Υπογραφή νέας συμφωνίας μετόχων στον ΟΤΕ

0

Προχωρά, όπως όλα δείχνουν, η μεταφορά του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με στόχο στη συνέχεια να πουληθεί στην Deutsche Telekom. Πρόκειται όπως είναι γνωστό για ένα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης των θεσμών.
oteΩστόσο, επισήμως για το θέμα δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση. Η μόνη επίσημη αναφορά που υφίσταται είναι απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή Σάββατο (μη εργάσιμη μέρα) και η οποία έχει τίτλο: «Τροποποίηση της από 14.5.2008 Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom». Η απόφαση αυτή καταλήγει ότι εγκρίνεται το συνημμένο σχέδιο τροποποίησης της συμφωνίας των μετόχων στον ΟΤΕ, χωρίς όμως να παραθέτει το συνημμένο αρχείο με τη συμφωνία, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη νέα συμφωνία μετόχων στον ΟΤΕ διατηρούνται ορισμένα βασικά βέτο του δημοσίου, γεγονός που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικαλεστεί ότι διαπραγματεύτηκε και κέρδισε να μην φύγει εντελώς από τον ΟΤΕ το «μάτι» του δημοσίου. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι και η γερμανική εταιρεία, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το γερμανικό δημόσιο, επιθυμεί να έχει καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο διατηρεί άμεσα το 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και έμμεσα άλλο ένα 4% που ανήκει στο ΙΚΑ. Βάσει της συμφωνίας των μετόχων που τροποποιείται το δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας και της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ με 5 μέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τροποποίηση θα μείνουν 2 μέλη) αλλά και διατηρεί δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις όπως η αλλαγή έδρας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο. Όπως αναγράφει ρητά αν το ποσοστό του δημοσίου μειωθεί κάτω από το 5% (μετά τη μεταβίβαση του 5% το δημόσιο θα μείνει με το 1% και τα δικαιώματα ψήφου του 4%) χάνει όλα τα βέτο.

Πλέον πέρα από το τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία μετόχων στον ΟΤΕ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο τίμημα με το οποίο θα πουληθεί το επιπλέον ποσοστό στην γερμανική εταιρεία.

Share.

Leave A Reply