Τι μας μένει από το MWC 2015

0

Έχοντας πλέον περάσει μία εβδομάδα από την επιστροφή μας από τη Βαρκελώνη και έχοντας ταξινομήσει τις σκέψεις μας, απαλλάσσοντάς τις από το θόρυβο, σταχυολογήσαμε τις τέσσερις κυρίαρχες τάσεις που θα δούμε να αναπτύσσονται κιόλας εντός του 2015 και να χτίζουν την επόμενη μέρα τόσο για τα δίκτυα, αλλά κυρίως για τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν οσονούπω στο mobile καλάθι μας.

slow 5g

Ο δρόμος για το 5G έχει ανοίξει… αλλά δε βιαζόμαστε

Ακόμα κι αν το 4G / LTE βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, φαίνεται ότι η ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται, είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με αυτή του 3G. Αυτό σημαίνει ότι το momentum  για ακόμη υψηλότερες ταχύτητες με άξονα κυρίως τη μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου 4Κ, και γενικότερα υπηρεσιών video, επιταχύνεται και αυτό.

Ήδη πολλοί κατασκευαστές έχουν εντάξει στα άμεσα σχέδιά τους το 5G, προσπαθώντας να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Και όταν λέμε ένα βήμα μπροστά, αυτό κυρίως αφορά θέματα πραγματικού κόστους υλοποίησης και όχι τόσο πειραματικές διατάξεις της τάξεως των Gbps και μεγέθους μικρού αυτοκινήτου. Για πολλούς το 5G θα είναι και η τελική μάχη μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας για το τεχνολογικό προβάδισμα, με την Γηραιά Ήπειρο να προσπαθεί, αλλά υστερεί τόσο αριθμητικά, όσο και ρυθμιστικά.

Πάντως, αν και o τεχνολογικός δρόμος για το 5G έχει ανοίξει, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι είναι αρκετά ανώριμο να αναπτυχθούν μοντέλα εμπορικής εκμετάλλευσης. Το 4G βρίσκεται ακόμη σε τροχιά ανάπτυξης και οι περισσότεροι πάροχοι συμφωνούν ότι μια πρώιμη συζήτηση για το 5G περισσότερη ζημιά στην αγορά θα προκαλέσει, παρά όφελος. Οι περισσότερες αντιρρήσεις εστιάζονται στο γεγονός ότι η υπερβολική έμφαση στο 5G θα καλλιεργήσει προσδοκίες, οι οποίες είτε θα εξανεμιστούν λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για την εξέλιξη της τεχνολογίας, είτε θα διαψευσθούν από μία, τυχόν βεβιασμένη, εισαγωγή της.

 

volte

Δώστε φωνή στο LTE!

Σε παγκόσμιο επίπεδο το LTE αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Τιμώντας όμως το ακρωνύμιο Long Term Evolution, έχει ακόμα αρκετά πράγματα να ενσωματώσει και να τα καθιερώσει ως πρότυπο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τις επόμενες γενιές. Το κυριότερο θέμα είναι η απόδοση, καθώς οι κατασκευαστές συσκευών και οι πάροχοι, προσπαθώντας να προωθήσουν γρήγορα την τεχνολογία προς τους πελάτες, δίνοντάς τους μεγαλύτερες ταχύτητες σε περισσότερες περιοχές, έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψουν όσον αφορά την ίδια την απόδοση των δικτύων τους.

Αυτό αφορά τη δυνατότητα ευελιξίας, χωρητικότητας και καθιέρωση νέων προτύπων που κυρίως αφορούν τη σχέση κόστους-απόδοσης. Σημαντικός είναι ο παράγοντας του VoLTE (Voice over LTE), που τείνει να αναδειχτεί σε απόλυτη προτεραιότητα. Αν μάλιστα λάβουμε ως δεδομένο ότι ήδη το iPhone 6, υποστηρίζει τη μετάδοση φωνής μέσω LTE, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για πρώτη φορά μία συσκευή βρίσκεται μπροστά από τα δίκτυα κινητής.

Το VοLTE θα είναι ψηλά στην ατζέντα των υλοποιήσεων, αφού τόσο οι κατασκευαστές συσκευών το επιθυμούν, όσο και οι κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύων είναι τεχνικά έτοιμοι. Άραγε οι πάροχοι είναι διατεθειμένοι να μπουν σε διαδικασίες ριζικής αναβάθμισης των δικτύων τους, ώστε η φωνή να μην αποτελεί πια χωριστή υλοποίηση στα συστήματά τους, ή μένει ακόμα δρόμος στο να πειστούν για την απόσβεση της επένδυσης;

456093-internet-of-things

Από το M2M στο connected living!

Πριν από 3 χρόνια, είδαμε δειλά δειλά, τις πρώτες διασυνδεμένες συσκευές. Πέρυσι τα online αυτοκίνητα, έκαναν την έκθεση να μοιάζει με το parking αλλά φέτος οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δε γινόταν και μποτιλιάρισμα. Είναι γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν και πολλά να κερδίσουν από τη διασύνδεση, αλλά οι εκατοντάδες integrators και sub-constructors θα οδηγήσουν νομοτελειακά προς της εργοστασιακή ενσωμάτωση. Όπως και να ‘χει όμως, οι συνδεδεμένες συσκευές είναι τώρα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών σχεδίων των περισσότερων εταιρειών, οι οποίες βλέπουν την ευκαιρία οι πελάτες να αποκτήσουν περισσότερες από μία συνδέσεις. Από ρολόγια, αυτοκίνητα και  σπίτια, με έξυπνους μετρητές, λάμπες και πρίζες, μέχρι και τα τεράστια κεφάλαια του mpaymentsκαι του mhealth, η κινητή τεχνολογία εξελίσσει γρήγορα νέα οικοσυστήματα που, ενώ μέχρι τώρα μιλούσαν μόνο μεταξύ τους και τα λέγαμε Machine to Machine, τώρα αρχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να δημιουργούν σενάρια επιστημονικής πραγματικότητας.
Το Internet of Things στήνει πλέον την ύπαρξή του γύρω από την καθημερινότητα και η αγορά αρχίζει να ζεσταίνεται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές για τη νέα αναγκαιότητα.

Βέβαια πρόκειται για τα πρώτα βήματα αφού πρέπει να λυθούν θέματα παροχής ισχύος, αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής των δικτύων και φυσικά θέματα κόστους παραγωγής και διάθεσης. Όπως φαίνεται, το χορό σέρνουν τα wearables που αγγίζουν από διάφορες πλευρές τον καταναλωτή. Design, brands, status symbol, gadget  freaks και πολλά άλλα είναι τα συστατικά για να πετύχει η συνταγή. Όλα σε ένα επίπεδο που να διαμορφώνει ένα κόστος που μπορεί να φέρει την κρίσιμη μάζα αποδοχής. Και εδώ οι Αμερικανοί διδάσκουν με το iHome και το Digital Life

 

mhealth

m-health. Tο ΙοΤ των ανθρώπων.

Ο όρος m-health χρησιμοποιείται για την άσκηση της ιατρικής και των υπηρεσιών υγείας μέσω των κινητών συσκευών. Στην πιο κοινή της μορφή, αναφέρεται στην χρήση κινητών συσκευών, όπως είναι τα smartphones και τα tablets, για υπηρεσίες υγείας και επικοινωνίας.

Πέρα όμως από τις παθητικές μονάδες παρακολούθησης υγείας, εντός του 2015 θα δούμε ακόμα πιο επεμβατικές προσεγγίσεις που θα αρχίζουν από την ευρεία υιοθέτηση διασυνδεμένων wearables με δυνατότητες έγκαιρης ειδοποίησης του χρήστη ή του ιατρικού προσωπικού, ή ακόμη πιο δυναμικές επεμβάσεις, όπως απευθείας χορήγηση φαρμάκων, απινίδωσης ή άλλων τεχνικών άμεσης επέμβασης.

Φυσικά από τον τομέα αυτό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η συγκέντρωση δεδομένων υγείας, είτε για κλινικές μελέτες, είτε για την γνώση διασποράς νοσημάτων, προγραμματισμό λειτουργίας νοσοκομειακών μονάδων αλλά και άλλων παρόχων υγείας όπως γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα ή σταθμούς άμεσης βοήθειας.

Σε επίπεδο ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης, η λειτουργία μίας νοσοκομειακής μονάδας, μπορεί να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και ικανότητα φροντίδας ασθενών.

 

Με τα παραπάνω απλά αποπειραθήκαμε να σχηματοποιήσουν το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο, προσπαθώντας να απομονώσουμε τους κύριους πυλώνες πάνω στους οποίους θα πατήσει η επόμενη γενιά υπηρεσιών και δικτύων. Μείνετε συντονισμένοι στα smartphones σας για να δείτε τη συνέχεια με τα μάτια σας.

Share.

Leave A Reply