weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 20-5-21 sent
600x80 banner 27-5-21 sent

Παράταση στο SFBB: όποιος πρόλαβε τη σύνδεση είδε

Τσίμπησε ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, με σκοπό να συνεχίσει το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για συνδέσεις FTTH.
Μέχρι τώρα, από το πρόγραμμα Super Fast Broadband έχουν επωφεληθεί περίπου 138 χιλιάδες συνδρομητές, οι οποίοι επιδοτήθηκαν με 360 ευρώ ανά σύνδεση.
Έτσι, εξαντλήθηκε το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας το σκοπό του με τον καλύτερο τρόπο.
Ήδη αρκετούς μήνες πριν, το υπουργείο βλέποντας την επιτυχία της δράσης, αναζητούσε τρόπους να πετύχει την αύξηση της χρηματοδότησης με νέα κεφάλαια.
Γι’αυτό το λόγο έχει ζητήσει από την ΕΕ να εγκρίνει την περαιτέρω επέκταση της επιδότησης κατά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, αφού είναι φανερό ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο για την απόκτηση σύνδεσης οπτικών ινών από τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού το 95% των συνδέσεων που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα έγινε με τη χρήση του κουπονιού της δράσης SFBB.
Βέβαια, η επιπλέον επιδότηση των 50 εκατομμυρίων προσκρούει στην πολιτική περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, αλλά το υπουργείο προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα στους διαδρόμους των Βρυξελλών για να πάρει το πράσινο φως.
Μέχρι τότε κρατάει ζωντανό το πρόγραμμα με τα 10 εκατομμύρια από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να τα αναπληρώσει, όταν εγκριθεί το νέο κονδύλι της ΕΕ.
600x80_xeria-psila_WEEKLY TELECOM
inalan

Inalan: Καναδέζοι κι Ουκρανοί με 1.000 θα την παν

Οικονομική ενίσχυση από καναδέζικο fund Fiera Infrastructure έλαβε η Inalan, με σκοπό να ενισχύσει και να επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών σε επιπλέον 1,6 εκατ. συνδρομητές.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι προφανώς τα σχέδια της Inalan βγαίνουν εκτός των ορίων του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, με νέα σχέδια και νέα έργα.
Απόδειξη ότι ο προσανατολισμός της Inalan αλλάζει, και η δυναμική της ισχυροποιείται, είναι ότι πριν από λίγες εβδομάδες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τοποθετήθηκε ο Luis Alvarez Satorre, που κατέχει και τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ισπανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Islalink, η οποία βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο της Fiera Infrastructure.
Η Istalink κατασκευάζει στο Ιόνιο το υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή, το οποίο θα έχει μήκος 322 χιλιόμετρα.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και θα συνδέσει την Πρέβεζα με την απέναντι ακτή της Ιταλίας, τον Κρότωνα, κλείνοντας έναν εικονικό δακτύλιο που περνάει από το Μιλάνο, τη Ρώμη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Από την Fiera βλέπουν τη ζήτηση οπτικών ινών στην Ελλάδα να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, κάτι που δήλωσε η πρόεδρος της Fiera Infrastructure, Αλίνα Οσόριο, ενώ τα σχέδια της Inalan ξεδίπλωσε και στην πρώτη δημόσια ομιλία του ο Ουκρανός ιδρυτής της Kostiantyn Dolzhenko.
Η κίνηση της Inalan δείχνει ότι η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς έχει ακόμα να καλύψει πολύ δρόμο, και υπάρχει χώρος για όλους, αλλά και εύφορο έδαφος για συνεργασίες, συνέργειες, και θεμιτό ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών.
grid_600x80
g-cloud

ΝΧΤ Gen Cloud

Ετοιμάζει την επόμενη γενιά του G-Cloud η κυβέρνηση, και προκηρύσσει διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της υπάρχουσας υποδομής του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους. Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα:
Το πρώτο είναι η προμήθεια υποδομής για παροχή υπηρεσιών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους υπό την μορφή Infrastructure as a Service, και το δεύτερο αφορά υπηρεσίες G-Cloud Public & πλατφόρμας αυτοματοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών ως υπηρεσία.
Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθούν οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας υπηρεσιών Δημοσίων Φορέων, όσον αφορά στην διασύνδεσή τους αλλά και παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Επιπλέον, στόχος του έργου αποτελεί και η παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η διάθεση έτοιμων παραμετροποιημένων συστημάτων που θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμες υπηρεσιών, η υλοποίηση εικονικών σταθμών εργασίας μέσα στο στόχο εφαρμογής τηλεργασίας, καθώς και η τήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών σε επίπεδο ασφάλειας και υψηλής διαθεσιμότητας.
Ο προϋπολογισμός όλου του έργου, ανέρχεται στα 57,8 εκατ. ευρώ με τη συνολική διάρκεια της σύμβασης για το Τμήμα 1 να ορίζεται σε 62 μήνες και για το Τμήμα 2 σε 42 μήνες.
Αν κάτι μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει πετύχει στο Δημόσιο Τομέα, αυτό είναι η ψηφιοποίηση, ενώ με χαρά βλέπουμε ότι κανείς δεν αναπαύεται στις δάφνες του, αλλά όλοι βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία αναβάθμισης και εξέλιξης, στις απαιτήσεις της εποχής.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • “If you can dream it, you can do it” έχει πει ο Walt Disney. Και η Disney Plus είδε το όνειρο ότι από σήμερα 14 Ιουνίου θα είναι στις οθόνες μας. Το ζητούμενο είναι από που θα κόψει συνδρομητές. Ενδεχομένως από το Netflix που έχει «κουράσει» με το να επαναλαμβάνεται. Το καλύτερο είναι ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και ένας Δούρειος Ίππος. Να μην εκπλαγείτε αν δείτε συνδυαστικά πακέτα και με μία 100στάρα σύνδεση παίρνετε και το Disney+ δωρεάν… Οι φήμες είναι αφίμωτες και η αγωνία για το τί θα ανακοινώσει το κόκκινο δίκτυο, έχει πιάσει «κόκκινο»!
