Mobilius Τεύχος 45

0

Εθελουσία με (ή χωρίς) ουσία;

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών, για το ετήσιο πρόγραμμα αποχώρησης από τον ΟΤΕ, όσων θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εντός του 2012. Ο Οργανισμός προτίθεται να δώσει μέχρι και 55.000€ σε όσους αποχωρήσουν μέσα στο 2012, Τα λεφτά είναι καλά και λογικά η ανταπόκριση θα έπρεπε να είναι μεγάλη. Όμως, ο Βενιζέλος έχει άλλη άποψη, αφού το κίνητρο αποχώρησης για την Πολιτεία θεωρείται bonus, οπότε το κράτος παίρνει τα μισά, πράγμα άδικο, διότι άλλο π.χ. το bonus παραγωγικότητας και άλλο το επίδομα αποχώρησης, που σημαίνει ότι κάποιος παύει να είναι μισθωτός.  Η μείωση του ποσού στο ½ έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των «προθύμων» για αποχώρηση, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τις μισθοδοσίες μίας ολόκληρης τριετίας προκειμένου να πάρουν πολύ λιγότερα «εφάπαξ» χρήματα, τα οποία θα μοιραστούν με τον Βενιζέλο.

Αρκετό καιρό τώρα η διοίκηση προσπαθούσε να πείσει τον Κουτρουμάνη για μια νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρούσε τους αποχωρούντες, ή θα «βάφτιζε» το κίνητρο αποχώρησης με άλλο όνομα, ώστε να παρακαμφθεί η φορολογική επιβάρυνση. Όμως, τώρα που οι εξαιρέσεις είναι δακτυλοδεικτούμενες, κανείς δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να βάλει το κεφάλι του στο ντορβά. Οι πιέσεις συνεχίζονται, ώστε η εθελουσία να καταστεί ελκυστική και να αποκτήσει ουσία, αλλά στου Υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…

Ένα ακόμα αντικίνητρο για όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν μέσα στο ’12, είναι ότι ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει μετά την μείωση του 12% που θα ισχύσει από 1/1/12 βάσει της ΕΣΣΕ. Με τούτα και με κείνα η προσέλευση για …αποχώρηση δεν αναμένεται να είναι η επιθυμητή. Σε μια τελευταία προσπάθεια η διοίκηση, για ν’ αυξήσει τη συμμετοχή, έριξε στο τραπέζι μια νέα πρόταση που δίνει τη δυνατότητα αποχώρησης ακόμα και εντός του 2011 με επίδομα 45.000€. Το πλεονέκτημα για όσους προλαβαίνουν να ενταχθούν, είναι ότι η σύνταξή τους θα υπολογιστεί χωρίς την περικοπή του 12%. Σπεύσατε λοιπόν, διότι όποιος επρόλαβε την σύνταξη είδε!

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θεωρούν ότι μετά την πάροδο της τριετίας τα πράγματα θα έχουν φτιάξει, η …μνημονιακή ΕΣΕΕ θα έχει λήξει και όλα θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Η άποψη της στήλης γέρνει προς το «Take the money and run», γιατί φοβόμαστε ότι με τη λήξη της τριετίας όσοι παραμείνουν και δουν τι έχουν να λαμβάνουν ως σύνταξη, θα αναφωνούν προς όσους αποχώρησαν το ’11: «Καλά εσύ έφυγες νωρίς !»

 

Κεραίες: Κάλλιο αργά παρά αργότερα

Όταν από πέρυσι τον Οκτώβριο, είχε «σχεδόν» ολοκληρωθεί η πρόταση για την αδειοδότηση των κεραιών, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεώρησαν ότι η λύση ήταν πλέον κοντά. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ούτε ο Ρέππας, ούτε ο Ραγκούσης ασχολήθηκαν με το άθλημα, αφού όλη τους η ενεργητικότητα εξαντλήθηκε στα φορτηγά και τα ταξί. Μετά πέσαμε στη μεγάλη κυβερνητική ανατροπή και όλοι θεώρησαν, ότι το θέμα θα κατέληγε για μια ακόμη φορά στις ελληνικές καλένδες.

