Παρασκευή, 31 Μαρτίου

«Ο κόσμος αγκαλιάζει το 5G» – Σημαντική ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων στο B2C

0

Οι πάροχοι υπηρεσιών συνδεσιμότητας μέσω δικτύων 5G έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των υποδομών τους και την επέκταση της πελατειακής τους βάσης, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που διερευνά την επιτυχία που έχει υπάρξει γύρω από τα δίκτυα 5G. Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από την GlobalData, δείχνει ότι η συνδεσιμότητα 5G «αγκαλιάζεται» σε όλο τον κόσμο, καθώς οι πάροχοι καθιστούν διαθέσιμο το 5G σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η παγκόσμια απορρόφηση των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω 5G έχει αυξηθεί ραγδαία, από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το 2019, φτάνοντας τις 1,1 δισεκατομμύρια συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2022. Σημειώνεται πως, ενώ προηγούμενες μελέτες αξιολογούσαν την απόδοση του δικτύου, η έρευνα της GlobalData είναι η πρώτη που καταγράφει την επιτυχία του 5G, τόσο από τεχνολογική όσο και από επιχειρηματική πλευρά.

Η GlobalData επικεντρώθηκε σε 15 εθνικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και την Ασία, χρησιμοποιώντας πέντε παράγοντες επιτυχίας: εξέλιξη δικτύου, καινοτομία, δημιουργία εσόδων, μερίδιο κίνησης κινητής και διείσδυση στην πελατειακή βάση. Οι συγκεκριμένες εταιρείες σημείωσαν στο σύνολό τους υψηλότερη βαθμολογία στους τομείς της διείσδυσης και της εξέλιξης του δικτύου, με βραδύτερη πρόοδο στους τομείς της καινοτομίας B2C και της δημιουργίας εσόδων από το 5G.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του δικτύου, έξι πάροχοι έλαβαν μια βαθμολογία που έφτανε στο 5 (σε κλίμακα από 0 έως 5): η κορεατική LGU+, η Zain Kuwait, η True Thailand, η Sunrise Switzerland, η AIS Thailand και η DTAC Thailand. Αυτή η κατηγορία λαμβάνει υπόψη δύο σημαντικές μετρήσεις: την πληθυσμιακή κάλυψη και την εμπειρία χρήσης, με βάση μια έρευνα 2.400 ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στη διείσδυση στην αγορά, έξι πάροχοι επέδειξαν εξαιρετική επιτυχία, με τις LGU+, Zain Kuwait, Sunrise Switzerland, Deutsche Telekom (Γερμανία), Swisscom και Magenta (Αυστρία) να λαμβάνουν 5 στα 5. «Σε αυτήν την ενότητα, τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης είναι η ταχύτητα με την οποία κάθε πάροχος έχει διεισδύσει στην πελατειακή του βάση με υπηρεσίες 5G, σταθμισμένη σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της εμπορικής διαθεσιμότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι πάροχοι που πέτυχαν τέλεια βαθμολογία είχαν ετήσιο ποσοστό διείσδυσης 8% ή υψηλότερο.

Στον τομέα του μεριδίου κίνησης 5G, η LGU+ ήταν ο μοναδικός πάροχος που συγκέντρωσε 5 βαθμούς, αν και οι Zain Kuwait, Sunrise Switzerland και Swisscom ήταν στις επόμενες θέσεις, με βαθμολογία 4. Σε αυτό το μέρος της μελέτης, η GlobalData «επιδίωξε να εξακριβώσει το επίπεδο της κίνησης δεδομένων μέσω του 5G ως ποσοστό της συνολικής κίνησης από κινητά. Οι πάροχοι με την υψηλότερη βαθμολογία είχαν ετήσιο ποσοστό 15% -εξαιρουμένου του FWA- σταθμισμένο σε σχέση με τον αριθμό των μηνών που ήταν διαθέσιμη η υπηρεσία 5G.

Με βάση τις επιδόσεις τους στις πέντε κατηγορίες, αναδείχθηκαν δύο γενικοί νικητές: η LGU+ και η Zain Kuwait. Η συνολική βαθμολογία της LGU+ ήταν 22 από 25, ενώ η Zain Kuwait σημείωσε 21.

Τα αποτελέσματα της GlobalData δείχνουν ότι οι πάροχοι σημειώνουν πρόοδο στην καινοτομία και τη δημιουργία εσόδων στο B2C κομμάτι του 5G. Ενώ αρχικά υπήρχε μεγαλύτερη εστίαση στα έργα 5G για επιχειρήσεις, η μελέτη αναφέρει ότι «είναι σαφές ότι αρκετοί πάροχοι στη μελέτη μπόρεσαν να επιτύχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο ARPU από πελάτες 5G έναντι πελατών 4G, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω επενδύσεις σε καινοτομίες γύρω από τους καταναλωτές».

Share.

Comments are closed.