 • Με την ευκαιρία: OTT σημαίνει Over The Tax? Μάλλον έχουν μπερδευτεί οι αρμόδιοι και το υπουργείο και πάνε να δημιουργήσουν μία αγορά με δύο μέτρα και σταθμά και φυσικά αθέμιτο ανταγωνισμό. Τι συμβαίνει; Δεν θέλουν να ενοχλήσουν οι ιθύνοντες τις made in the USA, Over The Top, ιερές αγελάδες της ψυχαγωγίας;
 • Θα πρέπει μήπως και οι “ημεδαπές” Nova & CosmoteTV να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, για να μην πληρώνουν φόρο, όπως πολύ έξυπνα έκανε ο ANT1+ που έχει έδρα την Ολλανδία; Η απάντηση στο …”τρίλημμα” είναι απλή. Ή πληρώνουν όλοι το τέλος συνδρομητικής ή κανένας, οπότε δεν μιλάμε για επαναφορά αλλά για κατάργηση. Σε κάθε περίπτωση ΟΤΤ σημαίνει Over The Top και όχι Over The Tax!
 • Α…και καλό θα είναι να μην γίνει αυτή η υπόθεση μπαλάκι από τον Σταϊκούρα στον Πιερρακάκη και τούμπαλιν… Δεν είναι το κόστος των 3 ευρώ / συνδρομητή. Ο κραυγαλέος αθέμιτος ανταγωνισμός είναι! Και επιπλέον το όφελος (26 εκατ. / χρόνο) είναι πολύ μικρό για τον δημόσιο κορβανά σε σχέση με τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει σε 1.000.000 νοικοκυριά… Στο φινάλε έκανε κάποτε μία κουταμάρα ο σύντροφος Ευκλείδης το καλοκαίρι του 2016. Είναι ανάγκη να την διαιωνίζουμε;
 • Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΕΕΚΤ ετοιμάζεται να αποστείλει και επίσημα υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών για το 10% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης που κανονικά – αν δεν υπάρξει πρόνοια- επανέρχεται από 1ης Ιουλίου. Η γνώμη μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο. Το (τα) υπουργείο (α) γνωρίζουν το θέμα και οφείλουν να το λύσουν. Πριν γίνει η ζημιά…
 • Με την ευκαιρία σημειώστε ότι από την ημέρα που η Wind άρχισε να διαθέτει NovaTV τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στην επιτυχημένη συνταγή του cross selling, στην Premier League και το εξαιρετικό σποτάκι, αλλά τα αποτελέσματα είναι Premier Class.
 • Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι που δεν βλέπουμε διαφήμιση από την CosmoteTV για την Super League και τις ομάδες που διαθέτει. Εκτός αν ετοιμάζουν κάτι εξαιρετικό στη λογική το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Εμείς πάντως το αποφασίσαμε: θα παίξουμε και στα δύο γήπεδα φέτος, για να βλέπουμε Super Premier League!
 • Με τη διάθεση επιπλέον ποσού 10 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συνεχιστεί η επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις Fiber to the Home.
 • Από το Super Fast Broadband όπως ονομάζεται το πρόγραμμα – δράση, με ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν επωφεληθεί ήδη 138 χιλ. συνδρομητές. Πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε ένα SFBB 2 με νέα χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό εξετάζεται εκ νέου, καθώς εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις που δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται.
 • Μία λύση που συζητείται είναι το SFBB 2 να έχει κοινωνικά κριτήρια. Η επιδότηση – κουπόνι δηλαδή να δίνεται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Παράλληλα, εξετάζεται και η επιδότηση της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια (περίπου 120 χιλ.) για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι.
 • Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει περιληφθεί σχετική δράση υπό την ονομασία Fiber Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ (131,3 εκατ. χωρίς). Ωστόσο και αυτή εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα να διερευνάται η δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλες «έξυπνες» καλωδιώσεις. Έτσι κι αλλιώς τα πάντα ρει μέσα από το IP. Αμήν και πότε, γιατί η ευρυζωνικότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι κρίσιμης σημασίας υποδομή για όλους!
 • Η παλιά σου συσκευή σβήνει τα σκουπίδια! Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE προτρέπουν τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν μικρές συσκευές τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιούν, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, αντί να σβήνει η συσκευή στα σκουπίδια επιβαρύνοντας τον περιβάλλον σβήνει τα σκουπίδια αφού ανακυκλώνεται με οικολογικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι οικονομία και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν.
 • Μέσα από αυτή την ενέργεια, η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ υποστηρίζουν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Εναλεία» και το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup, για τον καθαρισμό θαλασσών και ακτών. Στόχος για την τριετία 2022-2024 είναι να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 400.000 συσκευές, ενώ για φέτος στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερες από 100.000 συσκευές. Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ “δεν κάνει τον Γερμανό”, αλλά συμμετέχει ενεργά, κάνοντας click & collect, στην προστασία του περιβάλλοντος!
 • Με την ευκαιρία: Σας περιμένουμε την Τρίτη 15 Ιουνίου στο Σεράφειο, στο συνέδριο Electric Micromobility για να δούμε μαζί τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτροκίνησης και της μικροκινητικότητας καθώς και τα τελευταία μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων. Δείτε το πρόγραμμα και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή
 • Summertime! H Κωτσόβολος είναι η πρώτη αλυσίδα που έβγαλε summer vibes σποτάκι και μας δίνει τον παλμό της εποχής προτρέποντάς μας να κατεβάσουμε το φυλλάδιο με τις καλοκαιρινές προσφορές. Το “όχι” δεν είναι καλοκαιρινή λέξη, όταν πρόκειται για τέτοιες προσφορές… Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε και τις επιδοτήσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο τότε τύφλα να έχει η Black Friday!
 • Τις αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών (AI, IoT, Big Data), σε όλους τους κλάδους της αγοράς, στην λειτουργία των επιχειρήσεων και του δημοσίου, αλλά και στην καθημερινή ποιότητα της ζωής μας, είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν ο Νίκος Πλεύρης, Head of Vodafone Cloud & Connectivity Department και ο Βαγγέλης Γκορίλας, Ηead of Public Sector, Vodafone Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του 10ου Regional Growth Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Ιουνίου στην Πάτρα. Συμπέρασμα: Η ψηφιακή επανάσταση είναι αδήριτη ανάγκη. Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, έστω κι αν είμαστε αναλογικά πλάσματα…
 • Η Nova – Wind δημοσίευσε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021, υλοποιώντας με συνέπεια για 2η συνεχή χρονιά τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης «25 Στόχοι για το 2025». Στην έκθεση η εταιρεία περιγράφει τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της στην αγορά, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, ενώ καταγράφει τους στόχους και τα μέτρα που λαμβάνει, καθώς και τους επιλεγμένους δείκτες απόδοσης που χρησιμοποιεί για να κατευθύνει τις δράσεις της. Διαβάζοντας τους στόχους μας ήρθε στο μυαλό ο Α. Lincoln “ You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today”.
 • Σε μία από τις πλέον απαιτητικές και ανατρεπτικές περιόδους, τη διετία 2020-2021, η οποία χαρακτηρίστηκε από την πανδημία, η Vodafone επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και στις επενδύσεις στη χώρα, μέσα από τρεις πυλώνες: την ψηφιακή κοινωνία, τον βιώσιμο πλανήτη και την ισότιμη συμμετοχή. Εμείς θα της βάζαμε άριστα και στα τρία!
 • Αναγνωρίζοντας ότι η συνδεσιμότητα και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν θεματοφύλακες για τη μετάβαση στη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη, καθώς και εγγύηση για την ισότιμη πρόοδο και ευημερία των ανθρώπων, η Vodafone αποτυπώνει στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020-2021 τη στρατηγική της διασύνδεσης για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η έκθεση συμπυκνώνει το όραμα της εταιρείας για την ψηφιακή κοινωνία του αύριο, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα σέβεται τον πλανήτη, υποστηρίζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως έχει πει και ο Tom Stayer «η σαφήνεια του οράματος είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων»!
 • Οι Τηλεπικοινωνίες ήταν ο μοναδικός από τους δείκτες που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό ο οποίος παρουσίασε μείωση (-2,3%) τον Μάιο. Αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να συγκρατήσει τα νούμερα, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 11,3%. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός είναι φορολογία χωρίς νομοθεσία…
 • Περισσότεροι από 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδωσαν το παρών στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, πρόσφατα, παρουσιάζοντας πρωτότυπες τεχνολογικές ιδέες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022.
 • Με όχημα την εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) οι μαθητές δημιούργησαν έξυπνες ρομποτικές εφαρμογές για την ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote. Σταθερή αξία το STEM. Όλα έρχονται και παρέρχονται, αλλά η επιστήμη, η μηχανική, η τεχνολογία και τα μαθηματικά θα είναι πάντα μαζί μας. Απλά θα εξελίσσονται!
 • Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επικαιροποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.
 • Πρόκειται για την τελευταία από τις σημαντικές ΚΥΑ που προβλέπονται στο νόμο 4635/2019 και με αυτή ολοκληρώνεται το δευτερογενές πλαίσιο για τις κεραίες. Οι νέες ρυθμίσεις θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των δικτύων 5G καθώς αφορούν την συντριπτική πλειονότητα των κεραιών στη χώρα. Ήταν καιρός!
 • Η Huawei συμμετέχει στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, με δεκάδες διαθέσιμα μοντέλα laptop και tablets που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι δικαιούχοι του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ μπορούν να τα αποκτήσουν με όφελος 200 ευρώ, σε όλο το δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Όσοι πιστοί (και δικαιούχοι) προσέλθετε!
 • Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά, τα tablets και τις κάμερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ένωσης. Τους πήρε βέβαια 10 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο δεινοσαυρική είναι η ΕΕ στις αποφάσεις της αλλά τέλος καλό όλα καλά!
 • Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αγοράσουν νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα στην ΕΕ πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.
 • Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-readers), οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά όλων των ειδών και τα φορητά ηχεία που είναι επαναφορτιζόμενα μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB τύπου C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Είναι προφανές ότι η εταιρεία που επηρεάζεται πιο πολύ απ’ αυτή την αλλαγή είναι η Apple.
 • Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στους κανόνες αυτούς εντός 40 μηνών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση θα εξοικονομηθούν έως 250 εκατ. ευρώ ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών.
 • Στο μεταξύ οι φορτιστές που είτε πετιούνται στα σκουπίδια, είτε δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.
 • Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της η Inalan πέτυχε τη χρηματοδότησή της από το καναδέζικο επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό το ύψος του κεφαλαίου που θα λάβει. Την εταιρεία έχει ιδρύσει ο Ουκρανός Kostiantyn Dolzhenko το 2014 και προσφέρει με επιτυχία τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις 200/200 Mbps στα Βόρεια Προάστεια και την Θεσσαλονίκη.
 • Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στα επενδυτικά της πλάνα είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών FTTH σε 1,6 εκατ. συνδρομητές, προφανώς επεκτεινόμενη και στην υπόλοιπη χώρα. Молодці!!!
 • Μία άλλη «μικρή» εταιρεία που ακούγεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είναι η Sky Telecom, πάροχος WISP, στην οποία λέγεται ότι έχουν επενδύσει ένα μέρος των κερδών τους από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης. Σημειώστε, ότι η εταιρεία με το πρόγραμμα Try & Buy δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες της πριν υπογράψουν συμβόλαιο.
