Ερευνητές ξεπέρασαν το 1 Tb ανά δευτερόλεπτο!

0

Με την καταιγιστική ταχύτητα των 1,12 terabytes ανά δευτερόλεπτο, ένα νέο σύστημα οπτικής επικοινωνίας που αναπτύχθηκε από το University College του Λονδίνου (UCL), δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ για το γρηγορότερο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Για να κατανοήσουμε την τάξη μεγέθους, οι ερευνητές λένε ότι, θα μπορούσε να κατεβάσει σε High Definition, το σύνολο της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

fibre_optic_generic_634x306x24_expand_hec9cb87f

Για την επίτευξη αυτών των απίστευτα γρήγορων ταχυτήτων, οι ερευνητές εφάρμοσαν τις πρόσφατες εξελίξεις από τη σφαίρα της θεωρίας, σε σχέση με το μέγιστο ποσό των πληροφοριών που μπορούν να μεταδοθούν και περιορίζονται από την αναλογία σήματος προς θόρυβο (SNR) η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ταχύτητα. Με τις προηγμένες τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας σήματος επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση της αναλογίας SNR και έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης.

Με άλλα λόγια, η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να ενσωματώσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ψηφιακά φίλτρα περιορισμού θορύβου τα οποία έχουν εξελιχθεί για ασύρματη μετάδοση και τροποποιήθηκαν για να λειτουργήσουν σε δίκτυα οπτικής μετάδοσης. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει ότι τα μεταδιδόμενα σήματα, ήταν σε θέση να φτάσουν στον προορισμό τους και να είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμα.

rob_bio_img“Ενώ οι αποδοτικότερες τρέχουσες εμπορικές εφαρμογές οπτικής μετάδοσης, μπορούν οριακά να πετύχουν ταχύτητες έως 100 gigabits ανά δευτερόλεπτο, εργαζόμαστε με σύγχρονο εξοπλισμό στο εργαστήριο μας για να σχεδιάσουμε τα συστήματα επόμενης γενιάς στον πυρήνα των δικτύων τα οποία μπορούν να χειριστούν σήματα δεδομένων σε ταχύτητες άνω του 1 terabit ανά δευτερόλεπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Robert Maher, του τμήματος Ηλεκτρονικών & Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του UCL. «Για να έχετε μια σύγκριση, αυτή είναι σχεδόν 50.000 φορές μεγαλύτερη από την μέση ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης στη Μ.Βρετανία, η οποία είναι της τάξεως των 24 megabits ανά δευτερόλεπτο. Να σημειώσω μάλιστα ότι αυτή είναι η ταχύτητα που σήμερα της δίνουμε τον ορισμό “superfast broadband”.

Share.

Leave A Reply