Ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις έχει βρει πλέον το δρόμο του και στον ψηφιακό κόσμο. Τα 2/3 του πληθυσμού της Γερμανίας πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσουν οι κρατικές υπηρεσίες και οι καίριες υποδομές της χώρας θύματα επιθέσεων μέσω Διαδικτύου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήχθη εκ μέρους της Deutsche Telekom από το ινστιτούτο Allensbach και το κέντρο στρατηγικής και ανώτερης διοίκησης.
dt-securityΤέτοια ανησυχία για την ασφάλεια του είχε να εκφράσει ο Γερμανικός πληθυσμός από την αντίστοιχη έρευνα του 2011. Ο δείκτης κινδύνου που υπολόγισε το Allensbach, ο οποίος αντικατοπτρίζει την ισχύουσα ψυχολογία, φέτος αυξήθηκε στους 491 πόντους από τους 474 του 2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 489 πόντων του 2013. Το 2015, το 28% ανησυχούσαν για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ σήμερα το 45%.

Μαζί με τη μέτρηση της γενικότερης αίσθησης ασφάλειας μεταξύ του Γερμανικού λαού, η έρευνα του 2016 αναλύει καίριους τομείς, όπως η προστασία των smartphones κατά ψηφιακών επιθέσεων, η κρυπτογράφηση των emails, και οι υπηρεσίες cloud.

Παρ’όλο που το ποσοστό των κατόχων smartphone έχει αυξηθεί στο 66%, λιγότεροι από το 1/3 πιστεύουν ότι είναι πιθανό να δεχτούν επίθεση στη συσκευή τους, υποτιμώντας το γεγονός ότι τα smartphones είναι ουσιαστικά ισχυροί υπολογιστές τσέπης, και κατά συνέπεια όλο και πιο επιρρεπή σε επιθέσεις. Παρά το γεγονός αυτό, η πλειοψηφία των χρηστών smartphone προσέχουν τις συσκευές τους και κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια. Για παράδειγμα, το 83% δεν ανοίγει συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, το 77% δεν κατεβάζουν δεδομένα από ύποπτες πηγές, ενώ 1 στους 3 εγκαθιστούν τις απαραίτητες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος.

Υπάρχει διαφορά στις συνήθειες ασφαλείας μεταξύ των χρηστών μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι χρήστες αποφεύγουν να απαντούν σε κλήσεις αγνώστων αριθμών, ενώ απενεργοποιούν τα mobile data, Bluetooth και GPS όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Επιπλέον, συνήθως κατεβάζουν μόνο εφαρμογές που δεν απαιτούν πρόσβαση στο WiFi και στο GPS. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο ποσοστό των νεότερων χρηστών κάνουν συχνά αναβαθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα προς αντιμετώπιση κενών ασφαλείας.

Η κρυπτογράφηση των emails δεν χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως σαν μέθοδος προστασίας ευαίσθητων δεδομένων. Παρ’όλο που τα 2/3 των Γερμανών το θεωρούν σημαντικό, μόνο το 1/3 των χρηστών κρυπτογραφούν τα emails τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κύριος λόγος μη κρυπτογράφησης των emails είναι η δυσκολία της διαδικασίας.

1 στους 3 χρήστες του Διαδικτύου αποθηκεύουν πλέον δεδομένα στο cloud. Ταυτόχρονα, πάνω από τους μισούς χρήστες υπηρεσιών cloud, θεωρούν αυτές τις λύσεις μη ασφαλείς. Πάντως οι γερμανικοί πάροχοι συνεχίζουν να τυχαίνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης εκ μέρους των πελατών απ’ότι οι διεθνείς ανταγωνιστές τους. Το 1/4 των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε γερμανικούς παρόχους είναι καλύτερα προστατευμένα συγκριτικά με τα δεδομένα σε αμερικάνικους παρόχους. Πα’όλα αυτά το top 3 των παρόχων cloud είναι αμερικάνικες εταιρείες (Dropbox, Apple, Google).

Όσον αφορά τις εταιρείες επικοινωνιών και Διαδικτύου, που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, οι περισσότεροι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Deutsche Telekom. το 47% θεωρούν την εταιρεία αξιόπιστη. Είναι η τρίτη αύξηση που επιδέχεται αυτό το ποσοστό, και είναι αυτή τη στιγμή το υψηλότερο σε όσα χρόνια διαξάγεται η έρευνα.

Το ινστιτούτο Allensbach διεξήγαγε 1.500 ερωτηματολόγια στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2016, μεταξύ ατόμων άνω των 16 ετών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.telekom.com/security όπως και στο ιδιαίτερα παραστατικό infographic.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply