Την πρώτη της συνεδρίαση είχε σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου η νέα ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία ανέλαβε μόλις τα καθήκοντά της και …τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες για το διαγωνισμό που θα αναδείξει τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση ενεκρίθη η διακήρυξη του προαναφερόμενου διαγωνισμού. Θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του μήνα και θα εξελιχθεί ως δημοπρασία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη διαδικασία, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει και στο ψηφιακό μέρισμα δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της Digea ενώ δεν το έχουν αποκλείσει ο ΟΤΕ και η Forthnet. Εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις – μεγαλύτερη της αναμενόμενης συμμετοχή – το τελικό τίμημα των αδειών θα κινηθεί κοντά στην τιμή εκκίνησης.

llouropoulos

Για τη μια άδεια εθνικής εμβέλειας (για 4 διαύλους όπου ο καθένας από αυτούς μπορεί να «σηκώσει» 6 με 8 τηλεοπτικά προγράμματα) διάρκειας 15 χρόνων ως τιμή εκκίνησης έχει προταθεί το ποσό των 16,39 εκατ. ευρώ και για την περιφερειακή άδεια (για 2 ή 3 διαύλους κατά περίπτωση) το ποσό του 1,93 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η νέα ΕΕΤΤ δεσπόζει η καταγγελία της Vodafone εναντίον Cosmote περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν π.χ. τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ ή την επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από την ΕΕΤΤ για το θέμα της καθολικής υπηρεσίας που παρέχει ο ΟΤΕ, ένα επίσης μείζον θέμα για το οποίο υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζονται.

Ο διορισμός του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου ως προέδρου της ΕΕΤΤ και των αντιπροέδρων, Νικόλαου Παπαουλάκη αρμόδιου για τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και Κωνσταντίνου Δεληκωστόπουλου αρμοδίου για τον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον διορισμό των επικεφαλείς της ολομέλειας της ΕΕΤΤ επικαλείται την «ανάγκη άμεσης προκήρυξης του διαγωνισμού για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, δεδομένου ότι η 1η Νοεμβρίου 2014 έχει οριστεί ως ημερομηνία απελευθέρωσης του ψηφιακού μερίσματος στις συχνότητες 790−862 MHz.»

Τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕΤΤ είναι: Μιχαήλ Σφακιανάκης καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ιωάννης Αναστασάκος Μηχανολόγος Μηχανικός (διετέλεσε επικεφαλής της εταιρείας μετρήσεων AGB), Ιωάννης Τζιώνας δικηγόρος, Δημήτριος Βεργάδος Επίκουρος καθηγητής Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Σπυρίδωνας Λιβιεράτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Ανδρέας Λαμπρινόπουλος Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος. Ο κ. Λαμπρινόπουλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος ΕΕΤΤ κατά το διάστημα της ίδρυσής της, το 1995, έως τον Ιούνιο του 2000. Η διάρκεια της θητείας των μελών της ολομέλειας της ΕΕΤΤ είναι 4 έτη.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply