Μιχάλης Τσαμάζ: το νομοσχέδιο για το cost reduction πρέπει να υιοθετηθεί από τις τοπικές αρχές

0

Την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου δευτερογενούς νομοθετικού πλαισίου, την υλοποίηση των απαιτούμενων ψηφιακών υποδομών και κυρίως την υιοθέτηση των ρυθμίσεων από τις κατά τόπους υπηρεσίες, δήμους κ.λ.π. θεωρεί ως προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή στην πράξη του νομοσχεδίου για το cost reduction, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Michael-Tsamaz
Σε υπόμνημά του προς τη Βουλή και συγκεκριμένα προς την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα δίκτυα νέας γενιάς και στην οποία προσήλθαν να πουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) Δημήτρης Τσαμάκης και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) Γιώργος Στεφανόπουλος (εκπροσωπώντας όλες τις εταιρείες) ο επικεφαλής του ΟΤΕ μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Μέχρι σήμερα πολλά από αυτά που προβλέπει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου είχαν ήδη θεσμοθετηθεί, στην πράξη όμως δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Διαδικασίας Χορήγησης Δικαιωμάτων Διέλευσης Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΚΥΑ 725/23/2012) ότι εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης ενός παρόχου, ο αρμόδιος φορέας θα έπρεπε να εκδίδει σχετική απόφαση, αλλιώς θεωρείται ότι αυτοδίκαια χορηγείται το σχετικό δικαίωμα. Στην πράξη όμως, για τον ΟΤΕ η έκδοση μίας άδειας για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς μπορεί να πάρει έως και 8 μήνες.

Άλλο παράδειγμα είναι το Ψηφιακό Μητρώο, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο με τη συμβολή όλων των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ωστόσο, το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει σήμερα μόνο υποδομές των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δεν περιλαμβάνει τις υποδομές άλλων παρόχων υποδομών, π.χ. ενέργειας, ύδρευσης κλπ, τις οποίες σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να περιλαμβάνει.
Άλλωστε, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καταθέτουν ήδη τα σχέδια των δικτύων τους καθώς έχουν την υποχρέωση να παρέχουν συνεγκατάσταση στις υποδομές τους μέσω του Κανονισμού Συνεγκατάστασης της ΕΕΤΤ.»

Ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε πως «ο νέος νόμος θα επιφέρει πραγματικά οφέλη μόνο εάν γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και εφαρμοστεί από τις τοπικές αρχές, δεδομένου ότι από την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων σε μια περιοχή ωφελούνται πρώτα από όλα οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες».

Όπως αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του ο κ. Τσαμάζ ο ΟΤΕ, διαθέτει ήδη 34.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και 6.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης. Εντός του 2017 θα τοποθετηθούν επιπλέον 3.000 χιλιόμετρα, ενώ σε αυτά προστίθενται άλλα 11.000 χιλιόμετρα στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ χαρακτηρίζει το Vectoring «ως ενδιάμεσο τεχνολογικό βήμα» προκειμένου να προσφέρει γρήγορα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών, ταχύτητες internet 100Mbps και παραπάνω, προσθέτοντας πως ο τελικός στόχος είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Ακόμη, ο ίδιος ζήτησε μείωση του διοικητικού κόστους: «με δεδομένο ότι ήδη με το υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο διατηρείται σε ισχύ (απόφαση ΕΕΤΤ 528/075/23-6-2009, ΦΕΚ Β1375/10-6-2009) προβλέπονται εκτός από τα εφάπαξ τέλη διέλευσης και ετήσια τέλη χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης, σε αντίθεση με ότι ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μην αυξηθεί περαιτέρω το διοικητικό κόστος αυτό».

Share.

Leave A Reply