Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του προγράμματος Invent ICT

0

Με 12 καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα στον χώρο της τεχνολογίας ολοκληρώθηκε ο α’ κύκλος του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων Invent ICT που στηρίζει η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Παράλληλα ξεκίνησε ο β’ κύκλος του προγράμματος, για το οποίο αιτήσεις συμμετοχής  μπορούν να κατατεθούν έως τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στη διεύθυνση inventict.gr/apply/

Τα 12 επιχειρηματικά σχήματα που επωάστηκαν για 12 μήνες στη θερμοκοιτίδα, είχαν την ευκαιρία πρόσφατα να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με μεγάλη επιτυχία σε εκπροσώπους χρηματοδοτικών σχημάτων (Funds) που παρευρέθηκαν όπως είναι η Metavallon, η Velocity Partners, το UNI.Fund και η PN Value, καθώς και σε «angel investors».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας, ο Δ/της του ΕΠΙΣΕΥ Ιωάννης Βασιλειου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ Γ. Στεφανόπουλος, το επιστημονικό συμβούλιο του προγράμματος (οι καθηγητές του ΕΜΠ Γ. Καλογήρου, Β. Μάγκλαρης, Α. Τσακανίκας), o ιδρυτής των ID/GC Μ. Στάγκος και ο συντονιστής του Invent ICT Δρ. Ε.Σιώκας, ενώ παρευρέθηκαν και καθηγητές του ΕΜΠ και άλλων ιδρυμάτων που στηρίζουν τη θερμοκοιτίδα.

Απολογιστικά, ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της θερμοκοιτίδας δέχθηκε περισσότερες από 60 αιτήσεις ομάδων που προέρχονται από το ΕΜΠ και από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πειραιά) και άλλες πολυτεχνικές σχολές, εκ των οποίων είκοσι πέντε ομάδες έλαβαν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δώδεκα από αυτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, δίνοντας στην αγορά τεχνολογικές λύσεις για τους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της υγείας, του τουρισμού, του gaming και του αθλητισμού.

Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς 1 στα 3 μέλη των ομάδων που έφτασαν στην τελική φάση του προγράμματος διαθέτει διδακτορικό, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα μέλη είναι υποψήφιοι διδάκτορες και απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις που διακρίθηκαν ήταν οι ομάδες: InAccel που σχεδιάζει και υλοποιεί επιταχυντές επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον cloud, η Cellular Security Monitor που έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης της ασφάλειας κυψελωτών δικτύων, η Siba που έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο, χαμηλού κόστους προϊόν για έξυπνα κτίρια, η Free on Trip που προτείνει μία δυναμική υπολογιστική μηχανή που θα προσφέρει επιλογές κλειδωμένων τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια και το Ηοpwave που είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει υπηρεσίες και δραστηριότητες για ταξιδιώτες και πρακτορεία, αλλά και για ιδιώτες που αναζητούν συνεργάτες σε νησιά σε όλη την Ελλάδα. Στον τομέα της Υγείας, η Nous4Health που έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης, ενώ η Purposeful έχει αναπτύξει μία υπολογιστική μεθοδολογία για την επαναστόχευση φαρμάκων με άξονα τις σπάνιες και παραμελημένες ασθένειες. Ακόμα, η  Oro έχει αναπτύξει μία εφαρμογή για έξυπνες τηλεοράσεις, η  Knowlers δημιουργεί παιχνίδια με βάση τη γνώση και η InLife παρέχει παιχνίδια σοβαρού σκοπού με βάση τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

To Invent ICT που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), νέους ανθρώπους με όραμα για το επιχειρείν.

Share.

Leave A Reply