Με διψήφιο ποσοστό η ανάπτυξη του ΟΤΕ στον τομέα ΤΠΕ

0

Τα έσοδα του ΟΤΕ από υπηρεσίες – έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναπτύσσονται με διψήφιο ποσοστό, ενώ χθες ανακοίνωσε πως ανέλαβε την ψηφιακοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου, έργο προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ.

Ο ΟΤΕ ξεκίνησε να δίνει έμφαση στον τομέα των ΤΠΕ με στόχο να κατακτήσει σημαντική θέση πριν περίπου μια δεκαετία και σήμερα έχει αναλάβει να εκτελέσει δεκάδες μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι ΤΠΕ (ή όπως είναι ο διεθνής όρος Information and Communications Technology – ΙCT) αποτελούν πλέον στρατηγικό πυλώνα για τον Όμιλο, με τα έσοδα το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία) να σημειώνουν αύξηση 11,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ τα έσοδα από system solutions που περιλαμβάνονται στα έσοδα από ΤΠΕ, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν περίπου 13%.

Το 2021 η αύξηση στα έσοδα από τις ΤΠΕ έναντι του προηγούμενου έτους ήταν 9,2% αντανακλώντας επίσης τη σημαντική αύξηση κατά 13% στα έργα system solutions. Να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αυξήθηκαν 4,7%.

Ο ΟΤΕ αναφέρεται για πρώτη φορά συγκεκριμένα στις ΤΠΕ στην οικονομική έκθεση του 2017, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων του τομέα 10% σε σχέση με το 2016.

Εκτιμάται ότι η συμβολή των ΤΠΕ στα έσοδα του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς τα έργα που σχεδιάζει μόνον η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).

Για το ελληνικό δημόσιο, ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει, μόνος του ή σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες, μερικά από τα πιο απαιτητικά έργα πληροφορικής των τελευταίων ετών, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου ο ΟΤΕ ανέλαβε τη μελέτη εφαρμογής, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, και την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού και την υλοποίηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ιδιωτικών data centers. Επιπλέον αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου του περιφερειακού εξοπλισμού (PCs, laptops, tablets κλπ) και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό ως προς τη χρήση του εξοπλισμού και των επιμέρους υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος.

Το έργο στην Κύπρο έχει συνολική διάρκεια έως 16 έτη. Η ανάπτυξη των συστημάτων θα υλοποιηθεί εντός 2 ετών, με τον ΟΤΕ να αναλαμβάνει για 8 συν 5 χρόνια και τη λειτουργική υποστήριξή τους.

Στον ιδιωτικό τομέα επίσης ο ΟΤΕ έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας σειρά από μικρά και μεγάλα έργα, από τη δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, μέχρι τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις όπως η Eurobank, ο Όμιλος Ιασώ, ο Όμιλος Ξενοδοχείων Μήτση, η Mytilineos, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, κ.ά.

Στο εξωτερικό έχει πάνω από 30 ενεργά συμβόλαια για μεγάλους Οργανισμούς όπως ο eu-LISA, υπεύθυνος για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε.

Ακόμη, ο ΟΤΕ συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας (έργο του Κτηματολογίου) και για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Share.

Comments are closed.