weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 6-9-22 sent

Mind the gap

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τα μέσα και υψηλά κλιμάκια των ταχυτήτων Ιnternet.
Σύμφωνα -και- με την ΕΕΤΤ, αρκετά πάνω από τους μισούς καταναλωτές (54%) είναι παγιδευμένοι στη ζώνη του ADSL, με -ονομαστικές- ταχύτητες από 10 έως 30 Mbps.
Κάτι περισσότερο από το 1/3 βρίσκονται στην περιοχή του VDSL με ρυθμούς download μεταξύ 30 και 100 Mbps, ενώ στην υψηλή κατηγορία άνω των 100 Mbps, βρίσκονται μόλις το 14% της πελατειακής βάσης.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα νούμερα αυτά έχουν μία διαφορετική ανάγνωση, αφού μόλις σε ένα χρόνο, οι χρήστες της υψηλής κατηγορίας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αλλά τα απόλυτα νούμερα δυστυχώς είναι αμείλικτα και απλά επιβεβαιώνουν την κατάταξη της χώρας στις τελευταίες θέσης του δείκτη DESI.
Το LLU, όπως είναι αναμενόμενο, χάνει συνεχώς έδαφος, με περίπου 200.000 συνδρομητές να το εγκαταλείπουν για χάρη των συνδέσεων VPU2.
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία σχετικά με τις ευρυζωνικές γραμμές του ΟΤΕ που προήλθαν μέσω ιδιόκτητης υποδομής πρόσβασης, οι οποίες έφτασαν στις 2.130.671, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (2.060.904 γραμμές).
Το μερίδιό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών διαμορφώθηκε σε 48,10% (48,26% στα τέλη του 2020).
Από αυτές, 985.149 (888.363 στα τέλη του 2020) αφορούν γραμμές VLU και 47.096 (33.383 στα τέλη του 2020) αφορούν υποβρόχους, που ο ΟΤΕ προμηθεύεται για να αναπτύξει ευρυζωνικά προϊόντα σε αγροτικές περιοχές.
600x80-beyond-2022
ote-headquarters

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιακών Έργων

Πολύ δυναμικά έχει μπει ο ΟΤΕ, σε όλα τα προγράμματα ψηφιακής ανάπτυξης, μένοντας σταθερά προσηλωμένος στο στόχο της κατάκτησης σημαντικής θέσης στα έργα ΤΠΕ.
Η σημερινή διοίκηση είχε εδώ και μία δεκαετία αποφασίσει να διευρύνει τη στόχευση του οργανισμού στο συγκεκριμένο τομέα, έχοντας από νωρίς εντοπίσει την επερχόμενη δυναμική ανάπτυξη.
Με τα έσοδα το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία) να σημειώνουν αύξηση 11,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ τα έσοδα από system solutions που περιλαμβάνονται στα έσοδα από ΤΠΕ, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν περίπου 13%.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 2021 η αύξηση στα έσοδα από τις ΤΠΕ έναντι του προηγούμενου έτους ήταν 9,2% αντανακλώντας επίσης τη σημαντική αύξηση κατά 13% στα έργα system solutions. Να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αυξήθηκαν 4,7%.
Και ουσιαστικά, αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού έργα που σχεδιάζει μόνον η Κοινωνία της Πληροφορίας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ από το Μέγαρο βλέπουν και έργα εκτός Ελλάδος, όπου και εκεί έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου, ο ΟΤΕ ανέλαβε τη μελέτη εφαρμογής, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, και την υλοποίηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ιδιωτικών data centers.
Επιπλέον αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου του περιφερειακού εξοπλισμού (PC, laptops, tablets, κλπ.) και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, ως προς τη χρήση του εξοπλισμού και των επιμέρους υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, που αποτελεί την απόδειξη ότι από τον οργανισμό έχει ληφθεί η απόφαση να «χτυπήσουν» κάθε έργο, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.
cosmote_insurance_600x80_2
eett-flag

Καθολική υπηρεσία με ορθόδοξη προκήρυξη

Ετοιμάζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την καθολική υπηρεσία. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει θέσει σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, που έχει ως αντικείμενο την επιλογή, μέσω μειοδοτικής δημοπρασίας με τη διαδικασία των πολλαπλών γύρων, του παρόχου που θα αναλάβει την υπηρεσία καθολικής κάλυψης με φωνή και βασικό Internet του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός κάλυψης των δικτύων.
Θα έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.
Ως και σήμερα το βασικό πακέτο της καθολικής υπηρεσίας για τις τηλεπικοινωνίες δεν περιλαμβάνει την ευρυζωνική σύνδεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ.
Οι υπηρεσίες που προβλέπεται να παρέχονται στο σύνολο του πληθυσμού είναι, η σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας, η υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου, τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, και ειδικές ρυθμίσεις για ΑμεΑ.
Έτσι, στο νέο πλαίσιο που θα καθοριστεί για την καθολική υπηρεσία, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εντάξουν στη νομοθεσία τους το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η ταχύτητες που θα είναι υποχρεωμένος να διαθέτει ο πάροχος που θα αναλάβει το έργο, είναι ελάχιστη ταχύτητα download 10 Mbps σε ονομαστικούς όρους, με πραγματικό αποδεκτό κατώτερο πραγματικό όριο τα 4 Mbps και upload 1 Mbps.
Η καθολική υπηρεσία υπάρχει για να εξασφαλιστούν υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης σε περιοχές που κρίνονται μη αποδοτικές για τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις με αποτέλεσμα, ένα -μικρό- ποσοστό κατοίκων της επικράτειας να βρίσκονται εκτός κάλυψης σταθερού δικτύου.
Ας ελπίσουμε ότι εν καιρώ δεν θα χρειάζεται η ύπαρξη της καθολικής υπηρεσίας, και όλοι οι κάτοικοι απανταχού της χώρας θα έχουν πρόσβαση σε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση.
Καθολική υπηρεσία με ορθόδοξη προκήρυξη, στην οποία ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχουν …διαμαρτυρόμενοι!
synedria monofyllo 16-9-22 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Ο «πόλεμος» των Gbps ξεκίνησε. Η Cosmote ανακοίνωσε διαθεσιμότητα για τα νέα προγράμματα 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps. Οι τιμές είναι με επιδότηση από το SFBB και είναι πολύ καλές θα έλεγε κανείς. Τόσο καλές, που συμφέρει να προτιμήσει κάποιος που έχει δυνατότητα να βάλει FTTH σύνδεση στο σπίτι του να πάρει την 300άρα αντί για τη 200άρα. Πολύ απλά, γιατί είναι στην ίδια τιμή!
 • Ακόμη και η 100άρα δεν συμφέρει και πολύ αν σκεφτεί κανείς ότι η διαφορά σε μηνιαία βάση είναι πολύ μικρή, ήτοι 3 ευρώ… Στην ουσία δεν καταργεί τις συνδέσεις των 100 και 200 αλλά “σπρώχνει” τους πελάτες στα 300 Mbps, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού. «This is, parta!»
 • Δείτε πως ανακοινώθηκε η σχετική είδηση: Πρόσβαση σε ταχύτητες 1Gbps έχουν πλέον οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες COSMOTE, καθώς ξεκίνησε η εμπορική διάθεση ταχυτήτων 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, για πρώτη φορά στο COSMOTE Fiber. Περισσότερα από 730.000 σπίτια κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.800.000 πολίτες, μπορούν να έχουν Internet που «τρέχει» με 1Gbps. Στόχος είναι, έως το τέλος της χρονιάς, οι οπτικές ίνες να έχουν φτάσει σε 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις, και μέχρι το 2027 στα 2/3 της χώρας.
 • Και ναι μεν η Cosmote έκανε την κίνηση της στη σκακιέρα της αγοράς, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα απαντήσουν οι άλλοι δύο πάροχοι. Ήδη μία γεύση από τη Nova την πήραμε, οπότε μένει να δούμε την εμπορική πολιτική και ενδεχομένως τα συνδυαστικά πακέτα.
 • Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι ακόμη η διείσδυση του FTTH κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αν σκεφτεί ότι δεν ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν FTTH. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό διείσδυσης είναι ακόμη σε επίπεδα της τάξεως του 5%. Βέβαια, κάτι με το κουπόνι του SFBB, κάτι με το επερχόμενο Gigabit Voucher Scheme, η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Βλέπετε σε αυτή τη χώρα μάθαμε να ζούμε με κουπόνια…
 • Από την άλλη μεριά δεν είναι και πολύ εύκολο να επιταχύνεις το σκάψιμο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH σε χρόνο dt, προκειμένου να αυξήσεις τη διαθεσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα… Εδώ η ΔΕΗ που αναπτύσσεται εναέρια στο Περιστέρι και έπεσε έξω στους χρόνους!
 • Ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων με έδρα στο Δήμο Αθηναίων», ύψους 893.420 ευρώ. Αντικείμενο, είναι ο σχεδιασμός, κατασκευή και η έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας διάθεσης ψηφιακών εργαλείων. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε το αποτέλεσμα…
 • Υπάρχουν φήμες ότι το γνωστό επιχειρηματικό δίδυμο ενδιαφέρεται για τη συχνότητα του ATTICA TV, την οποία έχει ο Δήμος Ασπροπύργου. Τελικά, των φρονίμων τα παιδιά πριν τις εκλογές δουλεύουν, και εξαγορές μαζεύουν. Εκεί θα βγάλουν τα σπασμένα!
 • Ταχύτητα από 10 Mbps έως 30 Mbps είχε στο τέλος του 2021 το 54,2% των ευρυζωνικών τηλεφωνικών γραμμών, το 31,6% είχε από 30 Mbps έως 100 Mbps και μόλις το 14% από 100 Mbps και άνω. Τα αντίστοιχα ποσοστά, στο τέλος του 2020 ήταν 63,5%, 30,5% και 5,8%.
 • Στο σύνολό τους (ανεξαρτήτως ταχύτητας) οι ευρυζωνικές συνδέσεις στο τέλος του 2021 ανήλθαν σε 4.429.370, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3,7%. Η ευρυζωνική διείσδυση στον πληθυσμό ανήλθε σε 41,5%, έναντι 39,8% στα τέλη του 2020.
 • Στην κινητή τηλεφωνία, το σύνολο των ενεργών συνδρομητών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο στα τέλη του 2021 ανήλθε σε 9.875.405, έναντι 9.231.228 στα τέλη του 2020, καταγράφοντας πληθυσμιακή διείσδυση 92,5% (86% στα τέλη του 2020).
 • Oι Vodafone και Topcon έχουν ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές με συγκεκριμένους πελάτες από την Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δοκιμάζοντας την υπηρεσία Vodafone GNSS Corrections, η οποία παρέχει ακρίβεια εκατοστού στον εντοπισμό συσκευών ΙοΤ και είναι προάγγελος της τεχνολογίας Vehicle to Anything (V2X) που θα επιτρέπει την «επικοινωνία» μεταξύ οχημάτων προκειμένου να αποφεύγονται ατυχήματα κλπ. Κάποιοι χτίζουν ήδη το μέλλον.
 • Ο Νίκος Σταθόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει προοπτική για εισαγωγή της United σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, απάντησε ότι οι συνθήκες (πληθωρισμός και ενέργεια) δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Nova στην Ελλάδα και για την προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει στο Group. Να προσθέσουμε ότι είχε μία μικρή περιπέτεια στο ταξίδι προς τη Θεσσαλονίκη λόγω αναταράξεων, αλλά παρέμεινε ψύχραιμος όπως στις…διαπραγματεύσεις!
 • Τόσο, που στη συνέχεια βρέθηκε στο Μαμαλούκα και την επομένη για θαλασσινά στις 7 Θάλασσες στην Καλαποθάκη, με την ηγετική ομάδα της Wind, για να γιορτάσουν τη δυναμική παρουσία, ενώ σε διπλανό τραπέζι έτρωγε ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την παρέα του Χρ. Μεγάλου.
 • Όσον αφορά τις ειδήσεις, για τη Wind / Nova, τα είπε όλα ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής επικοινωνίας της Nova, στο ειδικό αφιέρωμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Δείτε και το σχετικό video. Κρατήστε την ατάκα «έχουμε κάνει ψηφιακά βήματα, αλλά ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα άλμα».
 • Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων του Προγράμματος Υποτροφιών Cosmote, 20 υπότροφοι απέκτησαν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, μέσα από την έμμισθη πρακτική τους άσκηση στον ΟΤΕ. Οι εν ενεργεία φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στις νέες τεχνολογίες, απασχολούμενοι σε διάφορους τομείς του Ομίλου, όπως το IT Innovation Center, το Network Management Center, το IT Security, το ICT κ.ά.
 • Στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τον Όμιλο Vodafone σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2024 σε σύγκριση με το 2022, με βάση τα σημερινά δεδομένα της ενεργειακής αγοράς όπως ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης στη Θεσσαλονίκη! Σε ότι αφορά την αναλογία στη χώρα μας, το ισοδύναμο του κόστους είναι 740 σταθμοί βάσης ή 150.000 συνδέσεις με οπτικές ίνες. Έχει ένα μαγικό τρόπο να δίνει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ο Χάρης. Και να βρίσκει λύσεις βεβαίως – βεβαίως…
 • Καθυστερεί υπέρμετρα η υπογραφή των συμβάσεων για το UFFB (Ultra Fast BroadBand) ύψους 870 εκατ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε παράταση στην υπογραφή των συμβάσεων. Μη μας πουν μετά ότι έφταιγε η ΔΕΗ για την καθυστέρηση…
 • Σύμφωνα με τον Benjamin Braun, Chief Marketing Officer της Samsung Europe, το 2022 είναι η χρονιά κατά την οποία θέλει να κάνει τα foldable mainstream Το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι αποστολές αναδιπλούμενων άγγιξαν τις δέκα εκατομμύρια -κυρίως από τη Samsung- ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν και θα φτάσουν στα 75 εκατομμύρια έως το 2025.
 • Η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε συσκευές που θα ξεκινούν από τα 999 δολάρια. Παράλληλα, στόχος δεν είναι η… αναδίπλωση να μείνει στα smartphones, αλλά να φτάσει και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες, όπως οι υπολογιστές και τα tablet.
 • Η Samsung ανακοίνωσε τη νίκη 42 βραβείων στα International Design Excellence Awards 2022 (IDEA 2022), μεταξύ των οποίων δύο Χρυσών, πέντε Ασημένιων, ενός Χάλκινου και 34 ως φιναλίστ.
 • Αυτή την εβδομάδα πολλοί θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην έναρξη διάθεσης του iPhone 14. Θα γίνει χαμός όπως και στα προηγούμενα μοντέλα; Αρκετός, λένε οι πληροφορίες παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν. Και ενδεχομένως αυτό που θα δούμε να είναι αύξηση στις πωλήσεις των προηγούμενων μοντέλων, οι τιμές των οποίων θα πέσουν, άρα θα είναι και πιο προσιτά.
 • Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αποτελούν μάστιγα για την αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως στο χώρο της ενέργειας με 7.000.000 λογαριασμούς παραμένουν απλήρωτοι οι 500.000. Δηλαδή 7%... Κάποιοι βέβαια εξοφλούν στην πορεία αλλά υπάρχει και ένα 22% που δεν πρόκειται να ανταποκριθεί ποτέ. BTW. ετοιμάζεται “ενεργειακός Τειρεσίας” στα πρότυπα των Τραπεζών και των Τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (Τηλεγνούς), για να μην αφήνουν χρέη οι μπαταχτσήδες σε όλους τους παρόχους. Καιρός ήταν!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation, η ευρωπαϊκή τεχνολογική αγορά θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά και τα επόμενα χρόνια, με την αξία της να εκτιμάται πως θα φτάσει το 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2026, γεγονός που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% την περίοδο 2021-2026.
 • Μπορεί το 5G να μπήκε σχετικά πρόσφατα στις ζωές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η επόμενη γενιά δεν βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Για την ακρίβεια, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί πειραματίζονται με την τεχνολογία που θα φέρει στο προσκήνιο τα δίκτυα έκτης γενιάς (6G). Τις τελευταίες μέρες, ανακοινώθηκε πως οι μηχανικοί της LG Electronics και του Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) κατάφεραν να τριπλασιάσουν το ρεκόρ σε σχέση με την απόσταση μετάδοσης δεδομένων μέσω 6G, φτάνοντας σε ένα νέο ορόσημο.
 • Ενώ το 5G και οι προηγούμενες γενιές εκμεταλλεύονται συχνότητες κάτω των 100 GHz, το 6G θα επεκταθεί και πέρα από αυτό, φτάνοντας στο φάσμα των terahertz (THz). Μια τέτοια εξέλιξη θα προσφέρει πλεονεκτήματα όπως ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων έως και 50 φορές ταχύτερους σε σύγκριση με το 5G, αλλά και καθυστέρηση που θα φτάνει στο 10% εκείνης του 5G.
 • Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν ένα νέο σύνολο κανόνων για τα τεχνολογικά προϊόντα και, πιο συγκεκριμένα, για τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές. Σκοπός αυτού του πλαισίου είναι να υποχρεώσει τους κατασκευαστές υλικού που συνδέεται με το διαδίκτυο, να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων τους, καθιστώντας τη Γηραιά ήπειρο λιγότερο ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις.
 • Ο νόμος, που φέρει την ονομασία Cyber Resilience Act (νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο), θα οδηγήσει σε αφαίρεση από την ευρωπαϊκή αγορά όλων των προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία που δεν προστατεύονται επαρκώς. Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος όχι μόνο θα μειώσει τις κυβερνοεπιθέσεις, αλλά θα ωφελήσει και τους καταναλωτές, καθώς θα βελτιώσει την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας.
