Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε NGA θα υλοποιήσει η Vodafone Ελλάδος

0

Haris Broumidis CEO Vodafone Greece_1

Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε NGA στην κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία το διάστημα 2016 – 2020 θα υλοποιήσει η Vodafone Ελλάδος.

Σύμφωνα με το νέο διευθύνοντα σύμβουλό της Χάρη Μπρουμίδη οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως σήμερα είναι ύψους 1,5 δις. ευρώ, ενώ η συμβολή της εταιρείας άμεση και έμμεση στην ελληνική οικονομία τη διετία 2014 – 2015 αποτιμάται σε 850 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπρουμίδης ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία της Vodafone Ελλάδος, μετά από 8 χρόνια σε άλλες εταιρείες του ομίλου (Αλβανία, Γκάνα) σε μια εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση εκτός από την αποκάλυψη του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, αναφέρθηκε στο θέμα της Forthnet, ενώ μιλώντας πιο προσωπικά για τον εαυτό του και την επιστροφή του παρατήρησε πως νιώθει ότι έχει γυρίσει σε άλλο τόπο από αυτόν που έφυγε. Ωστόσο, πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύει πως η κατάσταση θα αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Όπως είπε, «ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε 5 με 10 χρόνια».

Οι προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις

«Έχουμε τη διάθεση, τη στρατηγική και τα κεφάλαια για να επενδύσουμε, ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε το κατάλληλο περιβάλλον, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει σε περισσότερους παρόχους να επενδύσουν. Χρειάζεται να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και να αποφεύγονται λογικές που ευνοούν τα μονοπώλια» τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να φύγει μπροστά με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αυτές δεν είναι ο χαλκός. Οι δυνατότητες του χαλκού έχουν εξαντληθεί, δεν ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες. Π.χ. δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική τηλεόραση μέσω του χαλκού. Με την τεχνολογία Vectoring που θέλει να εγκαταστήσει ο ΟΤΕ, χωρίς όρια και προϋποθέσεις, θα μείνουμε εκεί που είμαστε.» Όπως είπε το σχέδιο της Vodafone είναι να επενδύσει ώστε η οπτική ίνα να πάει μέχρι τα κτήρια και τα σπίτια και μόνον σε ένα μικρό τμήμα της χώρας μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες.

Για τη Forthnet απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος είπε χαρακτηριστικά ότι «ενδιαφερόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που κάναμε τη μη δεσμευτική προσφορά μας (από κοινού με την Wind) και οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αποτίμηση της εταιρείας και αυτό δεν είναι ορατό εξαιτίας του υψηλού δανεισμού της εταιρείας». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι γίνονται σποραδικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet και υπογράμμισε: «αναμένουμε από αυτές να μας πουν πως το βλέπουν, ενώ συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούν μεσοπρόθεσμα να επιβιώσουν εταιρείες που έχουν κάποιο μέγεθος. Η συγκέντρωση είναι προς το καλό της αγοράς».

Ο κ. Μπρουμίδης εκτιμά ότι στο τέλος του έτους η αγορά συνολικά θα περάσει σε θετικό πρόσημο, καθώς και ότι η συνολική επίπτωση της αύξησης της φορολογίας δεν θα είναι σημαντική. Αναφορικά με τις προτάσεις για τηλεπικοινωνιακά έργα του υπουργείου Υποδομών που έχουν αναρτηθεί στην επενδυτική πύλη για το «πακέτο» Γιούνκερ σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να γίνει γνωστό το πλαίσιο.

Share.

Leave A Reply