 • Τα καλά αποτελέσματα της επίσκεψης Πιερρακάκη στην Αμερική: Επίκειται η ανακοίνωση συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την διοίκηση της Starlink για την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με σκοπό όχι απλά την εμπορική εκμετάλλευση των υπηρεσιών δορυφορικού Internet αλλά την κατασκευή και λειτουργία επίγειου σταθμού λήψης και αναμετάδοσης που θα μετατρέψει την χώρα μας σε κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο. H ιστορία έχει και άλλες προεκτάσεις. Αρκεί να σας υπενθυμίσουμε τον ρόλο της Startlink στον πόλεμο της Ουκρανίας, και πόσο την έχει βοηθήσει η χρήση του να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων. Αχρείαστα να είναι!
 • Αυτή τη βδομάδα φτάνουν με πτήσεις τσάρτερ οι πρώτοι προγραμματιστές της DT από την Αττάλεια που θα επανδρώσουν το κέντρο λογισμικού της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες και άλλες αφίξεις μέχρι να συμπληρωθούν οι 300 θέσεις και στη συνέχεια θα αρχίσει η αναζήτηση εγχωρίων προγραμματιστών. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα οργανώθηκε και «έτρεξε» το project και επιβεβαιώνει την παροιμία «όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχουν χίλια μπορώ»!
 • Αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε και γενική συνέλευση της Πλαίσιο Computers. Όπου πάντα έχει ενδιαφέρον τι ανακοινώνει η διοίκηση της εταιρείας για επόμενα πλάνα. Γιατί δείχνει τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν. Μετά το πείραμα με τις λευκές συσκευές που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μπορεί να έχουμε και καμία ακόμη έκπληξη.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Σήμερα Τρίτη 14/6 αποσφραγίζονται οι προσφορές για το μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους 7.5 εκατ. «έξυπνους μετρητές». Με δεδομένο το ύψος του διαγωνισμού (800 εκατ.) συμμετέχουν πολλά μεγάλα σχήματα και κοινοπραξίες. Σε πρώτη φάση, οι υποψήφιοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα ακολουθήσει η διαδικασία των τεχνικών προσφορών και οι τρεις φιναλίστ – ανάδοχοι θα αναλάβουν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές για το έργο.
 • Το κόστος για κάθε νέο smart meter ανέρχεται στα 150 ευρώ, και το project θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8ετίας, με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στην αρχική φάση είναι: Η αμερικανική ITRON, η ελβετική (με εργοστάσιο στην Ελλάδα) Landis+GYR, η Ester (που ανήκει στην Honeywell), η PROTASIS που εκπροσωπεί την Sagemcom Energy, η Iskraemeco από την Σλοβενία, η ιταλική Gridspetise (θυγατρική της Enel) και η Intrasoft International. Πολλά τα λεφτά, πολλοί και οι διεκδικητές!
 • Νέα μελέτη της Juniper Research διαπιστώνει ότι η αξία των δαπανών για την κυβερνοασφάλεια, από πλευράς επιχειρήσεων, θα ξεπεράσει τα $225 δισ. το 2027. Η ανοδική τάση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αν ληφθεί υπόψη ότι για φέτος ο πήχης των παγκόσμιων εταιρικών επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια τοποθετείται στα $179 δισ. το 2022. Πρακτικά, η εταιρεία προβλέπει ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια θα “τρέχουν” με μέσο ετήσιο ρυθμό 26% τα επόμενα πέντε χρόνια. Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται είναι προφανώς ανάγκη να εξελιχθούμε και εμείς.
 • Η ESET δημοσίευσε την Έκθεση Απειλών του 1ου τετράμηνου 2022, στην οποία συνοψίζονται τα στατιστικά που καταγράφηκαν από τα συστήματα εντοπισμού της και τα σημαντικότερα ευρήματα για απειλές από έρευνες της εταιρείας. Η τελευταία έκδοση της έκθεσης παρουσιάζει τις κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οποίες οι ερευνητές της ESET ανέλυσαν ή συνέβαλαν στην αντιμετώπιση τους.
 • Αυτές περιλαμβάνουν την αναβίωση του διαβόητου κακόβουλου λογισμικού Industroyer, που προσπάθησε να επιτεθεί σε υποσταθμούς υψηλής τάσης. Όλοι οι πόλεμοι σήμερα ξεκινούν ως κυβερνοπόλεμοι και συνεχίζονται ως πόλεμοι προπαγάνδας… Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι στο μέλλον αναμένεται αντί να διαγράφουν τα δεδομένα σε ανάλογες περιπτώσεις να αλλάζουν ή να χειραγωγούν οι hackers τα data και κατ’ ακολουθίαν τα αποτελέσματά τους…
 • Η Check Point Research δημοσίευσε το Global Threat Index για τον Μάιο του 2022. Αυτό το μήνα, το Snake Keylogger έχει ανέβει στην όγδοη θέση μετά από μακρά απουσία από τη λίστα. Η κύρια λειτουργία του Snake είναι να καταγράφει τα πλήκτρα των χρηστών και να μεταδίδει δεδομένα που συλλέγονται σε παράγοντες απειλών.
 • Το Snake Keylogger εξαπλώνεται συνήθως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιλαμβάνουν συνημμένα αρχεία docx ή xlsx με κακόβουλες μακροεντολές, ωστόσο αυτό το μήνα ερευνητές ανέφεραν ότι το Snake KeyLogger εξαπλώνεται πλέον και μέσω αρχείων PDF τα οποία εγγενώς θεωρούνται περισσότερο ασφαλή.
 • Αν λάβετε mail υπογεγραμμένο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ με σφραγίδες και υπογραφές μην κάνετε χαρές. Απλά, οι κυβερνοαπατεώνες χρησιμοποίησαν το όνομά του και τη δήθεν υπογραφή του για να ψαρέψουν τα στοιχεία σας “για υπόθεση πορνογραφικού υλικού και άλλων αδικημάτων”. Ίσως να έχουμε στις 6 & 7 Ιουλίου και τον ίδιο τον αρχηγό στο Caravel για να μας ενημερώσει με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Πως; Στο πλαίσιο του συνεδρίου InfoCom Security που θα διεξαχθεί στο Caravel. Εσείς δηλώστε δωρεάν συμμετοχή απλά με ένα click και θα είστε μέσα στο μεγαλύτερο cybersecurity event της ελληνικής αγοράς!
