Οι υπηρεσίες κινητής, τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η τηλεόραση επέδρασαν θετικά στα μεγέθη του ΟΤΕ στο 9μηνο.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε 4,4% στα 2.569,9 εκατ., τα προσαρμοσμένα EDITDA 5,4% στα 1.016,2 εκατ., τα κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 2,6% στα 396,4 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 15,7% στα 424,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ «για το σύνολο του τρέχοντος έτους, καθώς οι προοπτικές για το ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν θετικές, ο Όμιλος αναμένεται να επιτύχει περαιτέρω αύξηση των εσόδων και μονοψήφιο ρυθμό αύξησης του EBITDA, επιπέδου χαμηλού προς μεσαίου. Τα επόμενα χρόνια, η σταδιακή υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διαμορφώνοντας το κατάλληλο πλαίσιο για να αξιοποιήσει ο ΟΤΕ την εμπειρία του στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ. Οι επενδύσεις σε FTTH και δίκτυα 5G αναμένεται να οδηγήσουν σταδιακά σε υψηλότερη ζήτηση και ανάπτυξη».
Προστίθεται, πάντως, ότι «ο ΟΤΕ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τις πληθωριστικές πιέσεις και παίρνει μέτρα ώστε εν μέρει να προστατευτεί. Παρά τις εν λόγω πιέσεις, οι ταμειακές ροές του Ομίλου δεν έχουν επηρεαστεί (ο στόχος των 600 εκατ. διατηρείται). Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον ο ΟΤΕ ωφελείται από τις συνεχείς επενδύσεις του σε προηγμένες υποδομές δικτύων, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή».
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν 10,1% στα 438,9 εκατ. ευρώ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε 0,7% στα 769,1 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον είναι ότι, όπως ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές χθες ο γενικός διευθυντής επί των Χρηματοοικονομικών Μπάμπης Μαζαράκης, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων στην κινητή ανά χρήστη του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 11 GB, έναντι 8 GB το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή αυξήθηκε 37,5%. Εκτιμάται ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα πακέτα απεριόριστων data που λαμβάνει κανείς επιπλέον του προγράμματός του.
Η πελατειακή βάση της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας στο τέλος του τρίτου τριμήνου τα 7,4 εκατ., αυξημένη κατά 5,3% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021. Οι πελάτες συμβολαίου και της καρτοκινητής, σημείωσαν αύξηση κατά 4,8% και 5,6% αντίστοιχα.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν 4,7% στα 747,1 εκατ. και συνολικά τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής (Ελλάδα και Ρουμανία) 2,9% στα 900,8 εκατ. ευρώ.
Στη σταθερή τηλεφωνία οι συνδέσεις παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο (2.701.728). Οι ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν 3,4% (2.298.001) από τις οποίες οι συνδέσεις οπτικής ίνας (μέχρι την υπαίθρια καμπίνα ή μέχρι το σπίτι) είναι 1.430.415 (αυξήθηκαν 30,1%). Η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε στο 62,2%. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος του Γ’ τριμήνου 2022, σε σύγκριση με το 23% ένα χρόνο πριν, ενισχυμένο από την πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει τις ταχύτητες, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε στο τέλος του τριμήνου.
Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής διαμορφώθηκε στο 85% στο τέλος του Γ’ τριμήνου 2022.
Ο ΟΤΕ επέκτεινε περαιτέρω το δίκτυο FTTH (οπτική ίνα στο σπίτι) φτάνοντας σε 733 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ στοχεύει να φτάσει περίπου σε 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022.
Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ αυξήθηκαν 7,3% στις 644 χιλιάδες και τα έσοδα 4%.
Τα έσοδα από τα έργα ΤΠΕ αυξήθηκαν 43% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2021 και τα έσοδα από system solutions 54%. Πρόσφατα έργα που ανατέθηκαν στον Όμιλο είναι η ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου και η υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το Υπουργείο Εργασίας. Εκτός από τη σταθερά ανοδική πορεία των έργων ΤΠΕ, η ισχυρή αύξηση των εσόδων στο Γ’ τρίμηνο οφείλεται σε παλαιότερα έργα.