Οι εργασίες προόδου του «Smart Trikala», του πιλοτικού προγράμματος της «Έξυπνης Πόλης» που εφαρμόζεται στο Δήμο Τρικκαίων, με υλοποιητές την Cisco, την Space Hellas και το συνεργατικό τους οικοσύστημα, παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο των Τρικάλων.

P1100247

Παρόντες, στην εκδήλωση ήταν Δήμαρχοι, φορείς και Αυτοδιοικητικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου. Εκτός των άλλων, το «παρών», έδωσαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Πολιτικής, κος Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γιώργος Πατούλης, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών για τη διαχείριση απορριμμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες της 11ης Συνόδου ΦΟΔΣΑ, όπου λάμβανε χώρα τις ίδιες ημέρες στα Τρίκαλα.

P1100183

Στο κέντρο διαχείρισης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου, οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με όλες τις «έξυπνες υπηρεσίες» που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη των Τρικάλων, όπως:

  • το Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ)
  • το Mobile Check App
  • η Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο
  • το Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού
  • το Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης
  • το Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών
  • η Συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τη διασύνδεση χρηστών στο Δημοτικό Ασύρματο Δίκτυο
  • το Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

P1100187

Επίκεντρο του control room της «έξυπνης πόλης», αποτελεί η cloud πλατφόρμα City Digital Platform (CDP) της Cisco, ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση των επιμέρους εφαρμογών.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε αναλυτικά από το Δήμαρχο Τρικκαίων, κο Δημήτρη Παπαστεργίου αλλά και από τον κο Νίκο Λαμπρογεώργο, Account Manager Public Sector της Cisco για την Ελλάδα και την Κύπρο, η πορεία του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος για μια σύγχρονη πόλη.

P1100208

Όπως ανέφερε ο κος Παπαστεργίου: «Θα πρέπει να δούμε τους Δήμους μας με τα μάτια των Δημοτών μας… πρέπει να ψάξουμε λύσεις που πατάνε πάνω σε πραγματικά προβλήματα, γιατί ως τώρα χάθηκαν χρήματα σε λύσεις που δεν έλυναν κανένα πρόβλημα, παρά μόνο το οικονομικό πρόβλημα του κατασκευαστή τους… Ο Δήμος Τρικκαίων κεφαλαιοποιεί προς όφελος των πολιτών τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε σειρά τομέων της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στο Δήμος μας, είναι πρωτοπόρο για τη χώρα μας και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τους υπόλοιπους Δήμους και συνολικότερα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση των εξόδων των ΟΤΑ».

Από την πλευρά του, ο κος Λαμπρογεώργος, ως εκπρόσωπος των εταιρειών που υλοποιούν το έργο, εξήγησε εκτενώς τη λειτουργία και τα οφέλη των επιμέρους εφαρμογών, όπως η βελτίωση και επέκταση του ασύρματου δικτύου στο κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με την Space Hellas, η εφαρμογή έξυπνου φωτισμού που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας ΚΑΥΚΑΣ, στον έξυπνο τρόπο στάθμευσης μέσω της εφαρμογής ParkGuru, αλλά και στo ολοκληρωμένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), το σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών και διαχείρισης φωτεινής σηματοδότησης.

Εξηγώντας τη λειτουργία της εφαρμογής του «έξυπνου εμπορικού κέντρου», ο κος Λαμπρογεώργος ανέφερε: «Πρόκειται για μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συνδέονται στο δωρεάν ασύρματο δίκτυο της πόλης μέσω προφίλ που διαθέτουν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτόν τον τρόπο, και με τη βοήθεια των εφαρμογών Purple και Marera της εταιρείας SiEBEN, δίνεται η δυνατότητα συλλογής και αξιοποίησης δημογραφικών στοιχείων των χρηστών αλλά και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, όπως συχνότητα επισκέψεων, καταναλωτική συμπεριφορά, αλληλεπιδράσεις με άλλες ενέργειες κλ.π.

P1100250

Τα στατιστικά και τα δεδομένα που προκύπτουν, θα είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής αλλά και του εμπορικού συλλόγου, προκειμένου να πραγματοποιούνται στοχευμένες προσφορές και καμπάνιες μάρκετινγκ». Τέλος, έγινε αναφορά σε μελλοντικές υλοποιήσεις, όπως η εγκατάσταση οπτικών αισθητήρων για τη λύση της στάθμευσης, η έξυπνη διαχείριση θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ, η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων και το εξ’ αποστάσεως κέντρο πληροφόρησης κοινού.

P1100149

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο εμπορικό κέντρο των Τρικάλων, όπου με τη βοήθεια των υπευθύνων από τις εταιρείες που υλοποίησαν τις επιμέρους εφαρμογές, διαπιστώθηκαν μέσα από μια πιο τεχνική σκοπιά, τόσο οι δυνατότητες, όσο και τα οφέλη που προκύπτουν για την πόλη, από αυτό το πιλοτικό έργο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Τρικκαίων, προτάθηκε από ομάδα διακεκριμένων εταιριών, διεθνούς και εθνικής εμβέλειας, να «φιλοξενήσει» αυτό το πιλοτικό έργο διάθεσης «έξυπνων υπηρεσιών». Η σημαντική αυτή διάκριση του Δήμου, είχε ανακοινωθεί επίσημα, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, από την Cisco, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Συνεδρίου «Mobile Connected World» που πραγματοποιήθηκε από τη Smart Press στο Divani Caravel στην Αθήνα, στις 4 Μαΐου 2017.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply