Lenovo: οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2022/2023

0

Ο Όμιλος Lenovo ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τα έσοδα του Ομίλου να ανέρχονται σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα καθαρά έσοδά του σε 437 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Τα έσοδα του Ομίλου από επιχειρήσεις εκτός υπολογιστών έφτασαν το 41%, ενώ η κερδοφορία του παρέμεινε σταθερή, καθώς οι διαφορετικοί κινητήρες ανάπτυξης της Lenovo που απαρτίζονται από το Solutions and Services Group (SSG) και το Infrastructure Solutions Group (ISG), αύξησαν τα έσοδά τους σε επίπεδα ρεκόρ που ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση κατά 23% και 48%, σε ετήσια βάση. Όλοι οι κύριοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεισέφεραν στα λειτουργικά κέρδη για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές μακροοικονομικές πιέσεις, η Lenovo βλέπει τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στο μέλλον, καθώς οι παγκόσμιες τάσεις της ψηφιοποίησης και του έξυπνου μετασχηματισμού συνεχίζουν να επιταχύνονται και οι δαπάνες πληροφορικής αναμένεται να ανακάμψουν με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης μέσο-μακροπρόθεσμα. Στον τομέα των υπολογιστών, η πραγματική ζήτηση, όπως αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα του 2022, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υποδεικνύουν τα δεδομένα αποστολών του κλάδου, καθώς το κανάλια πώλησης καταναλώνουν το επιπλέον απόθεμα. Ο Όμιλος αναμένει ότι η ετήσια ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους, με τη ζήτηση των τελικών χρηστών να είναι υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από τον Covid.

Ο Όμιλος συνεχίζει να δρα προληπτικά για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του ως προς το κόστος. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω επενδύσεων σε τομείς που είναι κινητήρες ανάπτυξης και προσφέρουν υψηλά περιθώρια κέρδους, καθώς και μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Το ταμειακό υπόλοιπο της Lenovo παραμένει ισχυρό, ο κύκλος μετατροπής μετρητών συνεχίζει να βελτιώνεται, το απόθεμα καναλιών έχει μειωθεί και η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε Ε&Α και βιωσιμότητα – παραμένοντας δεσμευμένη στον διπλασιασμό της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα.

Δήλωση του Προέδρου και CEO της LenovoYuanqing Yang:

«Τα σημερινά σταθερά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η εστιασμένη μας στρατηγική στον μετασχηματισμό που βασίζεται στις υπηρεσίες, αποδίδει καρπούς. Οι διαφορετικοί κινητήρες ανάπτυξης της αγοράς non-PC αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 40% των εσόδων του Oμίλου μας και οδηγούν σε σταθερή κερδοφορία. Παρά το περίπλοκο μακροοικονομικό περιβάλλον, διατηρήσαμε την ηγετική μας θέση στην αγορά των υπολογιστών. Παραμένω βέβαιος ότι η σαφής στρατηγική μας, η λειτουργική μας ανθεκτικότητα, η υγιής ρευστότητα και η συνεχής επένδυση στην καινοτομία, θα διασφαλίσουν ότι μπορούμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και βελτιωμένη κερδοφορία».

Solutions and Services Group (SSG): ρεκόρ εσόδων και υψηλό περιθώριο κέρδους

 Η Ευκαιρία:

Η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να παραμείνει ισχυρή μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, με την ανάπτυξη των διαχειριζόμενων υπηρεσιών για cloud, on-prem και edge να αναμένεται να αυξήσει το CAGR κατά 7%. Οι δαπάνες σε vertical solutions και υπηρεσίες στην εκπαίδευση, το έξυπνο λιανικό εμπόριο, τις έξυπνες πόλεις και τις κατασκευαστικές, καταγράφουν σχεδόν διψήφιο CAGR.

Αποτελέσματα Q3 FY22/23:

 • Το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα της επιχειρησιακής μονάδας SSG αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με λειτουργικό περιθώριο 20,2% και λειτουργικά κέρδη 12% σε ετήσια βάση.
 • Όλοι οι τομείς παρουσίασαν για άλλη μια φορά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή αύξηση εσόδων.
 • Το μείγμα εσόδων από λύσεις και υπηρεσίες που δεν επικεντρώνονται στο hardware πέτυχε ρεκόρ αποτελέσματα 53%, με τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες να σχεδόν να διπλασιάζονται από έτος σε έτος, λόγω του TruScale Everything as a Service.

Βιώσιμη Ανάπτυξη:

 • Η επιχειρησιακή μονάδα του SSG συνεχίζει να επενδύει στη δημιουργία επεκτάσιμων και επαναλαμβανόμενων οριζόντιων και κάθετων λύσεων με το Lenovo IP.
 • Επιπλέον, η SSG εμπλούτισε τις ψηφιακές της λύσεις στο χώρο εργασίας, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο υβριδικών cloud και επέκτεινε περαιτέρω τις προσφορές βιωσιμότητας.

Infrastructure Solutions Group (ISG): ρεκόρ εσόδων, ρεκόρ κερδών

Η Ευκαιρία:

Μέχρι το 2025, η αγορά server και μόνο αναμένεται να φτάσει τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, η αγορά edge infrastructure θα αυξηθεί κατά 17% CAGR για να φτάσει τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και η αγορά storage θα ξεπεράσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αποτελέσματα Q3 FY22/23:

 • Τα έσοδα της επιχειρησιακής μονάδας ISG για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 48% σε ετήσια βάση, και ανήλθαν στο ρεκόρ των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
 • Τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν από έτος σε έτος, φτάνοντας το επίσης ρεκόρ των 43 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σημειώνοντας επτά συνεχόμενα τρίμηνα βελτιώσεων, από έτος σε έτος.
 • Τα έσοδα από server αυξήθηκαν κατά 35% από έτος σε έτος και έφτασαν και αυτά σε νέο ρεκόρ, καθιστώντας τη Lenovo την 3η μεγαλύτερη εταιρεία server στον κόσμο. Τα έσοδα από storage υπερ-τριπλασιάστηκαν (με την Lenovo να είναι τώρα #5 στον κόσμο) και το λογισμικό αυξήθηκε κατά 52% – και τα δύο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα ως τώρα.

Βιώσιμη ανάπτυξη:

 • Η επιχειρησιακή μονάδα του ISG συνεχίζει να ενισχύει το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υποδομών της και να επενδύει στην καινοτομία, με έμφαση σε edge computing με τεχνητή νοημοσύνη και hybrid cloud.
 • Η ISG παραμένει επικεντρωμένη στο να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και τελικά ο μεγαλύτερος πάροχος λύσεων υποδομής end-to end στον κόσμο.

Intelligent Devices Group (IDG): σταθερή κερδοφορία, επέκταση σε τομείς ανάπτυξης

H Ευκαιρία:

Παρά την πτώση της αγοράς Η/Υ, η πραγματική ζήτηση, όπως αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα του 2022, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι δείχνουν τα δεδομένα αποστολών του κλάδου, με την αγορά να αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό προ-πανδημίας το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αποτελέσματα Q3 FY22/23:

 • Η επιχειρησιακή μονάδα IDG διατήρησε με επιτυχία την #1 θέση στην αγορά Η/Υ με μερίδιο αγοράς 23,1%. Διατήρησε επίσης την κορυφαία στον κλάδο κερδοφορία της ύψους 7,3%, λόγω της ισχυρής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που αντικατοπτρίζεται στις ενεργοποιήσεις των Windows και έχουν ως αποτέλεσμα βελτιωμένα επίπεδα αποθέματος.
 • Η επιχειρησιακή μονάδα των smartphone ήταν κερδοφόρα για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι ενεργοποιήσεις από το premium προϊόν motorola edge αυξήθηκαν κατά 74%, από έτος σε έτος.
 • Ο συνδυασμός προϊόντων premium στο χαρτοφυλάκιο tablet διευρύνθηκε και οι λύσεις smart spaces συνέχισαν να επιδεικνύουν δυνατότητες ανάπτυξης.

Βιώσιμη ανάπτυξη:

 • Η καινοτομία συνεχίζει να οδηγεί την εξέλιξη από έξυπνες συσκευές σε έξυπνους χώρους.
 • Το Lenovo Yoga Book 9i κέρδισε 50 συνολικά βραβεία στην πρόσφατη έκθεση CES ως ο πρώτος[2] φορητός υπολογιστής διπλής οθόνης OLED πλήρους μεγέθους στον κόσμο και, παράλληλα, το Lenovo ThinkPhone της Motorola, το πρώτο smartphone της εταιρείας με εστίαση σε B2B, κέρδισε 15 βραβεία “Best of CES” χάρη στα ισχυρά χαρακτηριστικά του γύρω από την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.
 • Οι βελτιωμένες λύσεις ψηφιακού χώρου εργασίας βελτιώνουν τις εμπειρίες των χρηστών σε υβριδικούς χώρους εργασίας.

