Citi για ΟΤΕ: τα καλύτερα αποτελέσματα από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια

0

Για τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έκαναν λόγο οι αναλυτές της Citi σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για την περσινή χρήση, έπειτα από την ανακοίνωσή τους χθες, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι η επιχείρηση είναι σε καλή κατάσταση για να ξεκινήσει την καινούργια δεκαετία, να ορίσει το όραμά της τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

Φέτος ο ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του ομίλου στους αναλυτές ο ΟΤΕ τα τελευταία δέκα χρόνια επένδυσε περί τα 5 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην κύρια δραστηριότητα, όσο και σε νέους τομείς. Το δεύτερο εξάμηνο ο ΟΤΕ εισέρχεται στο διαδικτυακό στοίχημα (ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από την πορεία της αδειοδότησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών) ενώ στο τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του για ηλεκτρονικές πληρωμές. Να σημειώσουμε σχετικά ότι ο ΟΤΕ θα συνεργαστεί για το διαδικτυακό στοίχημα με την Intralot.

Ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών, Μπάμπης Μαζαράκης, κατά την τηλεδιάσκεψη εκτίμησε ότι η επιχείρηση θα δαπανήσει περί τα 260 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος (στο 5G) και τη συνέχιση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2019 ο ΟΤΕ τα έσοδα του ομίλου πέρσι αυξήθηκαν 2,9% στα 3.907,6 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στους μετόχους 45,9%στα 410 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 129,9 εκατ. ευρώ έναντι 413,4 εκατ. (μειωμένα 68,6%). Στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 1.046,2 εκατ. έναντι 738,8 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα που θα διανείμει φέτος ο ΟΤΕ διαμορφώνεται σε 0,55 (συνολικό ποσό 258,6 εκατ.) έναντι 0,46 ευρώ πέρσι.

Αναφορικά με την υπογραφή πρόσφατα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) τονίστηκε ότι επιτυγχάνεται τόσο η βελτίωση των αποδοχών του προσωπικού όσο και η απαραίτητη ευελιξία ώστε να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου. Για το κόστος της ειπώθηκε ότι θα εξισορροπηθεί από άλλες περικοπές.

Για τη θυγατρική στη Ρουμανία η διοίκηση του ομίλου ανέφερε εμμέσως στους αναλυτές πως συνεχίζονται οι προσπάθειες πώλησή της παράλληλα με τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Απαντώντας επίσης σε σχετικό ερώτημα η διοίκηση του ΟΤΕ είπε ότι η πιθανότητα δραστηριοποίησης ενός εικονικού παρόχου μπορεί να επηρεάσει την αγορά. Η αναφορά ήταν για Forthnet για την οποία ο κ. Τσαμάζ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε υγιής ανταγωνιστής είναι καλοδεχούμενος».

Ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα 610 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα 350 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών. Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή της αναμενόμενης πληρωμής του 2019 για άδειες φάσματος, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 24 χιλιάδων γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να προσελκύει 8 χιλιάδες καθαρές νέες γραμμές πρόσβασης.

Ο ΟΤΕ σημείωσε στο τρίμηνο 37 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2.006 χιλιάδες. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 47 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του έτους, 742 χιλιάδες συνδρομητές ή το 37% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στο τέλος του 2019 ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ήταν 555 χιλιάδες, ενισχυμένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από υπηρεσίες της κινητής πέρσι ενισχύθηκαν 3%, ενώ σε επίπεδο 4ου τριμήνου 5,9%. Τα data ήταν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες, ενώ η κίνηση data αυξήθηκε το 2019 κατά 65% (διπλασιάστηκε το 4ο τρίμηνο). Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ η χρήση δεδομένων στην Cosmote πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με το δίκτυο της εταιρείας να ανταποκρίνεται στους αυξανόμενους όγκους. Η μέση χρήση data ανά συνδρομητή Cosmote φτάνει τα 3,2 GB το μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν μόλις 2 GB το μήνα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο κ. Τσαμάζ, ακόμη ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μας παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Share.

Comments are closed.