Εξελίξεις δρομολογεί για τη Forthnet η αύξηση του ποσοστού των τραπεζών

0

Η αύξηση του ποσοστού που κατέχουν στη Forthnet οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) συνολικά από 32,7% σε περίπου 36%, μέσω της μετατροπής ομολογιών σε μετοχές, ερμηνεύεται ως κίνηση που θα βοηθήσει τον σχεδιασμό τους για την πώλησή της.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Vodafone και Wind συνεχίζονται, ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν υφίσταται ένδειξη ότι έχουν εισέλθει σε μια τελική ευθεία ώστε να ξεκινήσει να διαμορφώνεται – γράφεται μια συμφωνία. Η εκτίμηση είναι πως για να προχωρήσουν δύσκολες αποφάσεις, όπως π.χ. η ένταξη της Forthnet σε κάποια διαδικασία εξυγίανσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι χρειάζεται να αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό το επόμενο διάστημα, έχοντας την καταστατική μειοψηφία, να ζητήσουν τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνελεύσεως για αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.

Όπως επίσης εκτιμάται η περίπτωση να υποχρεωθούν οι τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβούν σε δημόσια πρόταση, έπειτα από τη διαμόρφωση του ποσοστού τους πάνω από το 33,33%, δεν είναι πιθανή. Λαμβάνεται ως δεδομένο ότι έχουν ήδη ελέγξει πολλαπλώς την άποψή τους που είναι ότι δεν δρουν συντονισμένα, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Forthnet, οι τέσσερις τράπεζες μετέτρεψαν συνολικά 8.723.237 ομολογίες που αντιστοιχούν σε ισάριθμες νέες μετοχές. Η πρώτη αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017, όταν οι τέσσερις τράπεζες είχαν μετατρέψει τμήμα του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές και είχαν αποκτήσει το 32,7% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Η επόμενη απόφασή τους ήταν να αναθέσουν στη Nomura International τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της εισηγμένης, διαδικασία που ξεκίνησε στο τέλος του 2017 και διαρκεί έως και σήμερα.

Η αύξηση του ποσοστού των τραπεζών αλλάζει και τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων. Το ποσοστό του δημοσίου της Τυνησίας μέσω της μαλτέζικης GO PLC (ανήκει στην κρατική Tunisia Telecom) διαμορφώνεται σε 14,4%, όπως και της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair). Η Crystal Almond (μητρική της Wind) κατέχει ποσοστό 21,3% και η Vodafone 4,1%.

Share.

Comments are closed.