Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Προχωρά το UFBB με τον ΟΤΕ

0

Έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου της από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης των τριών τμημάτων του Ultra – Fast Broadband (UFBB) μεταξύ ΟΤΕ και υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η αντίστοιχη διαδικασία για τα τέσσερα τμήματα του έργου για τα οποία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού για το UFBB εξετάζει το διάστημα αυτό τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία, ώστε να στείλει για έλεγχο στο Ελεγκτικό την προς υπογραφή σύμβαση. Ωστόσο, δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί προς υλοποίηση το σύνολο του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το UFBB αφορά την υλοποίηση ευρυζωνικών δικτύων (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια) σε περιοχές της χώρας χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον και αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κάλυψη του συνόλου των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet.

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με τη διαδικασία ανάθεσής του να έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ θα υπογράψει τις προσεχείς εβδομάδες, για την υλοποίηση του έργου στις γεωγραφικές ζώνες (lots) 1, 3 και 7 που αφορούν: Το lot 1, 124.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας). Το 3, 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και το 7, 101.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Για το UFBB προβλέπεται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 249 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 26 έτη και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps.

Share.

Comments are closed.