Με το που ανέλαβε ο Μάκης όμως, επανέφερε τον παραιτηθέντα Σωκράτη καθώς και την πρόταση για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, ανακοινώνοντας την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας ψήφισης. Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν όταν  -ως δια μαγείας- σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν οι  απαραίτητες δέκα (10!) υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς και το νομοσχέδιο προωθήθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι, εκτός απροόπτου (κάτι συνηθισμένο τώρα τελευταία…), σε 1 με 2 μήνες από τώρα θα έχουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, μετά από πολλά χρόνια ημινομιμοπαράνομου καθεστώτος, όπου 5-6 χιλιάδες κεραίες παρέμεναν έρμαιο κάποιων τοπικών «προεστών», που τις χρησιμοποιούσαν ως μέσο συγκέντρωσης ψήφων, ή πάσης μορφής χορηγιών από τους operators, επιστρατεύοντας μέχρι και κουκουλοφόρους με βαριοπούλες.

Για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, μερικοί τοπικοί άρχοντες μετέφεραν βεβαίως τις δίκαιες ανησυχίες των κοινοτήτων που εκπροσωπούν. Προκειμένου λοιπόν να ισχύσει κράτος δικαίου, ελήφθη παράλληλα απόφαση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το οποίο θα συντάξει… κεραιολόγιο, καταγράφοντας την θέση και την ισχύ εκπομπής όλων των κεραιών κινητής, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και οποιουδήποτε άλλου μέσου ασύρματης μετάδοσης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο οι αιτήσεις, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ΕΕΤΤ. Η Αρχή αποφαίνεται για την πληρότητα του φακέλου και ζητάει έγκριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αν στο τετράμηνο δεν απαντήσει κάποιος από αυτούς, ο φάκελος λαμβάνει πιστοποιητικό πληρότητας και η κεραία αρχίζει να λειτουργεί μέχρι νεωτέρας. Αυτά για τις νέες αιτήσεις. Για αυτές που εκκρεμούν, υπάρχει μεταβατική περίοδος δύο ετών, μέχρι να νομιμοποιηθούν.

Όσον αφορά στον Σωκράτη, η παρουσία του στη σχετική συνέντευξη Τύπου, γέμισε χαρά όλους τους φίλους, αφού αυτό σημαίνει ότι παραμένει, τουλάχιστον μέχρι τις (πρυτανικές;) εκλογές.

 

Very Disappointed Story Land

Σημειώστε ότι στην ίδια συνέντευξη, σε σχετική ερώτηση, ο Σωκράτης ανέφερε ότι το FTTH δεν έχει εγκαταλειφθεί και ότι σύντομα θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση οι σχετικές «παραδοτέες» μελέτες. Τώρα, από το να το πεις μέχρι να το κάνεις η απόσταση είναι χάος, αλλά τουλάχιστον διατηρεί το ενδιαφέρον ζωντανό, μπας και κανένας επενδυτής, αποφασίσει ότι το Invest in Greece δεν είναι το συντομότερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί.

Μιλώντας για οπτικές ίνες, προς το παρόν κρατάμε το FTT και στο τέλος βάζουμε C, όπου αυτό μεταφράζεται σε FTTC και για τους φίλους VDSL.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε επισημάνει τις αντιρρήσεις των εναλλακτικών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα μείνουν «εκτός παιχνιδιού», αφού δεν θα έχουν πρόσβαση στα ΚΑΦΑΟ. Η αρχική εντύπωση ήταν ότι κάποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί από τη διαβούλευση, μέσα από την οποία οι εναλλακτικοί προσπαθούσαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους. Λίγο η διαβούλευση, λίγο το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει VDSL σε 8 μόνο κέντρα και για να πάει και στα 170 που υπάρχει φυσική συνεγκατάσταση και ανταγωνισμός χρειάζονται κάποιες εκατοντάδες μύρια, όλοι ήλπιζαν ότι το πράγμα θα πέρναγε χαμηλά και το επερχόμενο σκληρό 2012 δεν θα έφερνε VDSL απώλειες. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι είχαν μπει σε μία σειρά, τη Δευτέρα η Cyta έκανε την έκπληξη, ανακοίνωσε ότι είναι «VDSL ready» και ότι μπορεί να παρέχει λύσεις στους καταναλωτές, που δεν απέχουν πάνω από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο.