 • Όταν βλέπεις μία εταιρεία όπως ο ΤΙΤΑΝ να ασχολείται σοβαρά με το ΑΙ και να δημιουργεί και σχετική θυγατρική, τότε μάλλον καταλαβαίνεις ότι κάτι… παίζει. Ίσως να πρέπει να δούμε λίγο διαφορετικά το ρόλο των μεγάλων βιομηχανιών στην ευρύτερη αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Έτσι, εάν ένα εργοστάσιο βρίσκεται στα όρια βλάβης ή δυσλειτουργίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή του, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Precognize είναι σε θέση να εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και να αποφευχθεί ανήκεστος βλάβη.
600x80-samsung-xcover

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανακοίνωσε τη διάκρισή της στην κατηγορία «Sustainable Growth/Circular Economy Award» – Public Sector για το έργο Έξυπνης & Βιώσιμης Πόλης που υλοποιεί στο δήμο Βελιγραδίου στη Σερβία. Αρχικά ο δήμος αποφάσισε να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την ηχορύπανση στην πόλη.
 • Στη συνέχεια προχώρησε σε εκμοντερνισμό του φωτισμού με τεχνολογία LED προκειμένου να επιτύχει σημαντικές μειώσεις κατανάλωσης, ενώ παράλληλα με τη χρήση έξυπνων μετρητών παρακολουθεί αδιαλείπτως και σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές καταναλώσεις. Τέλος, ο δήμος προχώρησε στον εντοπισμό και στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο, όσο και στην πρόβλεψη εξέλιξης των ρύπων και του Δείκτη Ποιότητας Αέρα. Ελλάς - Σερβία σαρώνουν τα βραβεία!
 • Την κορυφαία διάκριση, 1ο βραβείο, στην κατηγορία “Emerging Digital Solutions Award (Private/NGO Sector)” έλαβε η nvisionist με την υποψηφιότητα του nvbird offshore, αποκλειστικά για θαλάσσια αιολικά πάρκα, στα Global Innovation and Tech Excellence Awards 2022, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Μαλαισία την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής “WCIT 2022”. Πως λέμε «με αέρα νικητή»;
 • Όχι μία, ούτε δύο αλλά 6 οι διακρίσεις των ελληνικών στα βραβεία του WITSA, ο οποίος είναι ο παγκόσμιος σύνδεσμος των… συνδέσμων πληροφορικής. Κάτι καλό κάνουμε τελικά στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα. Εμείς θα ξεχωρίσουμε το Lifetime Achievement που έλαβε ο Γιάννης Σύρρος. Ο οποίος βέβαια έχει πολλά achievements ακόμη μπροστά του…
 • Ο Δήμος Πειραιά κατοχύρωσε στην OTS το διαγωνισμό «Τεχνολογικές μικρουποδομές και εφαρμογές έξυπνης πόλης σε κοινωνική και αστική μικροκλίμακα», έναντι 2,28 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου υποδομών Internet of Things σε επιλεγμένα σημεία, δικτύου οπτικής ίνας για τη διασύνδεση των κτιρίων του δήμου και υποδομή data center για τις ανάγκες ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων. Περαία μου Περαία μου με το Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου και δίκτυο δικό σου…
 • Στο Όμιλο Quest ανήκει πλέον «με τη βούλα» η εταιρεία Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε., με τη Quest Συμμετοχών Α.Ε., μητρική εταιρεία του Ομίλου, να κατέχει το 99,089% του μετοχικού κεφαλαίου της. Αν δει κανείς τώρα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας δύσκολα θα μπορεί να τη χαρακτηρίσει ως εταιρεία Πληροφορικής. Είναι προφανώς εταιρεία συμμετοχών με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του digital και του consumer electronics.
 • Καλό είναι να μη βάζει κανείς όλα τα αυγά σε ένα καλάθι… Άλλωστε τα καλάθια με κλιματισμό, έχουν καλύτερα κέρδη από την Πληροφορική…
 • Η Collectives ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Πληροφορια­κό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα», έναντι 583.296 ευρώ. Το έργο αφορά στην ενίσχυση της πληροφοριακής υποδομής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με τους ελέγχους που πραγματοποιεί στον αγροδιατροφικό τομέα.
