Ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του vectoring

0

Ολοκλήρωσε ο ΟΤΕ την πρώτη φάση ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA) που του έχει ανατεθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και προχωρά στην επόμενη, στο τέλος της οποίας περί τα 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, θα διαθέτουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ταχύτητες σύνδεσης στο internet.

Καθώς οι επενδύσεις για τα NGA στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και Wind, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ταυτόχρονα τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλαδή ταχύτητες σύνδεσης 50, 100 και 200 Mbps, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σταδιακά στις περιοχές που οι τρεις εταιρείες θα ολοκληρώνουν το δίκτυο NGA. Αγοράζοντας χονδρική από τους προαναφερόμενους παρόχους αναβαθμισμένες ταχύτητες δύναται να διαθέτουν στους συνδρομητές τους η Forthnet και η Cyta.

Από την πλευρά του ΟΤΕ υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Σε διάστημα μόλις 8 μηνών ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην ΕΕΤΤ. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χιλιόμετρα (34.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο κορμού και 9.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης).

Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα φέρει τις οπτικές ίνες σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζοντας 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για την Γ’ φάση του Κανονισμού, με περιθώριο ολοκλήρωσης 23 μήνες. Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς από όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.

vectoring-next-step

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ  Μιχάλης Τσαμάζ, «υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ, που κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να φέρουν τις οπτικές ίνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπηρετώντας το όραμά μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο με την τεχνολογία».

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα  2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ.  Ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Βάσει των εκτιμήσεων, σε περίπου δύο χρόνια με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους παρόχους θα έχει επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη NGA της τάξεως του 80% (ταχύτητες σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps). Πρόκειται για ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα για την Ελλάδα το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης και της ενδυνάμωσης των δικτύων νέας γενιάς στην Περιφέρεια.

Στο τέλος του κύκλου των σε εξέλιξη επενδύσεων το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση) με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από  του ανταγωνιστές του.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply