Weekly Telecom: Ο Jimmy Carter, το 5G και τα ρομπότ

0

«Πρέπει, επίσης, να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό με βελτιώσεις και καλύτερη επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μειώνοντας και τα κυβερνητικά εμπόδια για τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα». Η συγκεκριμένη αναφορά, έχει μέσα της τη λέξη «antitrust». Και προέρχεται από την περίφημη ομιλία «State of the Union» που πραγματοποίησε το 1979 ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Jimmy Carter.

Γιατί θυμηθήκαμε τον Carter; Γιατί χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 40 χρόνια για να ακουστεί ξανά η λέξη «antitrust» κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας. Και έγινε από τον σημερινό Πρόεδρο, τον Joe Biden, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τις Big Tech και προέτρεψε το Κογκρέσο να «ψηφίσει δικομματική νομοθεσία για να ενισχύσει την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και να αποτρέψει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες από το να παρέχουν στα προϊόντα τους αθέμιτο πλεονέκτημα».

Δεν μας ενδιαφέρει βέβαια να χειροκροτήσουμε τις ομιλίες του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου. Αλλά, καθώς το Big Tech βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οπτική με την οποία βλέπουν τα πράγματα οι ΗΠΑ έχει τη δική της σημασία – για να μην σας πούμε πως μας επηρεάζει κιόλας, ως παγκόσμια (τεχνολογική) αγορά. Και αν θέλετε να σας μεταφέρουμε κάτι από τη Γηραιά ήπειρο, να σας πούμε πως ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία παρόχων από διαφορετικές αγορές. «Διασυνοριακή ενοποίηση» το λένε. Πάμε παρακάτω…

Και το «παρακάτω» μας βρίσκει να παίζουμε με τα apps στο κινητό μας. Να τους αλλάζουμε θέση στη homescreen και να τα βάζουμε σε ομάδες. Και όσο εμείς ασχολούμαστε με τη θέση κάποιων εικονιδίων, η οικονομία των mobile apps μαζεύει ολοένα και περισσότερα δισεκατομμύρια – αν και με μια επιβράδυνση. Και αυτό γιατί οι καταναλωτικές δαπάνες σε όλα τα app stores μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα… 167 δισεκατομμύρια δολάρια. Α, επίσης ο χρόνος που αφιερώσαμε στην χρήση κινητών αυξήθηκε σε 5 ώρες την ημέρα. Μπράβο μας, αρκεί να κοιτάμε μπροστά όταν περνάμε τον δρόμο! Σημειώστε βέβαια ότι τόσο στην Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και πρόσφατα στην Ιαπωνία, πυκνώνουν οι φωνές για καταχρηστική θέση της Google και της Apple σε σχέση με τα App Stores που έχουν.

Έχουμε να σας πούμε και κάτι θετικό για το 5G. Και λέμε θετικό, γιατί ακούμε κάποιους να λένε «και τι το θέλουμε το 5G; Ούτε εξ αποστάσεως επεμβάσεις με ρομπότ δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα». Η Ericsson υποστηρίζει ότι το 5G βοήθησε τους παρόχους να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων. Η ίδια αναφέρει ότι προηγούμενες προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες οι συνδρομές 5G θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022, έχουν αποδειχθεί ακριβείς, με την ενεργοποίηση περίπου 230 δικτύων πέμπτης γενιάς. Αλήθεια, θυμάστε εκείνους που έλεγαν πως το 5G μεταδίδει τον κορονοϊό; Και υπήρχε κόσμος που τους πίστευε…

Κλείνουμε με κάτι σχετικά off-topic, από τον κινηματογράφο, που μας αρέσει. Θυμάστε όταν ο Tom Hanks έκανε τον ναυαγό και είχε για φίλο του μια μπάλα; Ε, στο Apple TV υπάρχει μια ταινία με τον Tom που γίνεται φίλος με ένα AI ρομπότ – το οποίο έχει φτιάξει για να προστατεύει τον σκύλο του, όταν ο ίδιος φύγει από την ζωή – για να έχει παρέα ο σκύλος, με άλλα λόγια. Δείτε την, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά έχει ένα ενδιαφέρον. Είδατε, από εδώ το πήγαμε, από εκεί το πήγαμε, πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη καταλήξαμε. Είναι βλέπετε η επόμενη ψηφιακή επανάσταση…

Κάντε click και διαβάστε στο Weekly Telecom όλα όσα γράφονται και όλα όσα δε γράφονται, για την αγορά ICT την εβδομάδα που μας πέρασε!

Καλή εβδομάδα και προσοχή στους ψηφιακούς δρόμους!

Χρήστος Κοτσακάς

Υ.Γ. Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Σύμφωνα με το World Economic Forum, η Ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ παρουσιάζει σημαντικές ανάγκες σε κατανάλωση ενέργειας. Ως μέρος των ευρύτερων στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι εταιρείες καλούνται να στραφούν προς τη δίδυμη μετάβαση – την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ατζέντας γύρω από τη βιωσιμότητα. Αυτό είναι το βασικό θέμα του 3ου συνεδρίου Digital Shipping, που θα διεξαχθεί ψηφιακά την Τετάρτη 15/2. Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή για να το παρακολουθήσετε.

Share.

Comments are closed.