Στα τέλη της δεκαετίας έρχεται το 6G – Νέο ρεκόρ στη μετάδοση δεδομένων

0

Μπορεί το 5G να μπήκε σχετικά πρόσφατα στις ζωές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η επόμενη γενιά δεν βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Για την ακρίβεια, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί πειραματίζονται με την τεχνολογία που θα φέρει στο προσκήνιο τα δίκτυα έκτης γενιάς (6G).

Τις τελευταίες ώρες, ανακοινώθηκε πως οι μηχανικοί της LG Electronics και του Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) κατάφεραν να τριπλασιάσουν το ρεκόρ σε σχέση με την απόσταση μετάδοσης δεδομένων μέσω 6G, φτάνοντας σε ένα νέο ορόσημο.

Ενώ το 5G και οι προηγούμενες γενιές εκμεταλλεύονται συχνότητες κάτω των 100 GHz, το 6G θα επεκταθεί και πέρα από αυτό, φτάνοντας στο φάσμα των terahertz (THz). Μια τέτοια εξέλιξη θα προσφέρει πλεονεκτήματα όπως ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων έως και 50 φορές ταχύτερους σε σύγκριση με το 5G, αλλά και καθυστέρηση που θα φτάνει στο 10% εκείνης του 5G.

Στην πορεία προς την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, οι ερευνητές της LG και του HHI πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο: σε συχνότητες μεταξύ 155 και 175 GHz, η ομάδα μετέδωσε δεδομένα σε απόσταση 320 μέτρων, σε εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημείωσε η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από έναν χρόνο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου ότι ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του 6G είναι η μικρή εμβέλεια. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε ενισχυτές σε κάθε άκρο για να ενισχύσει το σήμα. Ο πομπός έφτασε τα 20dBm, από 15 dBm στην προηγούμενη δοκιμή, ενώ ο δέκτης είχε επίσης έναν νέο ενισχυτή που μείωνε τον θόρυβο, επιτρέποντας καθαρότερη λήψη σήματος.

Οι προαναφερθείσες καινοτομίες επέτρεψαν στους ερευνητές να ωθήσουν την απόσταση στο νέο ρεκόρ των 320 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνιέται ένα τεχνικό ορόσημο – οι σταθμοί βάσης του 6G σε αστικές περιοχές θα τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 250 μέτρων μεταξύ τους, οπότε αυτή η υπέρβαση είναι ένα βασικό βήμα προς την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο.

«Με την επιτυχία της τελευταίας μας επίδειξης, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις 6G ταχύτητες του 1 terabit (TB) ανά δευτερόλεπτο, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς αστικούς χώρους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Kim Byoung-hoon, CTO και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της LG Electronics.

Βέβαια, μας χωρίζει ακόμη μεγάλη χρονική απόσταση, από την ώρα που το 6G θα φτάσει στις… τσέπες και τα κινητά μας. Όπως αναφέρει η LG, οι συζητήσεις για την τυποποίηση των δικτύων έκτης γενιάς αναμένεται πως θα ξεκινήσουν γύρω στο 2025, με την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας να προγραμματίζεται για το 2029.

Άλλωστε, όσον αφορά στο 6G, η ίδια η LG συνεργάζεται με έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει «ζώνες συνεργασίας γύρω από την έρευνα και ανάπτυξη», για να επιταχύνει την έλευση των δικτύων έκτης γενιάς.

Σε κάθε περίπτωση, τα μελλοντικά δίκτυα θα αποτελούν ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη λειτουργία κάθε πτυχής της ζωής, της κοινωνίας και των βιομηχανιών, καλύπτοντας τις ανάγκες επικοινωνίας ανθρώπων και ευφυών μηχανών. Και είναι σαφές πως για να ωφεληθεί στο έπακρο η ανάπτυξη του 6G, απαιτείται η συνεργασία της βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας, βάσει ενός κοινού οράματος.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.