Ανασκόπηση επιχειρηματικών δράσεων και επενδύσεις για το μέλλον

Περιβαλλοντική, Κοινωνική Διακυβέρνηση – Η Lenovo έγινε πρόσφατα μέρος της πρώτης ομάδας εταιρειών που έλαβε επικύρωση των στόχων της για net-zero από την πρωτοβουλία Science Based Targets, μια συνεργασία μεταξύ του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ, του CDP, του World Resources Institute και του World Wide Fund for Nature. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lenovo είναι ο πρώτος κατασκευαστής υπολογιστών και smartphone με στόχους που έχουν επικυρωθεί από το Net-Zero Standard. Ως μέρος των ευρύτερων δεσμεύσεών της για βιωσιμότητα, η Lenovo συνεργάστηκε με την Kuehne+Nagel για να σχεδιάσει μια βιώσιμη λύση logistics, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συμπεριληφθεί στο Bloomberg Gender-Equality Index (GEI) 2023, για τέταρτη χρονιά. Το πλαίσιο του Bloomberg Gender-Equity Index παρακολουθεί την πρόοδο 484 εταιρειών, σε 11 τομείς και 45 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στον εργασιακό χώρο.

Αριστεία Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Στο φετινό World Economic Forum στο Davos, το εργοστάσιο Hefei της Lenovo, LCFC, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα 18 εργοστάσια που προστέθηκαν στο Global Lighthouse Network του Forum με 132 κορυφαίους κατασκευαστές, ο καθένας επιλεγμένος για την ηγεσία του και την ενσωμάτωση τεχνολογιών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (4IR). Το εργοστάσιο LCFC ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και είναι ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια έξυπνης κατασκευής στον κόσμο και το μεγαλύτερο για intelligent computing devices (PCs, servers, edge computing, smart Internet of Things). Είναι η ναυαρχίδα στο δίκτυο της Lenovo που περιλαμβάνει 35+ τοποθεσίες παραγωγής σε εννέα αγορές και αποστέλλει προϊόντα σε 126 αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται με τη διαχείριση 300.000 μεμονωμένων υλικών και ανταλλακτικών κάθε μέρα, 300 διακριτικών νέων προϊόντων κάθε χρόνο και περισσότερες από 200.000 διαφορετικές διαμορφώσεις προϊόντων.

Διεθνείς Αναγνωρίσεις – Το περιοδικό Fortune δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια λίστα του «World’s Most Admired Companies» με τις πιο αξιοσημείωτες εταιρείες στον κόσμο, όπου η Lenovo έχει ανέβει 11 θέσεις από πέρυσι και καταλαμβάνει τώρα την #189 θέση. Η ετήσια κατάταξη αξιολογεί την εταιρική φήμη των παγκόσμιων οργανισμών και εξετάζει τις 1.000 μεγαλύτερες εταιρείες των Η.Π.Α. μαζί με τις εταιρείες του FORTUNE Global 500 με ετήσια έσοδα 10+ δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η Lenovo κατέχει αυτήν τη στιγμή την #171 θέση στη λίστα FORTUNE Global 500. Η λίστα κατατάσσει παγκόσμιες εταιρείες από 52 διαφορετικούς κλάδους. Στο πλαίσιο των εταιρειών της υποκατηγορίας «βιομηχανίας υπολογιστών», η Lenovo αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα ως «Most Admired», σημειώνοντας καλή βαθμολογία για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της, καθώς και για τις επιδόσεις της στη διακυβέρνηση, την καινοτομία και στην κοινωνική ευθύνη.

Η Fast Company αναγνώρισε πρόσφατα την τεχνολογία Mixed Reality Education της Lenovo ως ένα από τα «Next Big Things in Tech». Η ομάδα συντακτών ερευνά τον κόσμο της τεχνολογίας για να παρουσιάσει αυτά που πιστεύει ότι είναι τα «Next Big Thing in Tech» σε εταιρείες όλων των μεγεθών, από πολυεθνικές έως νεοφυείς επιχειρήσεις. Φέτος επιλέχθηκε η Lenovo, μαζί με άλλες 120 εταιρείες, που επέδειξαν καινοτόμα σκέψη και τεχνολογία αιχμής. Η Lenovo επισημάνθηκε ως μία από τις πολλές εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αντιμετωπίζοντας βασικά κοινωνικά προβλήματα.

Share.

Comments are closed.