Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κοινωνικά δίκτυα: Η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα!

0

twitter war

Ίσως αρκετοί να γνωρίζουν την ρήση του Πρώσου στρατιωτικού φον Κλαουσεβιτς «Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Μπορεί αυτή η έκφραση να έχει την αλήθεια της, αλλά σίγουρα μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούσε να έχει η έκφραση «Twitter: H συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Με αφορμή τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για το «Ελληνικό ζήτημα» παρατηρούμε έντονα το φαινόμενο της ροής ειδήσεων, έντεχνων ή άκομψων «διαρροών» από επίσημους και λιγότερο επίσημους «τιτιβιστές» οι οποίοι αναδεικνύονται πολλές φορές σε ρυθμιστές των διαπραγματεύσεων και του κλίματος μέσα στο οποίο διεξάγονται.

Αν και μεγάλο μέρος από τις φράσεις των 140 χαρακτήρων είναι μέρος προπαγάνδας, κατευθυνόμενων ειδήσεων και προσπάθεια αποδόμησης της μίας ή της άλλης τάσης, σίγουρα η -όποια- διαφάνεια στην άσκηση πολιτικής και διπλωματίας δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα της άσκησης πολιτικής.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, σε μεγάλο βαθμό γίνεται εν θερμώ, ή με κάποια ψηφιακή ελαφρότητα, η οποία είναι σαφώς μακριά από τις προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις μίας δήλωσης ή διαπραγμάτευσης. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η έννοια της μυστικής διπλωματίας, όπου το πολιτικό δούναι και λαβείν είναι σκληρότερο από όσο μπορεί να αντέξει η ηθική και το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αλλά πολλές φορές είναι απαραίτητο στάδιο σε μια σκληρή διαπραγμάτευση.

Ας κάνουμε λοιπόν μια λογική συνεπαγωγή που μπορεί εν μέρει σε μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ως σόφισμα αλλά θα τολμούσα να συμπεράνω ότι έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Παίρνουμε σαν αριθμητή την αρχική ρήση του «Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» και ως παρανομαστή τη ρήση του Κλεμανσώ «Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στους στρατιωτικούς».

Απλοποιούμε το κλάσμα και έχουμε σαν αποτέλεσμα «Η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους στρατιωτικούς». Με δεδομένο ότι μέσο άσκησης πολιτικής, εκτός από τον πόλεμο είναι και τα κοινωνικά δίκτυα, τότε η φράση που προκύπτει από αντικατάσταση των όρων καταλήγει ως εξής «Η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα κοινωνικά δίκτυα».

Σωστό ή Λάθος;

Share.

Leave A Reply