Νταβός: Καμπανάκι για το Cloud Computing

0

BitterSweet είναι η γεύση που αφήνει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που παρουσιάστηκε στο Νταβός και αφορά τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, αλλά και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται.

datacentre_cloud

Σύμφωνα με τη έρευνα, τα νέα τεχνολογικά trends -μεταξύ των οποίων το Cloud Computing, τα Big Data και τα Buisiness Analytics, όσο αναπτύσσονται, τόσο περισσότερα οφέλη μπορούν να προσδώσουν στην Οικονομία, οφέλη ύψους από 9.6 έως 21 τρις δολάρια έως το 2020 (σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και η Cisco).

Τα μειδιάματα όμως πάγωσαν, πριν καν σχηματιστούν καθώς σύμφωνα με την έρευνα εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή το κοινώς λεγόμενο “μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες”, καθώς όσο το τεχνολογικό τρίπτυχο (Cloud, Data, Analytics) αναπτύσσεται, τόσο πιο θελκτικό γίνεται για τους hackers, καθώς μέσα στο υπολογιστικό νέφος κυκλοφορούν όλο και περισσότερα δεδομένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο κυβερνοεπίθεσης. Και αν αυτό συμβεί -εκτιμά η έρευνα του WEF) οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν ίσως φτάσουν και την αξία των 3 τρις δολαρίων.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έκθεση είναι ότι ταυτόχρονα με το τρίπτυχο πρέπει να αναπτυχθεί και το τείχος προστασίας του, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένους τρόπους προστασίας της νέας πραγματικότητας από τους κυβερνο-κινδύνους.

Πάντως, ήδη οι μεγάλοι Οργανισμοί που κινούνται στο υπολογιστικό νέφος δαπανούν 20-30% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας, ποσά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακά, αν το πλαίσιο ασφαλείας ήταν αξιόπιστο.

Share.

Leave A Reply