Τα Τρίκαλα θα είναι η πρώτη πόλη που επελέγη για δοκιμή του 5G.

Η ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων προχωρά έπειτα από την υπογραφή χθες Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δημάρχου της πόλης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) Βασίλη Μαγκλάρα.

trikala-smart-city

Με την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου 5G, η πόλη των Τρικάλων θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επίδειξης αλλά και δοκιμών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Τα Τρίκαλα συμμετέχουν ήδη στο ευρωπαϊκό δίκτυο έξυπνων πόλεων και γίνονται η πρώτη πόλη της χώρας και από τις πρώτες στην Ευρώπη, όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο 5G. Η τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες της πόλης αλλά και το αυξημένο επίπεδο εξοικείωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις ψηφιακές τεχνολογίες, διαμορφώνουν ένα απόλυτα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και αξιολόγηση του πιλοτικού δικτύου. Για την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η ΓΓΤΤ, ως αρμόδια υπηρεσία για την προώθηση των στόχων του ευρωπαϊκού θεματολογίου για το 2025 (Gigabit Society) σχεδιάζει μια σειρά δράσεων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Η συμφωνία για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου στα Τρίκαλα είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, με στόχο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν εμπορική διαθεσιμότητα υπηρεσιών 5G σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τους συγκοινωνιακούς άξονες της χώρας, όπως προβλέπουν οι στόχοι του Gigabit Society.

Παράλληλα, η ΓΓΤΤ προωθεί και άλλες συναφείς δράσεις, όπως η εξασφάλιση του αναγκαίου φάσματος συχνοτήτων και η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων.

Ο κ. Μαγκλάρας δήλωσε σχετικά: «Τα δίκτυα 5G είναι η επερχόμενη επανάσταση στο χώρο των ΤΠΕ: δημιουργούν το περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα αποτελέσουν πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Με τις δράσεις αυτές και σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα έργα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ευρυζωνικών υποδομών σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό άνω των 700 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών υποδομών και ως εκ τούτου στην δημιουργία ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply