Το Ίδρυμα Vodafone ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος στη Γκάνα για τη χρήση ανωνυμοποιημένων δεδομένων, προκειμένου να βοηθήσει την τοπική κυβέρνηση στον εντοπισμό και τον έλεγχο επιδημιών, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκτεταμένη έξαρση.

Το πρόγραμμα, ένα από τα πρώτα του είδους του στον κόσμο, πρόκειται να χρησιμοποιεί συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των τάσεων της μετακίνησης του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά θα αναλύονται στη συνέχεια για να παράσχουν σωτηρίες πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης επιδημίας – όπως η επιδημία του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική το 2014, το πιο διαδεδομένο καταγεγραμμένο ξέσπασμα του ιού Ebola στην ιστορία.

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών, τις οποίες η κυβέρνηση της Γκάνας θα μπορεί να αξιοποιήσει σε διάφορες τομείς που άπτονται της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σώζοντας και βελτιώνοντας εν τέλει ανθρώπινες ζωές.

vodafone-big-data-for-good

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να κατανέμουν αποτελεσματικότερα τους διαθέσιμους πόρους και να εντοπίζουν τις περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών επιδημιών. Το επίπεδο δραστηριότητας από κάθε σταθμό βάσης της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να παράσχει έναν «χάρτη θερμότητας» σχετικά με το πού βρίσκονται οι άνθρωποι και πόσο μακριά κινούνται κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ενώ τα συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς – συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της γεωργίας και των μεταφορών.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αφρική, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone και το Ίδρυμα William and Flora Hewlett, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κοινού θα χρηματοδοτήσουν το έργο μιας ομάδας επιστημόνων δεδομένων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Flowminder. Σε στενή συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γκάνας (GSS) και τη Vodafone Γκάνα, η Flowminder θα συλλέξει, συγκεντρώσει, ενσωματώσει και αναλύσει ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Vodafone, τις οδηγίες προστασίας δεδομένων της GSMA και τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Γκάνα.

Εκτιμάται ότι το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους, θα συμβάλει στη διάσωση ζωών, παρέχοντας λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία στην κυβέρνηση της χώρας. Τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με στόχο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προκλήσεων για την υγεία.

Ο Joakim Reiter, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone δήλωσε σχετικά: «Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε μεγάλης κλίμακας συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ικανότητα εξέτασης της κινητικότητας ενός ολόκληρου πληθυσμού. Δεδομένου ότι μπορούμε πλέον να μετρήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα, είναι δυνατόν να μοντελοποιήσουμε τον τρόπο διάδοσης των λοιμώξεων. Η προοπτική αυτή ενδέχεται να σώσει χιλιάδες ζωές».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply