Σε τροχιά αποχώρησης και από τη ρουμανική αγορά ο ΟΤΕ

0

Με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Barclays, όπως γράφτηκε στον διεθνή τύπο χωρίς να διαψευστεί, ο ΟΤΕ επεξεργάζεται σενάρια αποχώρησης και από τη ρουμανική αγορά, στην οποία εισήλθε το 1998. Η πώληση των Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM) ως πρόθεση είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο, η πρόσληψη συμβούλου σημαίνει πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

Όπως εκτιμάται ο ΟΤΕ στοχεύει να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά στην οποία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. έως το 2022, σε δίκτυα νέας γενιάς, παράλληλα με την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (Cosmote Insurance) οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου (Cosmote Payments), το ηλεκτρονικό στοίχημα (mobile betting) και οι υπηρεσίες IoT (Internet of Things). Η πορεία των μεγεθών των εταιρειών στη Ρουμανία είναι πτωτική, ενώ για να αναπτυχθούν περαιτέρω για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό είναι αναγκαίες σημαντικές επενδύσεις.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (1οτρίμηνο 2019) οι εταιρείες στη Ρουμανία συνεισφέρουν το 24% των εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (το υπόλοιπο 76% προέρχεται από τις εταιρείες στην Ελλάδα) και το 8% του προσαρμοσμένου EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) με το υπόλοιπο αφορά την εγχώρια δραστηριότητα.

Ο ΟΤΕ ελέγχει το 54,01% της TR η οποία προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο. Η TRM είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μέχρι πρόσφατα το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου άνηκε απευθείας στην Cosmote και το 30% στην TR. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από τη Ρουμανία, ο ΟΤΕ προχώρησε στη μεταβίβαση του 70% της TRM στην TR και, μέσω της TR, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TRM, κατά 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου η τελευταία να αποπληρώσει ενδοεταιρικό δάνειο στην πρώην μητρική της, Cosmote.

Πρόσφατα ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε την πώληση της Telekom Albania Sh.A. έναντι συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ στην Albania Telecom Invest AD. Είχε προηγηθεί η έξοδος από την Αρμενία, τη Σερβία και την Βουλγαρία. Πλέον οι εταιρείες στη Ρουμανία είναι οι μοναδικές που διατηρεί στο εξωτερικό ο ΟΤΕ και η πώλησή τους, εφόσον προχωρήσει, θα σημαίνει ότι περιορίζει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, δίνοντας τέλος στην πολυσυζητημένη επέκτασή του στο εξωτερικό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Στην περίπτωση της Αλβανίας το καθαρό ποσό που εισέπραξε από την πώλησή της διανεμήθηκε στους μετόχους ως έκτακτο μέρισμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν το ίδιο θα πράξει εφόσον πουληθεί και η Ρουμανία με το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπράξει να είναι πολλαπλάσιο αυτού της Αλβανίας, καθώς η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH) σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περίπου 90% πληθυσμιακή κάλυψη 4G υπηρεσιών. Εξυπηρετεί 2,137 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, 1,117 εκατ. συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,408 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης και 4,646 εκατ. κινητής τηλεφωνίας.

Βάσει των αποτελεσμάτων τριμήνου τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία μειώθηκαν 4,4% σε 216,6 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA στη Ρουμανία, μειώθηκε 20,8% σε 26,2 εκατ. ευρώ.

Η ρουμάνικη τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως είναι άλλωστε φυσικό, διαφέρει από την ελληνική. Η TR (πρώην RomTelekom) ήταν το πρώην μονοπώλιο.

Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται ακόμα οι Orange Romania, Vodafone Romania, RCS & RDS και UPC. Η Orange Romania εισήλθε στη γειτονική χώρα το 1997 και ηγείται με 10,693 εκατ. πελάτες κινητής, σταθερής και τηλεόρασης (στοιχεία Μαρτίου 2019). Το δίκτυο 4G της Orange καλύπτει σήμερα το 96,9% του πληθυσμού και το 100% του αστικού πληθυσμού.

Η Vodafone Romania ακολουθεί με 9,749 εκατ. πελάτες προσφέροντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων. Έπειτα από την εξαγγελθείσα συμφωνία μεταξύ της Vodafone Group και της Liberty Global, η Vodafone Ρουμανίας αναμένεται να εισάγει και σταθερές υπηρεσίες στο χαρτοφυλάκιο της, εξαγοράζοντας τη UPC Ρουμανίας. Η UPC παρέχει σταθερές υπηρεσίες φωνής, Internet και τηλεόρασης, έχοντας 961.700 πελάτες.

Η RCS & RDS είναι μέλος του Digi Communications Group, και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει εξυπηρετεί 3,4 εκατ. ενεργούς πελάτες τηλεοπτικών υπηρεσιών, 2,6 εκατ. στη σταθερή και 3,36 εκατ. στην κινητή. Η Digi Communications έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου πριν περίπου 2 χρόνια, η ρουμάνικη είναι η κύρια αγορά γι’αυτήν, αντιπροσωπεύοντας το 64,4% των εσόδων της.

Share.

Comments are closed.