Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Forthnet

0

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Forthnet προκάλεσαν οι εξελίξεις που σημειώνονται στη συμμετοχή που διατηρεί στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Μάλτας, Go, ο μέχρι τώρα βασικός μέτοχος της Forthnet – η αραβικών συμφερόντων, Emirates International Telecommunications LLC (EITL).

forthnet

Ως υπόθεση του μεγαλύτερου μετόχου της οι αλλαγές αυτές σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν να έχουν τυπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μένει να φανεί, καθώς είναι γνωστό ότι η αραβική εταιρεία θέλει να αποχωρήσει από τη Go (υπάρχει σε εξέλιξη δημόσια πρόταση για τη μαλτέζικη εταιρεία από την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Τυνησίας, Tunisie) και το ίδιο δείχνει να επιθυμεί και για τη Forthnet, κάτι που τεκμαίρεται από την μέχρι στιγμής απροθυμία της να στηρίξει με νέα κεφάλαια την ελληνική εταιρεία.

Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέχρι το Φθινόπωρο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αφού στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των δανείων της (325 εκατ. ευρώ) η ελληνική εισηγμένη είναι υποχρεωμένη να συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της, τρίτου φορέα, εκτός δηλαδή από αυτό των Vodafone – Wind (το οποίο εμφανίζεται πλέον υποτονικό και υπό την αίρεση της μείωσης των δανειακών της υποχρεώσεων) αυτό θα εκδηλωθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια έγκυρη σχετική πληροφορία, αν και η διοίκηση της εισηγμένης κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων εμφανίστηκε σίγουρη ότι υφίσταται ενδιαφέρον για την κάλυψη του ομολογιακού, χωρίς να διευκρινίσει από ποιόν.

Συνέπεια των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Forthnet, πάντως, είναι το γεγονός ότι, τυπικά, ως μεγαλύτερος μέτοχός της καθίσταται η Wind με ποσοστό 33%. Το γεγονός αυτό η Wind δεν μπορεί να το αξιοποιήσει αφού ως ανταγωνιστής δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διοίκηση της εισηγμένης.

Ειδικότερα, οι μετοχικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες η Forthnet είναι οι εξής: Η Forgendo Limited, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 50% η εταιρεία Go και κατά ποσοστό 50% η Emirates International Telecommunications (Malta) Limited (EITML) (EITML), μεταβίβασε  το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε άμεσα στη Forthnet, συνολικά 45.440.473 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 41,273% του συνόλου των μετοχών της Forthnet, στις ανωτέρω εταιρείες Go και EITML. Κατόπιν αυτών η EITL ελέγχει έμμεσα ποσοστό 45,213% το οποίο αντιστοιχεί σε 49.775.473 δικαιώματα ψήφου της Forthnet μέσω των εταιρειών: α) EITML η οποία κατέχει άμεσα  το  20,636% των μετοχών στη Forthnet, β) GO, η οποία κατέχει άμεσα ποσοστό 20,636% και γ) Giradena Limited, η οποία  κατέχει άμεσα  το 3,94% της Forthnet.​

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.