 • Δεν είναι έκπληξη που το υπουργείο της πλ. Βάθης έπεσε σε βαθιά ψηφιακά νερά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ήταν πριν υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Να περιμένετε κι άλλα τέτοια… Σε λίγο εκτός από την “ψηφιακή μέριμνα” θα υπάρχει και πρόγραμμα “αγροτικής μέριμνας”, γιατί δεν θα υπάρχει αγρότης χωρίς laptop.
 • H iNFINITUM, ανέλαβε για την εταιρεία Νερά Κρήτης ΑΒΕΕ την υλοποίηση έργου ψηφιακού μετασχηματισμού στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα και στις μονάδες παραγωγής στη Μακεδονία και στο Λουτράκι, ύψους 250.000 ευρώ.
 • Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς αναβάθμισε τα συστήματα ICT, υιοθετώντας λύσεις storage της Huawei.
 • Η RED.comm, εταιρεία επικοινωνίας ειδικευμένη στην επικοινωνία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, έχει προσκληθεί να αποτελέσει μέρος του ιδρυτικού πυρήνα του πρώτου δικτύου ανεξάρτητων γραφείων μάρκετινγκ, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για τον τομέα του διαστήματος. Η “Space Communications Alliance” (SCA) είναι μια πρωτοβουλία η οποία συγκεντρώνει μια διεθνή ομάδα ειδικών, που βρίσκονται επί δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας για θέματα τεχνολογίας και διαστήματος.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής προβλέπει το νέο έργο, που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ. Το έργο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ενδιαφερόμενοι έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προσφορές τους 24 Οκτωβρίου 2023.
 • Περιλαμβάνει, μελέτες εφαρμογής, υπηρεσίες εγκατάστασης και διασύνδεσης των νέων σταθμών με το υφιστάμενο data center του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, υπηρεσίες παραμετροποίησης, προσθήκη της απαραίτητης κεντρικής υποδομής, υπηρεσίες διαμόρφωσης χώρων τηλεϊατρικής, συστήματα πληροφορικής οριζόντιου χαρακτήρα, υπηρεσίες οριζοντίου χαρακτήρα καθώς και υπηρεσίες στελέχωσης δομής διοίκησης και παρακολούθησης λειτουργίας.
 • Την αρωγή του ιδιωτικού τομέα αναζητεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Προκήρυξε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, για τη σύναψη σύμβασης για το έργο «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
 • Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εντός των αρμοδιοτήτων της στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 -27 καθώς και του κλεισίματος του ΕΣΠΑ 2014-20.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Συνολικά 98 ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων 11 εκ των κορυφαίων 14 με τις περισσότερες επισκέψεις, πραγματοποίησαν ένα βήμα προς τη διαφάνεια των δεδομένων και την κοινή χρήση δεδομένων ανώνυμων συναλλαγών. Τα ePharmacies που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν το 69% των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων της αγοράς (μη συμπεριλαμβανομένου του τζίρου που δημιουργείται μέσω διαδικτυακών αγορών).
 • Η Convert Group, μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των Data & Analytics σε αγορές της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, είναι υπεύθυνη για την απόκτηση των δεδομένων, την τεχνολογική υποδομή, την επεξεργασία των δεδομένων και την οπτικοποίηση δεδομένων μέρους του έργου.
 • Προσέξτε λίγο το χώρο των πληρωμών. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά τις επόμενες εβδομάδες, από πολλούς και διάφορους «παίκτες». Και από διαφορετικούς κλάδους. Από τις τηλεπικοινωνίες π.χ. από τις εταιρείες λιανικής αλλά και από startups με επικεφαλής στελέχη που δημιούργησαν ουσιαστικά την αγορά του fintech. Έχει χρήμα η συγκεκριμένη αγορά (και ανταγωνισμό επίσης)...
 • Αφού μιλάμε για πληρωμές, έχει ενδιαφέρον ο «χαμός» που γίνεται με τις… δόσεις. Για την ακρίβεια με το αποκαλούμενο BNPL (Buy Now Pay Later). Από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος «παίκτης» παγκοσμίως (Klarna) ήρθε Ελλάδα, το θέμα έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον και ήδη αρκετό κοινό που ενδιαφέρεται στην Ελλάδα… Σε ανάλογες αναζητήσεις βρίσκεται και η VivaBank.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Ο Νίκος Καβαλιεράτος ανέλαβε καθήκοντα εμπορικού διευθυντή στην WITSIDE. Διαθέτει εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, βαθιά γνώση των επιχειρησιακών διαδικασιών και μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις λύσεων πληροφορικής. Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης όπως: Managing Director South-Eastern Europe στη Real Consulting AE, General Manager στην EMMETRON AE, Partner-Business Development Director στην Whitesteps SA, Commercial Director στην IMPACT ΑΕ. Η ανάληψη της εμπορικής διεύθυνσης από το Νίκο Καβαλιεράτο, εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της WITSIDE για ανάπτυξη της εταιρείας, επέκταση στο εξωτερικό και είσοδο σε νέες αγορές.
