Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ταχύτητας στη μετάδοση δεδομένων μέσω τυπικής οπτικής ίνας

0

Μια ομάδα μηχανικών κατάφερε να σημειώσει νέο ρεκόρ ταχύτητας στη μετάδοση δεδομένων μέσω οπτικής ίνας κανονικής διαμέτρου. Εκπέμποντας σε μια «55-mode» μονοπύρηνη οπτική ίνα, η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να πετύχει ρυθμό δεδομένων της τάξεως του 1,53 petabit ανά δευτερόλεπτο (Pbit/s).

Για να κατανοήσει κανείς πόσο γρήγορο είναι αυτό, αρκεί να υπολογίσει πως ένα petabit ισούται με ένα εκατομμύριο gigabit. Οι σημερινές οικιακές διαδικτυακές συνδέσεις μπορούν, σε κάποιες περιπτώσεις, να φτάσουν έως ένα gigabit το δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι ολόκληρο το παγκόσμιο εύρος ζώνης του διαδικτύου φτάνει σε κάτι λιγότερο από 1 Pbit/s, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η οπτική ίνα θα μπορούσε να χειριστεί από μόνη της ολόκληρη τη διαδικτυακή κίνηση.

Τεχνικά, αυτός δεν είναι ο γρηγορότερος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων – αυτό το ρεκόρ ανήκει σε ένα chipset που μπορεί να μεταδώσει ολόκληρη τη διαδικτυακή κίνηση σε ένα δευτερόλεπτο. Αλλά αυτή η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι αρκετά πειραματική και πολύ μακριά από την εμπορευματοποίηση.

Το νέο ρεκόρ, ωστόσο, είναι σημαντικό γιατί επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα με τυπική διάμετρο 0,125 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι, σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να είναι συμβατή με την υπάρχουσα υποδομή.

Όπως οι περισσότερες οπτικές ίνες, το νέο σύστημα χρησιμοποίησε έναν μόνο πυρήνα γυαλιού για τη μετάδοση δεδομένων, αλλά το φως διαμορφώθηκε για να σχηματίσει 55 διακριτές ροές δεδομένων (ή «modes»), που μετέφεραν διαφορετικές πληροφορίες. Στο άλλο άκρο της ίνας, αυτά τα σήματα υποβάλλονται σε επεξεργασία για την αποκωδικοποίηση των μεταδιδόμενων δεδομένων.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη επίδειξη μετάδοσης με χρήση 55 modes, επιτρέποντας στους μηχανικούς να κάνουν αποτελεσματικότερη χρήση του φωτός από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σε εκείνο το project, η ομάδα κατάφερε να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητα 1,02 Pbit/s, χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερα modes με τη μορφή τεσσάρων χωριστών γυάλινων πυρήνων. Στη συνέχεια, το εύρος ζώνης μετάδοσης κατανεμήθηκε σε 801 κανάλια σε τρεις ζώνες – στη νέα δοκιμή, το εύρος ζώνης περιορίστηκε σε μόλις 184 μήκη κύματος σε μία ζώνη, σημειώνοντας τριπλάσια βελτίωση της απόδοσης.

Η ομάδα λέει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Φωτογραφία από chaitawat

Share.

Comments are closed.