Νέα στοιχεία από τον GSMA αποκαλύπτουν ότι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυά τους. Άλλωστε, ο κλάδος ήταν από τους πρώτους που δεσμεύτηκαν να επιτύχουν «καθαρό μηδέν» έως το 2050.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα απαιτηθεί πρόσβαση σε επιπλέον 64 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ -που είναι περίπου ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση της Αυστρίας- από τους παρόχους παγκοσμίως έως το 2030, καθώς επιδιώκουν να εξαλείψουν τον άνθρακα από τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.
Η ανανεωμένη ανάλυση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον GSMA με δεδομένα που προέρχονται από 33 παρόχους, καλύπτουν 86 χώρες και περίπου το 50% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, δείχνει πως η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται σε ολόκληρο τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρωπαϊκά δίκτυα πρωτοστατούν παγκοσμίως, αγοράζοντας κατά μέσο όρο 71% ανανεώσιμης ενέργειας. Τα δίκτυα κινητής σε 41 από τις 86 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν περισσότερο από 75% ΑΠΕ, ενώ τα δίκτυα κινητής σε 29 από τις 86 χώρες λιγότερο από 25%.
Την ίδια στιγμή, το 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους προμηθεύεται μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγούς ενέργειας, το 63% επιτυγχάνεται μέσω πιστοποιητικών ΑΠΕ και το 4% προκύπτει από ιδία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πάροχοι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατάφεραν να κλιμακώσουν την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των δικτύων τους τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση σε πολλές χώρες, όπως φαίνεται από τα χαμηλότερα στοιχεία που σχετίζονται με την αγορά της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.
Με βάση την έρευνα του ΟΗΕ RaceToZero για την διάσκεψη COP26, ο κλάδος της κινητής θα πρέπει να επιδιώξει να πετύχει το λεγόμενο «decarbonise» του 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί μέχρι το 2030.