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Θετικές ενδείξεις για την οικονομία. Αυξάνονται οι οικονομολόγοι που εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακάμψουν ενδεχόμενη ύφεση. Την εκτίμηση τους υποστηρίζουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα, που καταγράφει το Bloomberg.
 • Αρκετές εταιρείες του χώρου έδωσαν το «παρών» στα Ποσειδώνεια. Ιδιαίτερα από το χώρο του security, καθώς οι απειλές στο χώρο της Ναυτιλίας αυξάνονται λογαριθμικά και στοιχίζουν ακριβά. Αν ρωτήσετε τι μας έμεινε από την έκθεση θα σας πούμε η ατάκα «Data is the new Oil», την οποία λίγο – πολύ ανέφεραν, με διαφορετικά λόγια, όλοι οι εμπλεκόμενοι.
 • Η Intracom Telecom, ανακοίνωσε ότι εταιρεία εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία παγκοσμίως, το οποίο βρίσκεται στην Υποσαχάρια Αφρική, προμηθεύτηκε και εγκατέστησε την ολοκληρωμένη λύση σταθερής ασύρματης πρόσβασης της εταιρείας, αποτελούμενη από τα ραδιοσυστημάτα πολυσημειακής (PtMP) τεχνολογίας WiBAS και την πλατφόρμα uniMS. Μπράβο!
 • Η χρήση πολυσημειακής τεχνολογίας στις ζώνες υψηλής συχνότητας μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στη μεγάλης έκτασης περιοχή του ορυχείου εξασφαλίζοντας όχι μόνον υψηλή χωρητικότητα, αλλά και μεγάλη εμβέλεια κάλυψης συνδέοντας τα απομακρυσμένα σημεία με έναν κεντρικό κόμβο.
 • Η Accenture και η Microsoft, με την κοινή επιχείρησή τους Avanade, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, μια από τις πιο κρίσιμες και επείγουσες προκλήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ανθρώπους. Με άμεση έμφαση στην παροχή λύσεων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να μεταμορφώσουν τις λειτουργίες, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις αλυσίδες αξίας τους με στόχο τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, οι τρεις εταιρείες θα επεκτείνουν την εστίασή τους σε ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και προκλήσεις διακυβέρνησης (ESG) στο μέλλον.
 • Στο πλαίσιο της εκδήλωσης EU Green Week 2022, η Huawei συνέβαλε στη φετινή έκδοση της βιώσιμης και μετασχηματιστικής στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ για μια Ευρώπη αποδοτική ως προς τους πόρους και κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 στο πλαίσιο δύο εκδηλώσεων.
 • Στις 30 Μαΐου, από κοινού με την Global Enabling Sustainability Initiative (GeSI), η Huawei διοργάνωσε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώθηκε στους τρόπους κλιμάκωσης της Δίδυμης Μετάβασης της ΕΕ, προκειμένου να τεθεί η ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο του πράσινου μετασχηματισμού της ΕΕ, και τελικά να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ.
 • Η Schneider Electric ανακοίνωσε την έναρξη του νέου mySchneider IT Partner Program. Με περισσότερα από 40 χρόνια συνεργασίας στον τομέα των channels, η νέα εξέλιξη του προγράμματος υποστηρίζει τους IT channel partners με πιο απλοποιημένη δομή του προγράμματος και ποικίλες εξειδικεύσεις για βασικούς τομείς, όπως κέντρα δεδομένων, λύσεις πληροφορικής, λογισμικό και υπηρεσίες και μία νέα γκάμα εργαλείων για πωλήσεις, εκπαίδευση και αξιοποίηση πόρων.
 • Επιπλέον, περιλαμβάνει νέα οφέλη που συμβαδίζουν με κάθε τομέα εξειδίκευσής τους και προσφέρει μια ξεκάθαρη στρατηγική βιωσιμότητας για τους συνεργάτες μέσω των Green Premium λύσεων της Schneider Electric, οι οποίες προσφέρουν βιώσιμη απόδοση.
 • Η Performance Technologies απέκτησε το DevOps with GitHub on Microsoft Azure advanced specialization από την Microsoft. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση καθιστά την Performance έναν από τους πλέον εξειδικευμένους συνεργάτες της Microsoft στην υλοποίηση υπηρεσιών DevOps και αποδεικνύει την ικανότητα της να υποστηρίζει και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών της για ψηφιακό μετασχηματισμό και μετάβαση στο cloud.
 • Η Adaptit ανέλαβε να υλοποιήσει το Σύστημα Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το έργο Advanced Passenger Information System – APIS, ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων, για ταξιδιώτες που προέρχονται από αεροδρόμια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Η Edil κέρδισε τον διαγωνισμό για το έργο «Σύστημα Εποπτείας Φάσματος Δορυφορικών Επικοινωνιών (ΣΕΦΔ)» που είχε προκηρύξει η ΕΕΤΤ, αντί 5.665.857 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το έργο αφορά την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου ΣΕΦΔ ικανού να υποστηρίξει την ΕΕΤΤ στις ενέργειες που απαιτούνται και αφορούν τις δραστηριότητες εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων δορυφορικών επικοινωνιών, τον γεωεντοπισμό πομπών, τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και την τήρηση/διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ραδιοσυχνοτήτων.
 • Η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια, προχώρησε στην αγορά και εγκατάσταση νέου υπερσύχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής καλωδίων χαμηλής, μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη μονάδα της Θήβας. Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5,1 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, με 1,3 εκατ. ευρώ περίπου.
 • Στις 28 Απριλίου, η ASBIS και η Seagate πραγματοποίησαν Επιχειρηματική Επιθεώρηση Τριμήνου στα κεντρικά γραφεία της ASBIS, όπου συζητήθηκαν περαιτέρω βήματα συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ASBIS τιμήθηκε με το Systems Partner Award για την σημαντική πρόοδο στην επιχειρηματική ανάπτυξη των συστημάτων Seagate το 2021.
