Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Intracom Telecom: Η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παρόχων

0

«Το θέμα της βιωσιμότητας και του πώς μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους, είτε οικονομικούς, είτε περιβαλλοντολογικούς, είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και τις επιχειρήσεις ευρύτερα. Οπότε είναι κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε». Αυτό δήλωσε ο κ. Σωτήρης Μπίθας, Marketing Director για telcos και λύσεις software της Intracom Telecom, στην κάμερα του Infocom, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2023.

Στο φετινό MWC23, η εταιρεία «παρουσιάζει τις λύσεις που σχετίζονται με το πως κάνουμε βέλτιστη χρήση των VNF’s, των δομών του τηλεπικοινωνιακού δικτύου που γίνονται πλέον virtualized και στις οποίες προσπαθούμε να έχουμε το βέλτιστο performance, αλλά και στην ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύσεις της εταιρείας «ακουμπάνε» στο θέμα της βιωσιμότητας. «Σε συνδυασμό με τα 5G δίκτυα, είναι και τα δύο πράγματα που ακούγονται και δουλεύονται πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί 5G σημαίνει περισσότερες τοποθεσίες, εντονότερο δίκτυο, μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων, που θεωρητικά θα σήμαινε ότι θα πολλαπλασιαζόταν αντίστοιχα και η ενέργεια. Επειδή αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιτρέψει, και για οικονομικούς λόγους, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν το κόστος της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, έπρεπε να δώσουμε μια απάντηση».

Σε αυτό το σημείο, έρχεται η τεχνογνωσία της Intracom Telecom, τόσο επί των τηλεπικοινωνιακών δικτύων όσο και γύρω από τις τεχνολογίες του AI και του machine learning, καθώς έχει εντοπίσει τρόπους για να παρέχει τους πόρους που χρειάζεται ένα VNF, ελαχιστοποιώντας, όμως, την ενεργειακή κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Μπίθα, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από δοκιμές, σε διάφορα περιβάλλοντα και με διάφορους παρόχους.

Πολύ πρόσφατα, έγινε και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας εκτενούς δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ιαπωνική KDDI, ενός παρόχου που εξυπηρετεί γύρω στα 60 εκατομμύρια συνδρομητές. Η εταιρεία είδε πως η εξοικονόμηση που μπορεί να υπάρξει στο κομμάτι του 5G core έφτασε στο 35%. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο, που έχει οικονομικό αντίκτυπο». Ο κ. Μπίθας αναφέρθηκε και στον στόχο του 2030, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες καλούνται να μηδενίσουν τις εκπομπές των ρύπων. Όλο αυτό το πλαίσιο οδηγεί και σε μείωση εκπομπών, αφού, στην περίπτωση της KDDI, αποτελεί έναν πάροχο που εκπέμπει κάτι ανάλογο του μισού εκατομμυρίου σπιτιών ετησίως.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας δοκιμής, η KDDI, η Intracom Telecom, και η Intel συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο δίκτυο κορμού των δικτύων πέμπτης γενιάς. Το Proof of Concept που προέκυψε έδειξε πως υπήρξε δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 30 έως 35 W, με βασική κατανάλωση ισχύος 360 W, αλλά και δυνατότητες περαιτέρω μείωσης, με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων στα οποία βρίσκονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, στοχεύοντας και πάλι στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των παρόχων και το 5G, η Intracom Telecom κάνει χρήση τεχνολογιών που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκεί, προσφέρει λύσεις που μπορούν να εγκατασταθούν στα remote sites και να τα τροφοδοτούν, ώστε είτε να απαλείψουν τελείως την ανάγκη χρήσης ηλεκτρισμού ή diesel, είτε, τουλάχιστον, να οδηγήσουν σε πολύ σημαντική μείωση της κατανάλωσης.

«Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούν πιο πολύ τις τεχνολογίες IoT που έχουμε αναπτύξει, όπου μπορούμε να παρακολουθούμε τα φωτοβολταϊκά και την ενέργεια που παράγουν. Επίσης, μπορούμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την κατανάλωση ενέργειας. Το τελευταίο είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται μόνο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά έχει βρει μεγάλες εφαρμογές και στις έξυπνες πόλεις, ένα θέμα που στην Ελλάδα δουλεύεται αρκετά. Όπως και στο δημόσιο, όπου υπάρχουν πολλά κτίρια στα οποία πρέπει να παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας». Με αυτές τις τεχνολογίες smart metering και IoT, η εταιρεία παρακολουθεί την κατανάλωση και προτείνει τρόπους μείωσης της.

Η Intracom Telecom προσφέρει λύσεις και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπου εντοπίζεται μια σημαντική ανάγκη για ύπαρξη εναλλακτικών πηγών, «καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο ίσως δεν θα μπορέσει να σηκώσει τον φόρτο που θα δημιουργηθεί. Και εκεί, υπάρχει μια λύση που έχουμε αναπτύξει, που συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τους φορτιστές αυτοκινήτων και το smart parking, ώστε να γίνει το “λιμάνι” για τα αυτοκίνητα που δουλεύουν με ηλεκτρισμό» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Marketing Director για telcos και λύσεις software της Intracom Telecom.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Σκιάννης. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς

Share.

Comments are closed.