Πως ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση πελάτη FTTH του ΟΤΕ στο Παλαιό Φάληρο

0

Η πρώτη σύνδεση κτηρίου, όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού ενεργοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ, στο Παλαιό Φάληρο, σε μια συμβολικού χαρακτήρα εκδήλωση χθες παρουσία της διοίκησης του ΟΤΕ με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα και του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ «οι σύγχρονες υποδομές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή. Το να περνάει από μια περιοχή ένα δίκτυο οπτικών ινών, είναι εξίσου σημαντικό με το να περνάει το μετρό. Σύντομα οι κάτοικοι μιας περιοχής θα επιλέγουν το σπίτι που θα μείνουν ανάλογα με το αν η περιοχή έχει πρόσβαση σε γρήγορο Internet».

Το σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ, ύψους 2 δισ. έως το 2022, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου αρχιτεκτονικής FTTH. Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη COSMOTE FTΤH θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH του ΟΤΕ θα φθάσει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «οπτικές ίνες και αυτοκινητόδρομοι αποτελούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διοχετεύσουμε επιπλέον δημόσιους πόρους, ώστε – πριν το 2025 – να έχουμε υπερβεί  τους στόχους για την Κοινωνία του Gigabit». Ο υπουργός κάνει λόγο για 4 δισ. ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα στην επόμενη τετραετία, για την επέκταση των οπτικών ινών.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας ανέφερε ότι «το ύψος των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκ. ευρώ την προσεχή πενταετία. Το ποσό αυτό, μαζί με τις -πολλαπλάσιες, περίπου 2,5 δις ιδιωτικές επενδύσεις, αποτελεί μια κολοσσιαία επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής, με μακροπρόθεσμη προοπτική». Ο κ. Μαγκλάρας είπε ακόμη ότι τις προσεχείς εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κεραιών. Η δράση τόνωσης της ζήτησης SuperFast Broadband έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ προχωράει η προετοιμασία του UltraFast Broadband (το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών), του κουπονιού για τις επιχειρήσεις (Connected Enterprises) που αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου και του κουπονιού για την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων που θα συνδυαστεί με το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ. Επίσης, δρομολογείται η ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5G σε Δήμους της χώρας.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Η οπτική ίνα θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μια ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας. Εύχομαι το έργο που ξεκίνησε από το Δήμο μας, να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα, είτε βρίσκεται στην πόλη είτε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή χωριό. Η νέα γενιά να αξιοποιήσει τα δίκτυα στην εκπαίδευσή της και στην επιχειρηματικότητά της, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας Ελλάδας που έχουμε ανάγκη».

Τα προγράμματα COSMOTE Double Play Fiberspeed, παρέχουν υπερυψηλές ταχύτητες 100 και 200Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και στις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν με FTTH οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν την ειδική επιδότηση συνολικού ύψους 360 ευρώ, μέσα από τη δράση Superfast Broadband αποκτώντας το ειδικό κουπόνι στο www.sfbb.gr

Share.

Comments are closed.