Το τι μέλει γενέσθαι είναι άγνωστο, δεδομένου ότι από τη μία μεριά εκκρεμεί η διαβούλευση και όλες οι συζητήσεις για παρεμβολές κλπ, ενώ από την άλλη από τη στιγμή που υπάρχει action από έναν παίκτη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις και από όλους τους άλλους. Stay tuned, οι εξελίξεις τρέχουν πλέον με ταχύτητες VDSL!!!

 

Market Place

Σαν να μην έφταναν τα VDSL «βάσανα», οι Forthnet και hol ασχολούνται με τα οικονομικά τους και συγκεκριμένα με τις ΑΜΚ τους. @@@ Στην Κάντζα, βελτίωσαν τους όρους συμμετοχής και ανταλλαγής, ώστε το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό @@@ Αντίστοιχα η hol στις 30/12 πρόκειται να κεφαλαιοποιήσει υποχρεώσεις 10 εκατομμυρίων προς την INTRAKAT και την INTRACOM Holdings, ώστε να κλείσει τη ψαλίδα που προέκυψε από την πρόσφατη ΑΜΚ @@@ Ο Λεωνίδας πάτησε το κάστρο του Ευρωπαίου ρυθμιστή, αφού ο Ολλανδός παρέμεινε ιπτάμενος και δεν  τόλμησε να προσγειωθεί στην προεδρία της BEREC @@@ Έτσι μέχρι το 2014, ο Leo θα είναι στα πράγματα και συγκεκριμένα στις 2 πρώτες θέσεις. Αν μάλιστα πάει και για δεύτερη τετραετία, τότε από το μόνο από το οποίο κινδυνεύει είναι… βαθιά γεράματα! @@@ Αλλάζουν οι δομές στις υποδομές @@@ Στην NSN ο τομέας σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, εξαγοράστηκε από εταιρία αμερικανικών συμφερόντων @@@ Αλλαγές θα έχουμε και στην Ericsson όπου ο αγαπητός Σπύρος θα βρεθεί σε άλλη θέση στο εξωτερικό @@@ Η αναβάθμιση του δικτύου της Wind πάει σφαίρα στην Θεσσαλονίκη @@@ Σειρά έχει τώρα η Αθήνα. Για την ώρα έχουν μπει 350 από τις συνολικά 500 κεραίες @@@ Η ΟΤΕ TV πλησιάζει τους 8.000 συνδρομητές @@@ Χάθηκαν βέβαια μερικοί από το Conn-X που τους τράβηξε το HD στα δορυφορικά @@@ Στην αύξηση βοήθησε και το el clasico παρ’ όλα τα τεχνικά προβλήματα @@@ Η διαφήμιση της εβδομάδας είναι σαφώς η αεροπορική της Conn-X @@@ Μας άρεσε ωστόσο και η Motorola που φιλοδοξεί να «ξυρίσει» την αγορά των Χριστουγέννων @@@ Για την ώρα γιορτάζει την επιτυχία της με «Αψέντι» @@@ Τέλος, η κορυφαία ατάκα είναι αυτή που ακούγεται στη διαφήμιση της Vodafone: «το μεγαλύτερο δώρο γι’ αυτούς που αγαπάμε είμαστε εμείς οι ίδιοι» @@@ Πάει ο παλιός ο χρόνος και στον ΟΤΕ μπορεί να μην έγιναν (μετα)κινήσεις κορυφής, αλλά έγιναν κινήσεις ουσίας @@@ Η Ε. Παπαδοπούλου ανέλαβε το HR του Ομίλου, ο Λοίζος πήρε τη θέση του Χρήστου στην OTE Plus και ο Χρήστος μετακινήθηκε στην HellasCom @@@ Οσονούπω, βλέπουμε και το PR να περνάει το Ρουβίκωνα της Κηφισίας @@@

Share.

Leave A Reply