 • Η Apple στην παρουσίαση WWDC 2022 ανακοίνωσε την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς επεξεργαστών Apple Silicon M2 που ενσωματώνονται στις νέες σειρές φορητών υπολογιστών MacBook Air και MacBook Pro 13-ιντσών με ισχυρές επιδόσεις και δυνατότητες. Παράλληλα, παρουσίασε τα νέα λειτουργικά συστήματα iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 και macOS Ventura, τα οποία καθιστούν την εμπειρία χρήσης των Apple συσκευών πιο συνδεδεμένη, διαδραστική, απρόσκοπτη και προσωποποιημένη με γνώμονα αφενός την ευκολία, αφετέρου την ασφάλεια των χρηστών.
 • Η Westnet, μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τη Daewoo ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, στην κατηγορία των οικιακών συσκευών και της τηλεόρασης. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά το ενδιαφέρον των εταιρειών χονδρικής για τις λευκές συσκευές ενισχύεται διαρκώς. Δεν είναι μόνο η Westnet αλλά και ο όμιλος Quest που κάνει ανάλογες κινήσεις. Αιτία δεν είναι μόνο οι οσονούπω αφικνούμενες επιδοτήσεις, αλλά και τα πολύ καλύτερα τα περιθώρια…
 • Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε ότι ο Frontier, o νέος υπερυπολογιστής που κατασκεύασε για το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έφτασε τα 1,1 exaflops, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο υπερυπολογιστή στον κόσμο που σπάει το φράγμα ταχύτητας exascale και τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Top500 με τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές παγκοσμίως.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Διαγωνισμό για το έργο «Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της υφιστάμενης on-premises υποδομής του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G-Cloud) και δημιουργία δεύτερου κόμβου και παροχή υπηρεσιών Public Cloud & Πλατφόρμας αυτοματοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών ως υπηρεσία (Automation as a service), προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων αναμένονται έως 11 Ιουλίου και ο προϋπολογισμός του είναι 57,8 εκατ. ευρώ.
 • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναζητά σύμβουλο που θα αναλάβει τη «δουλειά» για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός». Και τον αναζητά άμεσα, προκειμένου να απορροφήσουν οι πόροι για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο διακήρυξης ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης αναφορικά με το έργο «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”».
 • Η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, αναδόχου εταιρείας διεκπεραίωσης του έργου.
 • Το υλικό που θα δεχθεί ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση περιλαμβάνει 14.000.000 λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες αρχείων προσωπικοτήτων (Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά), 600 χειρόγραφους κώδικες, 3.366 χάρτες, 1.300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο BBC, τα οποία θα γίνουν προσβάσιμα και αναζητήσιμα μέσα από ένα ενιαίο αποθετήριο οργάνωσης και διαχείρισης.
 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε το δεύτερο βραβείο στην 1η διαγωνιστική διαδικασία του θεσμού Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη Διαδικτυακή Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών, mapsportal.ypen.gr. Η διάκριση αυτή αφορά στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας ανάμεσα σε όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης που συμμετείχαν.
 • Το mapsportal.ypen.gr είναι ηλεκτρονική εφαρμογή διάχυσης γεωχωρικών πληροφοριών με την μορφή ψηφιακών χαρτών, αρχείων και διαδικτυακών υπηρεσιών (102 χάρτες και 565 θεματικά επίπεδα -μεταξύ άλλων- για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό) και διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Δυνατό βρήκαμε το σποτάκι για το Next Day Delivery τών Public. Δείτε το, για να παίρνετε ιδέες και για να κατανοήσετε τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν και το επίπεδο του ανταγωνισμού.
 • Η Sitecore, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού διαχείρισης ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας, παρουσιάζει την νέα έρευνα «Sitecore Brand Authenticity Report» 2022, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 1070 καταναλωτών από την Ελλάδα και από την οποία προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα ελληνικά brands.
 • Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές, επιθυμούν τα brands να θυμούνται τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις τους, με το 71% να απαιτεί από ένα brand να δείχνει ενσυναίσθηση και κατανόηση για να χτίσει μια ισχυρότερη σχέση. Επίσης, 6 στους 10 θέλουν να συνδεθούν με ένα brand σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για τα ελληνικά brands να εγκαταλείψουν τις παλιές πρακτικές και να υιοθετήσουν μια διαφορετική αληθινή συναισθηματική προσέγγιση για να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των πελατών.
 • Ενδιαφέρον για τις τάσεις της αγοράς, έχει η συμφωνία μεταξύ Eurobank και Σκλαβενίτη για την εξόφληση λογαριασμών. Η συμφωνία αφορά την νέα υπηρεσία «Eurobank Πληρωμή Λογαριασμών», μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους σε μια σειρά από παρόχους υπηρεσιών (λ.χ. ΔΕΗ, φυσικό αέριο, Cosmote, Vodafone, Nova, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ζενίθ ρεύμα και αέριο κ.ά). Γιατί το αναφέρουμε; Γιατί ίσως να είναι μόνο η αρχή…
 • Τη δική της εκδοχή για το buy now pay later ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Πρακτικά, το BNPL είναι άτοκες δόσεις ακόμη και με χρεωστική κάρτα. Πρόκειται για μία αγορά που θα έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μην σας πούμε τους επόμενους μήνες καθώς έρχεται στη χώρα μας η Klarna που είναι κολοσσός σε αυτό τον τομέα.
 • Μιλώντας για Σκλαβενίτη ετοιμάζει ένα νέο e hub στην Κηφισιά, για να εξυπηρετεί τις ηλεκτρονικές παραγγελίες στα Βόρεια Προάστεια. Πότε; Οσονούπω!
 • Μείωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 6% αλλά αύξηση του τζίρου στα ηλεκτρονικά καταστήματα κατά 36% κατέγραψε ο όμιλος Inditex γνωστός από το brand “Zara”.
 • Πάγωσαν οι προσλήψεις διανομέων στην Αθήνα από την Wolt και την e-food. Λίγο η κρίση, λίγο ο υπέρμετρος ενθουσιασμός στο προηγούμενο διάστημα, αύξησαν ιδιαίτερα τον στόλο και πλέον οι διανομείς διαμαρτύρονται ότι «δεν βγαίνουν».