 • Ο Wang Xiang, Εταίρος και Πρόεδρος της Xiaomi Group, επιλέχθηκε μεταξύ των “Outstanding People” («Ατόμων που Ξεχώρισαν»), στα βραβεία “2022 Forbes China – Global 100 Outstanding Chinese”. Το Forbes China σημείωσε πως, με την ένταξή του στη Xiaomi, ο Wang Xiang ηγήθηκε της προσπάθειας για ταχύτατη παγκόσμια ανάπτυξη των εταιρειών που κατασκευάζουν τόσο τις ηλεκτρονικές όσο και τις smart συσκευές του Ομίλου, γεγονός που οδήγησε στην είσοδο της εταιρείας σε περισσότερες από 100 αγορές.
 • Μια παγκόσμια μελέτη για τις οικογενειακές επιχειρήσεις από την KPMG Private Enterprise και το STEP Project Global Consortium αποκαλύπτει ότι οι διαρκείς επιδόσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων μπορούν να αποδοθούν σε ορισμένα χαρακτηριστικά και ηγετικές δεξιότητες της επόμενης γενιάς, τα οποία είναι μοναδικά και πηγάζουν από τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
 • Στο δείγμα της παγκόσμιας έρευνας συμμετείχαν και ελληνικές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της KPMG στην Ελλάδα με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, ακαδημαϊκό συνεργάτη του STEP Project Global Consortium στην Ελλάδα.
 • Η μελέτη με τίτλο «Η αναζωογονητική δύναμη των οικογενειακών επιχειρήσεων – Επιχειρηματικότητα από γενιά σε γενιά», συγκεντρώνει απόψεις από 2 439 CEOs και άλλους ηγέτες από κορυφαίες οικογενειακές επιχειρήσεις σε 70 χώρες και περιοχές.
hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Οι επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Τα 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν από την United για την κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς, θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην οικονομία πάνω από τρία δισ. ευρώ. Αν αυτά τα αθροίσουμε με τις επενδύσεις των άλλων παρόχων θα κάνουμε αυτό το ψηφιακό άλμα. Μέχρι τώρα κάναμε βήματα, τώρα κάνουμε το άλμα.»
  Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Επικοινωνίας,
  Nova
 • «Όπως είπε ο Μπέρναρντ Σο, συνήθως στην αξιολόγηση μιας κατάστασης οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο, αλλά αν ο κόσμος μας είναι όπως είναι σήμερα και έχει προοδεύσει, αυτό οφείλεται στους αισιόδοξους. Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι αισιόδοξοι, τότε αυτή η αρνητική διάθεση μεταδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αυτό είναι συμπέρασμα των ψυχολόγων και δεν ισχύει μόνο από οικονομική άποψη.»
  Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος
 • «Για εμάς, η διαφορετικότητα είναι αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Κάθε λύση και στρατηγική απόφαση, καθώς και η ίδια η καινοτομία είναι προϊόντα της πολυφωνίας, την οποία και ενθαρρύνουμε συστηματικά, μέσω ενός πλαισίου συμπερίληψης που προσφέρουμε στους ανθρώπους μας. Με την προσχώρησή μας στη Χάρτα Διαφορετικότητας προσβλέπουμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα εργασιακό περιβάλλον διαφορετικότητας και ισότητας στη χώρα μας, απαλλαγμένο από κάθε είδους στερεότυπα.»
  Όλγα
  Σταμαθιουδάκη, Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco
ebusiness-2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τη στιγμή που οι περισσότεροι χρήστες iPhone έχουν ήδη εγκαταστήσει το iOS 16, η Apple αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι προγραμματίζει στο μέλλον για το λειτουργικό της σύστημα.
Ένα νέο χαρακτηριστικό που θα ονομάζεται Clean Energy Charging και θα γίνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέσα στο χρόνο, θα βελτιώνει το χρόνο φόρτισης των συσκευών χρησιμοποιώντας πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος, σύμφωνα με την Apple, είναι να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των iPhones.
Το νέο χαρακτηριστικό έρχεται να ενισχύσει την επιλογή «Optimizing Battery Charging» που η εταιρεία σύστησε πριν από μερικά χρόνια, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την υγεία της μπαταρίας.
