Οι Ευρωπαίοι ζητούν δράση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

0

Οι Ευρωπαίοι αναμένουν μεγαλύτερες προσπάθειες στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης που διαδίδεται μέσω του Διαδικτύου. Περίπου το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης, ενώ το 89% απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τις πλατφόρμες.

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του project «Upgrade Democracy», από τον οργανισμό Bertelsmann Stiftung. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων είναι συχνά ή πολύ συχνά αβέβαιοι εάν οι πληροφορίες που βρίσκουν στο Διαδίκτυο είναι αληθείς. Το 39% δηλώνει ότι έχει συνειδητά επίγνωση της παραπληροφόρησης.

«Οι αξιόπιστες πληροφορίες είναι η βάση για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και για τον δημοκρατικό λόγο», λέει ο Kai Unzicker, συγγραφέας της μελέτης. «Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αισθάνεται μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με το ψηφιακό περιεχόμενο που μπορεί ακόμα να εμπιστευτεί και το περιεχόμενο που έχει εσκεμμένα παραποιηθεί. Όποιος θέλει να προστατεύσει και να ενισχύσει τη δημοκρατία δεν πρέπει να αφήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την παραπληροφόρηση».

Λιγότεροι από τους μισούς (44%) λένε ότι έχουν ελέγξει τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από το Διαδίκτυο. Ακόμη λιγότεροι (22%) αναφέρουν τις ψευδείς πληροφορίες ή ειδοποιούν άλλους για αυτές. Ένας παράγοντας που φαίνεται πως παίζει ρόλο σε αυτό, είναι η ηλικία. Όσο νεότεροι και πιο μορφωμένοι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο περισσότερο αμφισβητούν την αλήθεια των πληροφοριών και ενεργούν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Η μελέτη «Upgrade Democracy» δείχνει, επίσης, πως όσο περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν τακτικά οι ερωτηθέντες, τόσο πιο συχνά παρατηρούν φαινόμενα παραπληροφόρησης. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι είναι αναποφάσιστοι σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία, με το 30% να βλέπει περισσότερα μειονεκτήματα και το 28% περισσότερα πλεονεκτήματα.

Το 42% αναμένει τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιπτώσεις, ενώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών. Μια κριτική στάση κυριαρχεί στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι στην Πολωνία έχουν πολύ πιο θετική άποψη για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία.

Το Ίδρυμα Bertelsmann συνιστά τη δημιουργία και την επέκταση της συστηματικής παρακολούθησης από ανεξάρτητους φορείς, από τον ακαδημαϊκό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών. Τα δεδομένα της έρευνας προέρχονται από το «eupinions», ένα εργαλείο του Bertelsmann Stiftung. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ τον Μάρτιο του 2023, με μέγεθος δείγματος 13.270 ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 16 και 70 ετών.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.