 • Ο αριθμός των καταναλωτών που πληρώνουν τον καφέ τους ή τα τσιγάρα τους με πιστωτική κάρτα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 19,7 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020. Επίσης, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Αύξηση είχαμε και στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 13%.
 • Όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών ανήλθε σε 1,5 δισ. από 1 δισ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 48% για τις χρεωστικές κάρτες που αποτελούν το κύριο υποκατάστατο μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών για όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Άλλαξε πίστα η Αθήνα στο παγκόσμιο οικοσύστημα startup, καθώς σύμφωνα με το «Startup Blink Global Ecosystem Report» ανέβηκε 21 θέσεις σε σχέση με το 2021 και πλέον βρίσκεται στη θέση 132, ανάμεσα σε 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται πλέον στην πρώτη τριάδα της ΝΑ Ευρώπης!
 • Το βραβείο ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στα φετινά βραβεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), απονεμήθηκε στο Shopflix.gr. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το βραβείο παρέλαβε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, founder του Shopflix.gr, ο οποίος δήλωσε σχετικά:
 • «Σας ευχαριστώ θερμά για αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των ανθρώπων του shopflix.gr που δουλεύουν και προσπαθούν συνεχώς με αποτέλεσμα να εξελισσόμαστε με ραγδαίους ρυθμούς καθημερινά. Απευθυνόμαστε σε όλη την Ελλάδα σε κάθε έναν από εμάς ώστε να μπορέσουμε να βρούμε όποιο προϊόν έχουμε ανάγκη. Το shopflix αποτελεί μια νέα πηγή θέσεων εργασίας έχει δημιουργηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος από ταλαντούχους νέους και νέες αξιοποιώντας χαρισματικά μυαλά αυτής της χώρας».
 • Σε ψηφοφορία αναμένεται να θέσει η Twitter τη συμφωνία πώλησης της εταιρίας στον Elon Musk. Όπως ανέφεραν νωρίτερα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει να θέσει έως τον Αύγουστο σε ψηφοφορία στους μετόχους τη συμφωνία πώλησης ύψους 44 δισ. δολαρίων στον Elon Musk.
 • Ο ιδιοκτήτης της Tesla απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για το Twitter, λέγοντας ότι η εταιρεία αρνήθηκε να του δώσει πληροφορίες σχετικά με τους ψεύτικους λογαριασμούς της.
 • Ακροβατούν τα crypto για την επιβίωσή τους στην αγορά! Συγκεκριμένα το Bitcon έχασε τη μάχη με το κατώφλι των 30.000 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα (σημερινή τιμή 28.542,46). Αντίστοιχα, πτωτική πορεία είχε και το Ether που υποχώρησε στα 1.560,42.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

 • Την επανεκλογή του κ. Γιώργου Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, καθώς και την είσοδο στο ΔΣ του επικεφαλής του υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της CVC Capital Partners στην Ελλάδα, Αλέξανδρου Φωτακίδη, προτείνει το ΔΣ της εταιρείας στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα συνεδριάσει στις 29 Ιουνίου.
 • Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ πρότεινε την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στη θέση του προέδρου, ενώ ο Ευθύμιος Βιδάλης θα παραμείνει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η ΓΣ θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
 • Σε μια εποχή όπου η αγορά ταλέντου βρίσκεται σε αναταραχή και οι επιχειρήσεις προσπαθούν ακόμα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, νέα μελέτη της Accenture αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους έξι ανθρώπους αισθάνεται συνδεδεμένος με την εργασία του. Μάλιστα, οι άνθρωποι που εργάζονται από το γραφείο έχουν χαμηλότερο βαθμό σύνδεσης.
 • Η μελέτη της Accenture «Organizational culture: From always connected to omni-connected» σκιαγραφεί το πώς οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την κουλτούρα και το αίσθημα σύνδεσης παρέχοντας ολοκληρωμένες εμπειρίες. Οι εμπειρίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν ολιστικά, αναπτύσσοντας την καριέρα τους, οικοδομώντας σχέσεις και δημιουργώντας αξία και αντίκτυπο -τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το φυσικό χώρο από όπου εργάζονται.
 • Κόρη του Παναγή Βουρλούμη, τραπεζίτη και πρώην προέδρου του ΟΤΕ, η φωτογράφος Ειρήνη Βουρλούμη που σπούδασε στο Parsons School of Design και στο Columbia Graduate School of Journalism στη Νέα Υόρκη εγκαινιάζει στις 16 Ιουνίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έκθεση με 32 ζεύγη φωτογραφιών και ζωγραφικών έργων του παππού της ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη, που έχει επιλέξει η ίδια.
 • Πάνω από 55 συμμετέχοντες θα απασχοληθούν συνολικά σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα του British Council.
 • Ο πρώτος κύκλος της δίμηνης αμειβόμενης πρακτικής άσκησης που διοργανώνεται σε όλη την Ελλάδα, μέσω του καινοτόμου προγράμματος Life Skills που εκπονεί το British Council με χρηματοδότηση της HSBC, ξεκινάει.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις. Δεν αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες χώρες και να το αντιγράψουμε, αλλά πρέπει να εμπνευστούμε από αυτό, καθώς η διαδρομή είναι διαφορετική για την κάθε χώρα».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Either we follow the digital era, or we die
  Tommy Hilfiger
 • «Το Διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτουμε τη λογοκρισία. Αγαπάμε την τεχνολογία. Αγαπάμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία της πληροφορίας. Ας σκεφτούμε λοιπόν πώς θα εμποδίσουμε τους κακούς να χρησιμοποιήσουν την κοινωνία της πληροφορίας για να οδηγήσουν τα έθνη τους και όλους εμάς στον Μεσαίωνα».
  Αλεξέι Ναβάλνι, φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρωσία
 • «Η Ελλάδα είναι η Silicon Valley της Ναυτιλίας»
  Νικόλαος Τσάκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΝ
 • «Ο πιστός καταναλωτής πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση».
  Δημήτρης Μαύρος, CEO, MRB Hellas
 • «Πρόκειται για έναν αγωγό που δημιουργεί ασφάλεια στην χώρα, αλλά και την οικονομία του μέλλοντος, διότι έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται εδώ. Οπότε ουσιαστικά ναι μεν πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που φθάνει στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το καλώδιο φέρνει νέους επενδυτές, δημιουργεί μεγάλα Data Centers στην Ελλάδα, και την ανάγκη απασχόλησης καλών μυαλών και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
  Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) για τον αγωγό East to Med Data Corridor
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Πριν από μερικά χρόνια, η HTC άνηκε στους πιο δυνατούς παίκτες της βιομηχανίας, ωστόσο οι απανωτές αποτυχίες της σε εμπορικό επίπεδο, την έκαναν να υποχωρήσει πολύ και έτσι εδώ και αρκετό καιρό η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί παρά μια σκιά του παλιού καλού εαυτού της.
Παρόλο που μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε ξεχάσει ακόμη και την… ύπαρξη της στον χώρο των smartphones, η HTC εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα τελευταία έχει επενδύσει σημαντικά στην VR και AR τεχνολογία.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η HTC πρόκειται να επιστρέψει στην αγορά της mobile τεχνολογία με ένα νέο smartphone.
Το Viverse (όπως μπορείτε να φανταστείτε και από την ονομασία του) θα επικεντρώνεται στην AR και VR τεχνολογία, εστιάζοντας ουσιαστικά στην δική της open-source πλατφόρμα που αφορά στην ανάπτυξη του Metaverse.
Σε αυτή τη φάση τίποτα δεν είναι γνωστό αναφορικά με τις δυνατότητες του υπό ανάπτυξη project, παρά μόνο ότι θα «συνεργάζεται» με το Vive Flow VR headset, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζει εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η HTC έχει συνεργαστεί με μια σειρά από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (όπως η Taiwan Mobile, Chunghwa Telecom και FarEasTone).
Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων λοιπόν στις 28 Ιουνίου!
cl8-sept-2019-600x80
Η realme, που είναι ανάμεσα στα 4 καλύτερα brand στην Ευρώπη, κυκλοφόρησε τη ναυαρχίδα της σειράς realme GT NEO 3: GT NEO 3 150W και GT NEO 3T Dragon Ball Ζ Έκδοση. Το GT NEO 3 παρέχει premium χαρακτηριστικά και μοναδικό ‘αγωνιστικό’ design εμπνευσμένο από τους αγώνες ράλλυ, με αποκορύφωμα τη γρήγορη φόρτιση 150W, τον ισχυρό επεξεργαστή Dimensity 8100 5G και τον ειδικά κατασκευασμένο ανεξάρτητο επεξεργαστή οθόνης.
Αντίστοιχα, το realme GT NEO 3 προσφέρει μια ολιστική εμπειρία κινητής τηλεφωνίας σε πολύ καλή τιμή που ξεκινά στα 699 € με 150W (12GB+256GB), ενώ από τις 15/06 – 22/06 θα είναι σε και σε ειδική προσφορά στα 649 €.
Το GT NEO 3T Dragon Ball Z Έκδοση βγαίνει στα 499 € (8GB+256GB), με φόρτιση 80W και τον Επεξεργαστή ναυαρχίδα Snapdragon 870.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
To WWDC 2022 είχε σίγουρα πάρα πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, ωστόσο η ανακοίνωση που συγκέντρωσε πάνω της όλους τους προβολείς, δεν ήταν άλλη από το M2, τον διάδοχο του εξαιρετικά πετυχημένου M1!
Όπως έγινε γνωστό, το δεύτερο ARM-based chipset που φέρει την υπογραφή της Apple έρχεται για να πατήσει πάνω στην εξαιρετική πορεία του πρώτου chipset της σειράς, φανερώνοντας τις… «άγριες διαθέσεις» της Apple.
Το M2 chipset βρίσκεται στην «καρδιά» των νέων MacBook Air και του νέου MacBook Pro (13 ιντσών), με το συγκεκριμένο chipset να είναι κατασκευασμένο με βάση την τεχνολογία κατασκευής των 5nm.
Σε σύγκριση με το M1, η 8πύρηνη CPU του προσφέρει 18% περισσότερο performance, καθώς το development team της Apple φρόντισε ώστε να σχεδιάσει πυρήνες, οι οποίοι είναι ταχύτεροι και συνοδεύεται από μεγαλύτερη cache.
Παράλληλα, η Apple βελτίωσε κατά πολύ και τους πυρήνες οι οποίοι εστιάζουν στην καλύτερη ενεργειακή διαχείριση.
Με βάση τα όσα περιγράφουν οι υπεύθυνοι της Apple, το M2 παρέχει δύο φορές το performance ενός Intel Core i7-1255U, ξοδεύοντας περίπου την ίδια ενέργεια.
Σε ότι έχει να κάνει με τους πυρήνες της GPU, κι εδώ έχουμε εμφανή βελτίωση με τους 10 πυρήνες του M2 να προσφέρουν καλύτερο performance σε σχέση με τους 8 πυρήνες της GPU του M1, με τη συνολική απόδοση να παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει ακόμη και το 35%.
Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς το M2 διαθέτει 20 δισεκατομμύρια τρανζίστορ έρχεται με neural engine 16 πυρήνων, κάτι που μεταφράζεται στη δυνατότητα επεξεργασίας 15.8 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών το δευτερόλεπτο.
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τη RAM που υποστηρίζει, το M2 chipset δύναται να διαχειριστεί έως και 24GB LPDDR5 RAM, ενώ παράλληλα υποστηρίζει 6K external displays, ProRes encoding και decoding, 8K Η.264 και HEVC video. Δεν σας κρύβουμε ότι ανυπομονούμε για τα πρώτα benchmarks!
600x80 banner 20-5-21 sent
600x80 banner 27-5-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin