Ψηφιακό Exit Poll από την Metron Analysis μέσω του δικτύου της WIND

0

Ψηφιακό exit poll διεξήχθη και χτες από την Metron Analysis, με τη χρήση ειδικής εφαρμογής για tablet που συνδέεται στο υψηλής ταχύτητας δίκτυο της Wind.

xamaoui-wind

Οι ψηφιακές κάλπες στήθηκαν σε είκοσι εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ των οποίων και το Ενιαίο Λύκειο Μελισσίων. Εκεί βρέθηκε η δημοσιογραφική ομάδα του infocom.gr, που είχε τη χαρά να συναντήσει τον κ. Νικόλαο Χαμάουι, Διευθυντή Δικτύου Μετάδοσης της Wind.

Ο κος. Χαμάουι αναφέρθηκε στον τρόπο διεξαγωγής του ψηφιακού exit poll μέσω του δικτύου της Wind, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη συλλογή και μετάδοση των δεδομένων, καθώς και την αυτόματη αποστολή τους στο κεντρικό σύστημα της Metron Analysis, με υψηλές ταχύτητες.

Επίσης, έδωσε απαντήσεις και σε μερικά περισσότερο τεχνικά θέματα:

Η Wind, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιεί τα συμβατικά της κανάλια ή κάποιο άλλο με ειδικό setup για περισσότερη ασφάλεια;
«Χρησιμοποιούνται τα συμβατικά κανάλια της Wind που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά ασφαλή για να μεταδώσουν τα δεδομένα… Στο ραδιοδίκτυο είναι πλήρως εξασφαλισμένη η αξιοπιστία, κι όσο προχωράμε πιο κεντρικά στο δίκτυο, υπάρχουν τα συστήματα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιόπιστη μετάδοση των δεδομένων… Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία τους είναι εγγυημένη από το δίκτυο καθεαυτό».

Πόσο διαφοροποιεί την αξιοπιστία του αποτελέσματος το γεγονός ότι το exit poll διενεργείται ψηφιακά, κι όχι με τη συμβατική μέθοδο του χαρτιού;
«Καθημερινά πραγματοποιούνται πολλές συναλλαγές μέσω εφαρμογών με τη χρήση smartphones και tablets… Δεν υπάρχει λόγος να τίθεται θέμα αξιοπιστίας σε τέτοιο βαθμό που να μας αποτρέπει από τη χρήση τέτοιων λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία… η αξιοπιστία εν γένει δεν διαφέρει».

Πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από την εποχή που θα ψηφίζουμε όλοι ηλεκτρονικά;
«Οι τεχνικές λύσεις και τα δικτυακά συστήματα, αν δεν μπορούν ήδη αυτή τη στιγμή, θα μπορούν πολύ σύντομα να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου… Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μια σειρά από αλλαγές στις διαδικασίες, τις πολιτικές, τις νομοθεσίες και το ευρύτερο περιβάλλον… δεν εξαρτάται μόνο από τις ίδιες τις εταιρείες».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαμάουι στο βίντεο που ακολουθεί:

Τα αποτελέσματα του exit poll θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη, 29/5.

Σημειώνεται πως στις εθνικές εκλογές του 2012, η Metron Analysis είχε υλοποιήσει πιλοτικά ψηφιακό exit poll και πάλι με τεχνολογικό εταίρο τη WIND.

Share.

Leave A Reply