Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 24 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»News»Internet

Έρευνα του ELTRUN για τη σχέση των Ελλήνων με τα Social Media

23/01/2012Βαγγέλης ΞανθάκηςBy Βαγγέλης Ξανθάκης4 Mins Read Internet News

Ολοκληρώθηκε η πανελλήνια έρευνα του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την «Στάση, αξιοποίηση και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα social media». Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες χρήστες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έμπειροι» διότι το 50% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα social media πάνω από 3 χρόνια. Το 68% των Ελλήνων επισκέπτεται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) και το 60% blogs και forums. Επίσης 1 στους 2  Έλληνες αναζητά πληροφορίες σε σελίδες με reviews χρηστών. Η έρευνα διεξήχθη στα τέλη του 2011 με 1050 έμπειρους χρήστες του Internet που είναι ενεργοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ χρησιμοποιούν συχνά τα social media, οι Έλληνες είναι πολύ ενεργοί μόνο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (περίπου 1 στους 2 αφήνει σχόλια συχνά). Τα ποσοστά αλλάζουν αρκετά όταν εξετάζουμε τα blogs/forums (όπου μόνο 1 στους 5 κάνει συχνά σχόλια) και τις σελίδες με reviews χρηστών (όπου μόνο 1 στους 10 αφήνει συχνά κάποιο σχόλιο). Το παραπάνω γεγονός εξηγείται από την μεγαλύτερη εξοικείωση που έχουν οι Έλληνες χρήστες με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) από ότι με τους άλλους τύπους social media, blogs και σελίδες με reviews χρηστών. Επιπροσθέτως, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως κύριο ρόλο την κοινωνικοποίηση των χρηστών (σημαντικό στοιχεία που σχετίζεται με την Ελληνική κουλτούρα), και όχι την ενημέρωση τους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα αποδεικνύει ότι τα blogs/ forums / chats μόλις πρόσφατα άρχισαν να αξιοποιούνται επαγγελματικά από ελληνικού οργανισμούς  / εταιρίες για προώθηση και ενημέρωση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα όταν οι χρήστες ερωτούνται για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα διαφορετικά είδη social media. Σε αντίθεση με τα παραπάνω αποτελέσματα οι χρήστες  δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σελίδες με reviews (43%). Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) έχουν ποσοστό εμπιστοσύνης μόλις 16% γεγονός που συμβαδίζει και με τα διάφορα πρόσφατα περιστατικά / κρούσματα κακόβουλης χρήσης του. Η υψηλή εμπιστοσύνη στα reviews εξηγείται από το γεγονός ότι τα σχόλια (posts) τα οποία υπάρχουν σε reviews, έχουν αναρτηθεί από άτομα τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και εκφράζουν την προσωπική τους εμπειρία. Το word of mouth, συνεχίζει και στον ηλεκτρονικό χώρο να κατέχει την πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των χρηστών. Παράλληλα σκιαγραφεί την ωριμότητα των σοβαρών Ελληνικών εταιριών που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες on-line που δίνουν πλέον την δυνατότητα στους on-line καταναλωτές να αξιολογούν τις υπηρεσίες που δέχονται και να το εκφράζουν δημοσίως. 

 

Εμπιστοσύνη στα social media

 

 

Εξερευνώντας τις στάσεις των χρηστών απέναντι στα social media, παρατηρούμε ότι 1 στους 2 δηλώνει εξοικειωμένος με τη χρήση τους ενώ, μόλις 1 στους 4 δοκιμάζει τα καινούρια applications του facebook, γεγονός που δείχνει ότι οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης τα χρησιμοποιούν στην απλή τους μορφή ένα κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Επίσης, 1 στους 3 δηλώνει ότι τα χρησιμοποιεί γιατί τα θεωρεί σημαντικό εργαλείο της εποχής μας για ψηφιακή πληροφόρηση, επικοινωνία, διασκέδαση και συναλλαγές.

 

Λόγοι χρήσης του facebook

Στάσεις χρηστών απέναντι στα social media

 

Αναλύοντας περισσότερο τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook) παρατηρούμε ότι 1 στους 2 χρήστες, δηλώνει ότι έχει στο προφίλ του πάνω από 100 φίλους. Σημαντικό (και βέβαια κάτι που πρέπει να εξετασθεί σε βάθος στο μέλλον) όμως είναι το γεγονός ότι το 45% δηλώνει ότι γνωρίζει προσωπικά μέχρι το 50% των «φίλων» του. 

Οι  κυρίαρχοι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούν οι Έλληνες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι η επικοινωνία με την οικογένεια και φίλους (37%), η διασκέδαση (32%) και για να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο (28%). Οι παραπάνω λόγοι μπορούν να εξηγηθούν, αν κοιτάξουμε την κατανομή συχνότητας χρήσης του facebook στις ηλιακές ομάδες. Από ηλικία 14 έως 26 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το facebook καθημερινά πάνω από το 60%, ενώ από ηλικία 34 και πάνω η χρήση του facebook περιορίζεται σε λίγες φορές την εβδομάδα.

 

 

 

Συχνότητα χρήσης facebook ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες

 

 

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ELTRUN έρευνα
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Βαγγέλης Ξανθάκης
  • Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

AI Readiness Index 2025 για τις ΜμΕ στην Ελλάδα από την ENTERSOFTONE και το Εργαστήριο ELTRUN

Cosmote Telekom: πρωταγωνιστεί στην έρευνα για τα δίκτυα του μέλλοντος

Οι ελληνικές συμμετοχές στο MWC 2025 (Greek Pavilion)

Η HUAWEI στο MWC 2025: AI, ρομποτική και remote driving

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η Trasys Ελλάδας και ο  Όμιλος NRB μετονομάζονται σε KEYES
  • Δ. Τσιτσιράγκος: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον recovery story – είναι επενδυτικός προορισμός»
  • Στο 1,37% του ΑΕΠ το κόστος από το εργασιακό άγχος
  • Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο λοταρίας στη Χιλή από την Polla Chilena de Beneficencia
  • Η καρδιά του ελληνικού Real Estate χτυπά στο Metropolitan Expo στις 15 – 17 Μαΐου 2026
  • BrainReGain: Νέο 360° μοντέλο ταλέντου παρουσίασε στο Delphi Economic Forum XI
  • Αντιδράσεις για τα νέα πρότυπα αναφοράς εκπομπών ρύπων
RSS itsecuritypro.gr
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.