Ρίγη διεθνούς συγκίνησης προκάλεσε η ανακοίνωση –την περασμένη Πέμπτη το πρωί ώρα Ελλάδος- του θανάτου του Στιβ Τζομπς, του συνιδρυτή και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Apple. Ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε τον μύθο της Apple την τελευταία δεκαετία δεν άντεξε στη «μάχη» με την επάρατο νόσο (έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας) και έφυγε από τη ζωή σε ηλικίας μόλις 56 ετών.

Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πολ και η Κλάρα Τζομπς τον υιοθετούν και η οικογένεια μεταφέρεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 1971 γνωρίζεται με τον Στιβ Βόσνιακ με τον οποίο το 1976 ιδρύουν την Apple. Ο Τζομπς πήγε μεν στο κολλέγιο Reeds του Όρεγκον, αλλά πολύ γρήγορα το παράτησε για να ασχοληθεί με την τεχνολογία.

Η Apple αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, με τον Βόσνιακ να δημιουργεί εντυπωσιακούς υπολογιστές και τον Τζομπς να τους προωθεί. Οι δύο τους θα συγκρουστούν αργότερα, αλλά στην αρχή η χημεία μεταξύ τους λειτουργεί. Η εταιρεία μεγαλώνει, όμως, και ο Τζομπς προσλαμβάνει τον Τζον Σκάλεϊ το 1983 ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Τρία χρόνια αργότερα ο Τζομπς θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Σκάλεϊ και θα αποχωρήσει.

Δημιουργεί τη NeXT, επιδιώκοντας να παρουσιάσει στον κόσμο έναν επόμενης γενιάς προσωπικό υπολογιστή και λειτουργικό σύστημα. Όμως, η ΝeXT αποτυγχάνει παταγωδώς. Από την άλλη πλευρά, το εγχείρημα της Pixar, της εταιρείας κινουμένων σχεδίων που έχει αποκτήσει ο Τζομπς, εξελίσσεται σε τεράστια επιτυχία και κρατά τον Τζομπς μέσα στο “παιχνίδι” της τεχνολογίας. Εκεί καταλαβαίνει ότι η αγορά της ψυχαγωγίας, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από εκείνον της τεχνολογίας.

Την ίδια περίοδο η Apple αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και το 1996 αγοράζει τη NeXT, ουσιαστικά για να δικαιολογηθεί η επιστροφή του Τζομπς ως συμβούλου διοίκησης. Την επόμενη χρονιά, γίνεται προσωρινός διευθύνων σύμβουλος και αρχίζει την αποκατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι το iMac, ένας προσωπικός υπολογιστής all-in-one που ενθουσιάζει λόγω του σχεδιασμού του.

Όμως, η χρονιά – κλειδί είναι το 2001 όταν και λανσάρεται το iPod. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορητή ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, κατάφερε χάρη στο design και την ευχρηστία της -που τα οφείλει στις εμμονές του Τζομπς- να εξελιχθεί στο fashion symbol της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2007 το iPod αποκτά και χαρακτηριστικά κινητού τηλεφώνου και το iPhone είναι γεγονός, ενώ το 2010 ήρθε η σειρά του tablet και του iPad, το οποίο δημιούργησε –ουσιαστικά- μία νέα αγορά.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply