Προσφορές από 5 κοινοπραξίες στον διαγωνισμό των 515 εκατ. για τις ταυτότητες

0

Προσφορές από 5 κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, φορείς γαλλικών, γερμανικών συμφερόντων, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Quest, η Space Hellas και η Inform Λύκος, κατατέθηκαν χθες για την προμήθεια του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών – Κάρτα Πολίτη, με τις συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται διαβαθμισμένο, λόγω της φύσης του και το έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως προμηθευτές αδειών λογισμικού συμμετέχουν επίσης οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές του χώρου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως με τις 5 κοινοπραξίες συνδέεται και ένας μεγάλος αριθμός (15-20) μικρότερων εταιρειών (πολλές εκ των οποίων ελληνικές) ως υπεργολάβοι.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με διάρκεια (συντήρησης) 15 χρόνια που θεωρείται αρκετά μεγάλο διάστημα για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν για την υλοποίησή του περίπου 45 εκατομμύρια έντυπα ασφάλειας.

Αναλυτικότερα, οι κοινοπραξίες (τα βασικά τους μέλη) που υπέβαλαν χθες τις προσφορές τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι:

  • Thales Dis France – Unisystems
  • Veridos Ματσούκης – ΟΤΕ – Byte – ΙNCM
  • Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY
  • Ιdemia – Νeurosoft
  • Austria Card – Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft m.b.h.- in Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (sas) και Inform Λύκος (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία της εξέτασης των τυπικών στοιχείων των προσφορών, αλλά και της αξιολόγησης αρχικά των τεχνικών προσφορών θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους του έργου.

Η πρώτη κοινοπραξία περιλαμβάνει τον γαλλικό κολοσσό Thales Dis France με 80.000 υπαλλήλους και δραστηριότητα σε 68 χώρες μεταξύ άλλων στην αεροδιαστημική, την άμυνα και ασφάλεια και τις ψηφιακές ταυτότητες καθώς και την ελληνική εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, Unisystems. Η θυγατρική της Quest συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα ενώ από το 2010 δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και πλέον εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε 30 και πλέον χώρες.

Στην κοινοπραξία του ΟΤΕ που πλέον έχει σημαντική παρουσία σε έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) συμμετέχουν οι Veridos Ματσούκης, Byte και ΙNCM. Η Veridos Ματσούκης είναι εταιρεία που εκκινεί το 1891 (Ίδρυση Λιθογραφείου) και σήμερα ανήκει στα 25 ιδιωτικά μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας. Το 2007 το 60% της εταιρείας εξαγοράστηκε από την γερμανική Giesecke & Devrient (G&D) με την οποία διατηρούσε επί χρόνια στενή συνεργασία.

Την κοινοπραξία του ΟΤΕ συμπληρώνουν το πορτογαλικό νομισματοκοπείο και το επίσημο Τυπογραφείο (INCM) καθώς και η ελληνική εταιρεία Byte η οποία πρόσφατα εισήλθε και στην προσφορά υπηρεσιών Ασφάλειας μέσα από την δημιουργία Έμπιστης Τρίτης Οντότητας για έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών για Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές.

Στην τρίτη κοινοπραξία ηγούνται η βελγική Zetes Industries και η ελληνική εισηγμένη Space Hellas κορυφαίος System Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. Το 2017 η Zetes προσχώρησε στην ιαπωνική Panasonic Corporation, λειτουργώντας ως ανεξάρτητη θυγατρική.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι η γαλλική Ιdemia (προέκυψε από την ένωση των Oberthur Technologies (OT) και Safran Identity & Security – Morpho) με 13.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε 180 χώρες, ενώ πριν περίπου 4 χρόνια εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο Advent International.

Η Ιdemia συνεργάζεται στο έργο για τις ελληνικές ταυτότητες με τη Neurosoft, εταιρεία ΤΠΕ με έδρα την Αθήνα και στην οποία συμμετέχει με 67,72% ο ΟΠΑΠ.

Στην πέμπτη κοινοπραξία, συμμετέχει το Εθνικό Γαλλικό τυπογραφείο (Ιn Continu Et Services) και η θυγατρική, Inform Λύκος (Ελλάς) Μονοπρόσωπη ΑΕ, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Inform Λύκος (μέλος του αυστριακού ομίλου υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής Austriacard Holdings).

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν έναν ακόμα αριθμό, αλλά μέσω αυτών θα καθιερωθεί ο ένας και μοναδικός προσωπικός αριθμός για τον κάθε πολίτη ο οποίος έχει αποφασιστεί ότι θα είναι το ΑΦΜ και με αυτόν θα γίνονται όλες οι συναλλαγές και η ταυτοποίηση του καθένα μας. Η νέα ψηφιακή ταυτότητα η οποία θα έχει το μέγεθος και το σχήμα της πιστωτικής κάρτας θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα smartphones μέσω εφαρμογής.

Share.

Comments are closed.