Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων του ΟΤΕ, νέα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το μέγαρο. Φαίνεται ότι από την πλευρά της Deutsche Telekom δεν υπάρχει προθυμία για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθότι οι Γερμανοί είναι προβληματισμένοι σχετικά με τις προβλέψεις και αναμένουν τα επίσημα νομικά κείμενα. Οι προβληματισμοί αφορούν τους βασικούς όρους της συμφωνίας και επικεντρώνονται σε δύο θέματα:
– Θεωρούν ότι δεν θα είναι εφικτό, σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, να ισχύσει η δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 11% για τρία χρόνια.
Εκφράζουν επιφυλάξεις για την προσωρινότητα του μέτρου, καθώς βάσει της προτεινόμενης ΣΣΕ, τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί προβλέπεται να επανέλθουν σε ισχύ από την 1/1/2015. Η επάνοδος στο σημερινό μισθολογικό καθεστώς όμως, εκτιμάται ότι θα «εξανεμίσει» τις όποιες οικονομίες επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής ΣΣΕ.
Αντίθετα με τις παραπάνω διαρροές, πηγές του Οργανισμού, εκτιμούν ότι η συμφωνία, η οποία εστάλη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην DT, θα υπογραφεί κανονικά και απλά θεωρούν δικαιολογημένη την ενδελεχή εξέταση του κειμένου από τη Γερμανική πλευρά.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία υπάρχει και για την πιθανότητα οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη -στους οποίους συγκαταλέγονται και 320 μητέρες ανηλίκων- να μην αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη ΣΣΕ.
Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αυτοί, επιλέξουν να παραμείνουν στον Οργανισμό, το πρόβλημα στον ΟΤΕ θα επανεμφανιστεί, καθώς θα μειωθεί ο αντίκτυπος του οφέλους των 180 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κερδίσει ο Οργανισμός από την εφαρμογή της σύμβασης σε βάθος τριετίας.
Επίσης, στην εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχει μια σειρά νομικών εμποδίων που δεν επιτρέπουν στον ΟΤΕ να χορηγήσει κίνητρα αποχώρησης καθώς αυτά φορολογούνται σε ποσοστό 90%. Γι’αυτό και έχει ήδη ζητηθεί από τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη αλλαγή αυτού του πλαισίου προκειμένου να χορηγηθούν κίνητρα ενώ συνάντηση με τον υπουργό σκέπτεται να ζητήσει και η πλευρά των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι περίπου 150 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση παραμονής στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας, κάνοντας χρήση των διατάξεων της τρέχουσας εργατικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει κίνητρα παραμονής.