Με αυτή τη ρύθμιση ενεργοποιημένη, το iPhone καταλαβαίνει τους καθημερινούς ρυθμούς και περιορίζει τη φόρτιση έως το 80%. Όταν πλησιάσει η ώρα που θα ξεκινήσει να το χρησιμοποιεί ο χρήστης, το φορτίζει πλήρως.
cl8-sept-2019-600x80
Μια παροιμία αναφέρει ότι στους δύο… τρίτος δεν χωρεί, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν το ενστερνίζεται η Intel, η οποία αποφάσισε να παίξει δυνατά και στην κατηγορία των καρτών γραφικών, εμπλουτίζοντας την σειρά Arc, η οποία αφορά τα desktop computers.
Τα μοντέλα A750 και A770 αποτελούν την προσπάθεια του κολοσσού του computing να πλασαριστεί στην προϊοντική κατηγορία των high-end GPUs, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια δύο αντίπαλοι.
Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι της Intel εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορούν να αποσπάσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Η A750 και A770 Arc GPUs έρχονται με 28 και 32 Xe-cores αντίστοιχα και (χωρίς να έχουμε τη διάθεση να μακρηγορήσουμε με τεχνικά στοιχεία) ουσιαστικά ένας Xe-Core κάνει την ίδια δουλειά με μία compute unit της AMD.
Παράλληλα, όπως και με την AMD, η Intel μετράει τον αριθμό των πυρήνων Xe-core με τις ray tracing units, με μία ray tracing unit να αντιστοιχεί σε ένα Xe-core.
Επιπλέον, η Arc A750 έρχεται με συχνότητα ρολογιού στα 2050MHz, ενώ η A770 «τρέχει» στα 2100MHz, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τη μνήμη τα reference models έρχονται με 8GB GDDR6, αν και μπορεί να φτάσει στα 16GB εφόσον το επιθυμεί ο κατασκευαστής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Intel φιλοδοξεί να ρίξει στην αγορά τις δικές της custom graphics cards, οι οποίες θα είναι σχεδιασμένες από την ίδια και κατασκευασμένες από τρίτους κατασκευαστές.
H Intel δεν έχει αποκαλύψει ακόμη στοιχεία αναφορικά με την τιμή των νέων καρτών της ή το πότε θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να βρίσκονται στη φάση που επιχειρούν να «πυκνώσουν» τα δίκτυα 5G και να βελτιώσουν τις δυνατότητες τους, παρόλα αυτά οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που ασχολούνται με το κομμάτι των υποδομών έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στο 6G!
Συγκεκριμένα, πρόσφατα η LG κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την πειραματική εκπομπή σήματος στο φάσμα του 6G, δοκιμάζοντας μετάδοση δεδομένων που άγγιξε τα 6G Terahertz. Όπως έγινε γνωστό, η δοκιμή αυτή έλαβε χώρα στην πόλη του Βερολίνου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική δυνατότητα διάδοσης των δικτύων 6G στις αστικές περιοχές.
H LG και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν έναν ενισχυτή σήματος που έπαιξε στο φάσμα των 20dbM στη συχνότητα των 155 – 175GHz.
Επιπλέον για την δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός ενισχυτής μείωσης θορύβου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του σήματος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Dr. Kim Byoung-hoon, CTO και EVP της LG Electronics: «Με την πετυχημένη επίδειξη των δυνατοτήτων του 6G βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά για να επιτύχουμε ταχύτητες που αγγίζουν το 1 terabit (ΤΒ) το δευτερόλεπτο, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται στον αστικό ιστό.
Είμαστε βέβαιοι ότι το 6G θα αποτελέσει έναν καταλύτη στις επιχειρήσεις του μέλλοντος, προσφέροντας παράλληλα νέες εμπειρίες στους χρήστες και σίγουρα η LG δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών».
Συγκρίνοντας το 5G που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να αποκτάει mainstream status, το 6G αναμένεται να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα, προσφέροντας 50 φορές μεγαλύτερη μετάδοση data, ενώ παράλληλα θα μειώνει το latency κατά 10 φορές, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Για να κατανοήσετε τη διαφορά μεγέθους μια καλή ταχύτητα από έναν πάροχο ανέρχεται στα 3 με 5 Gbps.
Φυσικά, καλό είναι σε αυτό το σημείο να… προσγειωθούμε στη γη, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για 6G.
Από το 2025 και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων 6G υποδομών, ενώ η εμπορική εκμετάλλευση και χρήση αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2029.
600x80 banner 6-9-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin