις του σε υποδομές (δίκτυο VDSL και 4G Cosmote σε Ελλάδα και Ρουμανία) όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Τσαμάζ, μιλώντας στους αναλυτές με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων 6μήνου. 

ote financial1

Ο επικεφαλής του Οργανισμού πρόσθεσε ότι τα τελευταία 4 τρίμηνα οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε υποδομές στην Ελλάδα ήταν 340 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε αναφορικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου πως ο ΟΤΕ είναι πλέον από τις καλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη όσο αφορά τη σχέση των δανειακών υποχρεώσεων προς τα EBITDA, αλλά και την ωρίμανση των δανείων. Τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΤΕ εξόφλησε ομολογιακό δάνειο ύψους 713 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα 6μήνου μειωμένα ήταν τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα. Παράλληλα όμως μειώθηκε ο τρέχον καθαρός δανεισμός ενώ αυξήθηκαν οι ταμειακές ροές κατά 20%. Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα η πίεση στα έσοδα λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, της μείωσης των εισοδημάτων από την υψηλότερη φορολογία και του έντονου ανταγωνισμού σε όλες του τις δραστηριότητες.  Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις διαδοχικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και στις αρχές του 2013. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να εστιάζει στη μείωση του κόστους και να επενδύει επιλεκτικά σε λύσεις που θα ενισχύσουν μελλοντικά τις ροές των εσόδων του. 

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο 6μηνο διαμορφώθηκαν σε 223,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 43,5%, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 10,1% στα 1.968,7 εκατ. και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) κατά επίσης 10,1% στα 688,4 εκατ.  Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 35%, ενώ οι προσαρμοσμένες ταμειακές ροές αυξήθηκαν έναντι του περσινού εξαμήνου 19,9% στα 276 εκατ. ευρώ.

Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 740,6 εκατ. ή κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος Ιουνίου του 2012, και διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 2,5 δισ. στο τέλος Ιουνίου του 2013. Ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς το ΕΒΙTDA του τελευταίου δωδεκαμήνου του Ομίλου, διαμορφώθηκε σε 1,7 φορές. Σε συνέχεια της είσπραξης από την πώληση της Globul (που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της οικονομικής περιόδου του Β΄τριμήνου 2013), ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς το ΕΒΙTDA, σήμερα, διαμορφώνεται σε περίπου 1,2 φορές

Το Β’ τρίμηνο του 2013 τα συνολικά έσοδα του ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν 8,6%, το μικρότερο ποσοστό  μείωσης εσόδων των τελευταίων 4 τριμήνων. Συνεχίστηκε η πίεση στον κύκλο εργασιών   λόγω της έντονης επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας τόσο στις δραστηριότητες της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας. Στην κινητή τηλεφωνία, σχεδόν τα 2/3 της μείωσης των εσόδων, σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2012, οφείλονται στις μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής. 

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ο ΟΤΕ συνέχισε να προσελκύει ένα σημαντικό ποσοστό των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.  Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που είχαν διατεθεί εμπορικά το Νοέμβριο του 2012, είχαν προσελκύσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 περίπου 25.000 συνδρομητές,

Το Β’ τρίμηνο του 2013, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) κατέγραψε απώλειες 35.000 γραμμών.  Οι καθαρές αποσυνδέσεις για τον ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθαν σε 53.000 γραμμές λιανικής, σε σχέση με 56.000 το Α’ τρίμηνο του 2013 και 75.000 το Β’ τρίμηνο του 2012. Το Β’ τρίμηνο του 2013 ο ανταγωνισμός κατέγραψε 18.000 καθαρές νέες συνδέσεις, μειωμένες από τις 29.000 το Α’ τρίμηνο του 2013 και τις 32.000 το Β’ τρίμηνο του 2012.

Το Β’ τρίμηνο του 2013, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 24.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής ή το 37% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων στην ελληνική αγορά, φθάνοντας συνολικά τους 1.234.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών. 

Στις 30 Ιουνίου 2013 ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 175.000, σημειώνοντας αύξηση 26.000 πελατών στο τρίμηνο και σχεδόν 99.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή προήλθε από την υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης της εταιρείας, ενώ οι συνδρομητές IPTV παρέμειναν σταθεροί.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply