Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για το UFBB

0

Στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών περνά ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Τα πρακτικά αξιολόγησης της Επιτροπής του διαγωνισμού που περιλαμβάνουν τις τεχνικές προσφορές των ΟΤΕ και Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, που υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορές, εγκρίθηκαν χθες με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Με το UFBB θα δημιουργηθούν περίπου 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Οι δύο φορείς θα μοιραστούν τις 7 γεωγραφικές περιοχές του έργου (LOTs) αναλαμβάνοντας ο ένας τις 3 και ο άλλος τις 4.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μάνου Μανουσάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ (μητρική της Grid Telecom) η κοινοπραξία των Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή διεκδικεί τέσσερα από τα επτά LOTs. Όπως είπε η κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει ένα ευρύ δίκτυο οπτικών ινών σε περισσότερους από 30 νομούς της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία επιχείρησε να συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η προσφορά της όμως δεν εμφανίστηκε εμπρόθεσμα στο σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) καθώς ξεκίνησε να την καταθέτει ένα λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει η σχετική προθεσμία. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η ΔΕΗ θα κάνει προσφυγή, κάτι που άφηναν ανοιχτό πηγές από την εταιρεία όταν έγινε γνωστό το τι συνέβη.

Το έργο στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit». Χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ (2014- 2020) με 300 εκατ. ευρώ και πλέον το χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή του είναι ασφυκτικό (μέχρι το τέλος του 2023).

Share.

Comments are closed.