Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Deng Chao, Country Manager ZTE Ελλάς

0

Deng Chao

Πρόσφατα η ΖΤΕ τράβηξε επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα και την ανακοίνωση μια σειράς πρωτοβουλιών, εμπορικής και τεχνολογικής προσέγγισης των δύο χωρών.

H ZTE βέβαια έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια, μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα των τερματικών κινητής τηλεφωνίας και smarhphones, όσο και στα συστήματα πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα CPE’s, απολαμβάνοντας μεγάλα μερίδια αγοράς. Γενικά πάντως είναι μια εταιρεία που κρατά ιδιαίτερα προσγειωμένο προφίλ και παρά τα τεράστια νούμερα σε επίπεδο παραγωγής και τζίρου, φροντίζει να έχει χαμηλούς  επικοινωνιακούς τόνους και υψηλούς επιχειρησιακούς στόχους. Σε αυτό το κλίμα ο Deng Chao, Country Manager της ZTE Ελλάς, απαντά στις ερωτήσεις μας.

 

–          Πρόσφατα, η ΖΤΕ εκδήλωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα. Ποια είναι τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε;

Η ΖΤΕ κλείνει φέτος μια δεκαετία συνεχούς και ενεργητικής παρουσίας στην Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες της Ελληνικής αγοράς η ΖΤΕ ενισχύει την παρουσία της τόσο μέσω του ανθρωπίνου δυναμικού που απασχολεί όσο και μέσω τις προσφοράς άριστων λύσεων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των συνεργατών της και του τελικού καταναλωτή. Ήδη στον στρατηγικό μας σχεδιασμό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε, να πετύχουμε τους ιδιαίτερα υψηλούς στόχους μας.  Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα στο στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Πέρα όμως από το γενικότερο στρατηγικό προσανατολισμό, θα ήθελα να δηλώσω ευθαρσώς ότι και σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος ανάπτυξης και εισόδου νέων τεχνολογιών. Την πεποίθηση αυτή την είχα πολύ πριν η χώρα σας να δείξει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Μάλιστα όταν το Φεβρουάριο ερωτήθηκα σχετικά, είπα: «Μένουμε Ελλάδα και επενδύουμε» και από τότε το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα,  Ήδη έχουμε ανακοινώσει κάποιους από τους επιμέρους στόχους και το ερχόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές περισσότερες  λεπτομέρειες.

 

–          Ποια θα είναι η δραστηριότητα του Κέντρου Παραγωγής Λογισμικού της ΖΤΕ που θα εδρεύει στην Ελλάδα;

Η σκέψη ευρίσκεται σε αρχική φάση και ο σχεδιασμός θα γίνει με βάση τις ανάγκες τόσο της Ελληνικής όσο και της περιφερειακής Βαλκανικής αγοράς. Η πίστη μας στις ικανότητες των ελλήνων μηχανικών είναι μεγάλες. Είναι σίγουρο ότι ο τελικός σχεδιασμός θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη.

Η πρωτοβουλία μας, βασίζεται στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο των πολυεθνικών, «Think Global Act Local». Είναι άλλωστε γνωστό ότι το customization, έχει περάσει πλέον από το επίπεδο του hardware στο επίπεδο του software. Έτσι το να διαθέτεις σε μια γεωγραφική περιοχή ένα τμήμα ανάπτυξης Software, είναι σαν να έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό σου αγοραστή.

 

–          Δεδομένου του γεγονότος ότι η υιοθέτηση υπηρεσιών cloud γίνεται από όλο και μεγαλύτερο μέρος επιχειρήσεων και οργανισμών, είναι μέσα στα σχέδια της ΖΤΕ να καταστεί πάροχος υπηρεσιών cloud, σε επίπεδο IaaS στο εγγύς μέλλον;

Η ΖΤΕ πρωτοπορεί τόσο στο Cloud Computing όσο και στις έξυπνες εφαρμογές που έχουν σαν βάση το cloud. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που στα πλαίσια του οικοσυστήματος SMART CITY προσφέρονται από την ΖΤΕ στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο η ΖΤΕ θα προσφέρει στο εγγύς μέλλον ένα πολύ ισχυρό πακέτο υπηρεσιών μέσα από το cloud (SaaS, Faas, PaaS, IaaS).

Επίσης, η ίδια η υποδομή cloud είναι πολύ πιο «ελαστική» από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Σύντομα θα δούμε από τη ZTE λύσεις που θα είναι τόσο πρωτοποριακές που πολλές από αυτές δεν βρίσκονται καν στο portfolio του ανταγωνισμού.

 

–          Η ανάπτυξη δικτύου FTTH, είναι ένα πολύπαθο έργο για το οποίο η πιθανότητα συμμετοχής του δημοσίου απομακρύνεται γοργά. Σκοπεύει η ΖΤΕ να προχωρήσει σε συνεργατικά μοντέλα με τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους;

Κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί το νομικό και το επιχειρηματικό πλαίσιο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Σίγουρα η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό FTTH δίκτυο, το οποίο να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την διαχείριση των έξυπνων και απαιτητικών εφαρμογών της επόμενης 20ετίας. Η ΖΤΕ θα υποστηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσο αυτή την πρωτοβουλία από όπου και αν προέλθει. Συμφωνούμε και εμείς ότι για ένα τέτοιο έργο απαιτούνται συνεργατικά μοντέλα, αφού το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα αφορά όλους τους παρόχους. Θεωρούμε ότι ενόψει της αναθέρμανσης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες, είναι κατάλληλη στιγμή να «αναθερμάνουμε» και το FTTH.

 

–          Βλέπει θετικά η ΖΤΕ την πιθανότητα να συμμετέχει αυτόνομα ή ως μέλος κοινοπραξίας στην διεκδίκηση ανάληψης δημοσίων έργων τηλεπικοινωνιακών υποδομών;

Η ΖΤΕ βλέπει την παρουσία της στην αγορά των δημοσίων έργων μόνο μέσα από την συνεργασία της με Ελληνικές εταιρείες προστιθέμενης αξίας και τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών  τόσο στις ολοκληρωμένες ICT  λύσεις όσο και στις εξειδικευμένες  τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές. Δουλεύουμε καθημερινά πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση-στρατηγική και είμαστε αισιόδοξοι ότι, σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι σημαντικό.

 

–          Υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέναντι στις κινεζικές εταιρείες. Αποτελεί αυτή η αντιμετώπιση, τροχοπέδη για την ισχυρότερη παρουσία της ΖΤΕ στη χώρα μας;

Όχι. Διότι οι πρακτικές της ΖΤΕ δεν υπολείπονται σε επίπεδο επιχειρηματικής ηθικής  τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών ανταγωνιστών της. Η ΖΤΕ δρα πάντα με βάση το συμφέρον των Πελατών της, των Μετόχων της, του Προσωπικού της και του γενικότερου καλού του κοινωνικού συνόλου.

Η ΖΤΕ όντας εισηγμένη σε δύο μεγάλες  χρηματιστηριακές αγορές λειτουργεί κατά απόλυτο τρόπο με βάση τους κανόνες των διεθνών αγορών και με αυτό τον τρόπο δεν την επηρεάζει ούτε η καχυποψία ούτε οι προσπάθειες των ανταγωνιστών της να ανακόψουν την ανοδική της πορεία στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

 

–          H ZTE δημιουργεί ταχύτατα ένα brand name σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε αυτά των καταναλωτικών αγαθών. Έχει αποτυπωθεί αυτή η εντύπωση και στα νούμερα πωλήσεων συσκευών;

Ναι , η ΖΤΕ αυτή την στιγμή έχει μια ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεων της σε End User Devices τόσο σε CPE’s όσο και σε Terminals (Mobile phones,  Smartphones). Η πορεία των πωλήσεων είναι ανοδική και αυτή ακριβώς είναι η πρόβλεψη μας και για το επόμενο διάστημα. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε, ότι οι πωλήσεις μας στο 1ο εξάμηνο του 2013 ήταν κατά 50% αυξημένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στους επόμενους μήνες θα λανσάρουμε μια μεγάλη γκάμα νέων προϊόντων που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ ελκυστικά για τους τελικούς καταναλωτές. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα είναι συναρπαστικό για όλους μας.

 

–          Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε την συνεργασία σας με την Ideal. Πείτε μας λίγες λεπτομέρειες για αυτό.

Πράγματι  η ZTE παρουσίασε στους εμπορικούς συνεργάτες της Ideal Electronics, την πρωτοποριακή σειρά των προϊόντων της για την αγορά Enterprise και Government καθώς και εφαρμογές στην ψηφιακή εποχή, με έμφαση στα δικτυακά προϊόντα της  ZTE.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία που αναπτύσσει η ΖΤΕ στην Ελλάδα, καθώς η Ideal Electronics είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες διανομής προϊόντων σε επαγγελματίες που παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις στο χώρο της πληροφορικής, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα προϊόντα της πρωτοποριακής σειράς Enterprise της ΖΤΕ και να επιβεβαιώσουν την προστιθέμενη αξία που τους προσφέρουν στις δραστηριότητές τους στο ψηφιακό περιβάλλον.

 

–          Θα ανακοινωθούν παρόμοιες συνεργασίες στο μέλλον?

Όπως σας είπα, η ΖΤΕ επιδιώκει συνεργασία με Ελληνικές εταιρείες προστιθέμενης αξίας και τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα  πλαίσια της στρατηγικής μας.

Αυτήν την περίοδο συζητάμε με πολύ αξιόλογους πιθανούς συνεργάτες, σε όλα τα επίπεδα που άπτονται την μεγαλύτερη διάδοση των προϊόντων ZTE στην Ελληνική αγορά. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Άλλωστε δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουμε εξ’αρχής την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αφού ότι μέχρι τώρα έχουμε λανσάρει στην αγορά, θεωρούμε ότι αποτελεί πρεσβευτή μας για τους μελλοντικούς πελάτες μας και του brand name μας.

 

–          Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Σαμαρά στην Κίνα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο (logistics hub) των προϊόντων της  ZTE. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση?

Η συμφωνία να καταστεί η Ελλάδα  διαμετακομιστικό κέντρο (logistics hub), έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα καθώς η ΖΤΕ είναι εκ των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως, ενώ έχει παρουσία σε πάνω από 140 χώρες. Η Ευρώπη καταλαμβάνει το 7% του συνολικού της τζίρου και ο άμεσος στόχος είναι αυτό το ποσοστό να διπλασιαστεί. Με την μεταφορά του διαμετακομιστικού της κέντρου στην Ελλάδα κερδίζει περί τον 1,5 μήνα στην διανομή των προϊόντων της.

Είμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του ιδιαίτερα επωφελούς στόχου και για τις δύο πλευρές.

Deng Chao_

Share.

Leave A Reply