Νίκος Μαστοράκης, Technology Director Vodafone

0

Νίκος Μαστοράκης

Technology Director Vodafone

 

 

 

Την ώρα που, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να υπερασπίσουν τις επενδύσεις τους και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται από την υπερφορολόγηση του κράτους και το κλίμα ύφεσης από την πλευρά των καταναλωτικών δαπανών, πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό και από τη φωνή να περάσουν πλέον στα δεδομένα, όπως επιβάλλει η τάση της αγοράς. Ο συνδυασμός ποιότητας-τιμής, με παράλληλη αναπτυξιακή πορεία ήταν πάντα μια δύσκολη εξίσωση που ζητάει επίλυση. Ρωτήσαμε τον κ. Μαστοράκη Technology Director της Vodafone για την άποψή του.

 

1. Tο τελευταίο διάστημα διαφαίνεται λύση σχετικά με τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου για την αδειοδότηση των υπαρχόντων κεραιών, αλλά και την επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων. Αυτό πρόκειται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δικτυακών σας υποδομών, ή έτσι κι αλλιώς εν μέσω ύφεσης είναι πλέον δώρο άδωρο ;

Η υπάρχουσα διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των σταθμών βάσης είναι μη αποτελεσματική.Η διαφαινόμενη λύση που αναφέρατε, συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς όμως δυστυχώς να έχει υλοποιηθεί στην πράξη. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει θετική κατάληξη. Εξαιτίας του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί ένα ελάχιστο ποσοστό από τους χιλιάδες φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν υποβάλει οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Σταθμοί Βάσης να θεωρούνται μη αδειοδοτημένοι, ενώ πληρούν όλες τις απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις.

Η σημερινή κατάσταση συντηρεί μεγάλα τηλεπικοινωνιακά προβλήματα στη χώρα μας και σημαντικές καθυστερήσεις στις επενδύσεις και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών έναντι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο αδειοδοτικό/νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο και έρχεται να καλύψει το κενό στη διαχείριση των δικτύων, καθιστώντας το κράτος πιο λειτουργικό και πρακτικό στη λήψη αποφάσεων.

Με τη θέσπιση των νέων διατάξεων, ένα μέρος των ρυθμιστικών/νομικών αδυναμιών διευθετούνται. Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξάπλωση του δικτύου τρίτης γενιάς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών που σκοπό έχουν την ευημερία και εξυπηρέτηση του πολίτη (υψηλές ταχύτητες διαδικτύου και δεδομένων, τηλεϊατρική).

Ένα εκσυγχρονισμένο, ασφαλές και βιώσιμο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, συμβάλλει στη μείωση της ύφεσης, ενώ ευθυγραμμίζει τις παρεχόμενες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας.

Το γεγονός ότι σήμερα η Vodafone παρέχει υψηλής ποιότητας επικοινωνία που αγγίζει σε κάλυψη το 100% του πληθυσμού, αλλά και γρήγορες ταχύτητες mobile internet είναι αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς εδώ και χρόνια, τόσο σε επίπεδο διεύρυνσης του δικτύου μας, όσο και σε επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Οι επενδύσεις αυτές, που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων που υλοποιούμε, έχουν βασικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας. Γι’ αυτό επενδύουμε διαρκώς στην αναβάθμιση της χωρητικότητας και της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου μας.

 

2. Φαίνεται ότι η επιμονή της Vodafone στην ανάπτυξη του 3G αποδίδει, δεδομένης της ανταπόκρισης του κοινού στην χρήση mobile data. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε πλέον «Data Oriented Provider» ;

Η στρατηγική της Vodafone σε επίπεδο ομίλου, αλλά και τοπικά στην Ελλάδα σχετικά με τις υπηρεσίες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες σε όλη την επικράτεια προσφέροντας παράλληλα στους πελάτες μας το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών όπου και αν βρίσκονται, όποια συσκευή και αν χρησιμοποιούν.

Αυτή η νέα εποχή των data χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη διείσδυση των Smartphones και των Tablets, τις νέες data centric υπηρεσίες και τις δυνατότητες των δικτύων να υποστηρίζουν μεταφορά δεδομένων με πολύ υψηλές ταχύτητες. Σε αυτόν τον τομέα, η Vodafone θα συνεχίσει να υπερέχει, καθώς εκτός από το επενδυτικό της πρόγραμμα διαθέτει και το περισσότερο φάσμα στη φασματική περιοχή λειτουργίας του 3G (2100 MHz) σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Vodafone διέθεσε πρώτη εμπορικά στην ελληνική αγορά τις υπηρεσίες HSPA και HSPA+ και ήταν από τα πρώτα δίκτυα παγκοσμίως που υποστήριξαν ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων, επιτρέποντας μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα έως και 42,2 Μbps. Με βάση τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις σύντομα τα δίκτυα θα υποστηρίζουν ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps και η Vodafone θα πρωτοστατήσει, ώστε να κάνει αυτές τις τεχνολογίες προσιτές στον τελικό καταναλωτή.

H Vodafone εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα την τεχνολογία FemtoCell (Full Σήμα) στο δίκτυο 3ης γενιάς το Καλοκαίρι του 2010. Η πρωτοποριακή αυτή λύση παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φωνής και δεδομένων σε συσκευές 3ης γενιάς σε χώρους όπου η εξωτερική κάλυψη δεν είναι ικανοποιητική, αξιοποιώντας τη σταθερή σύνδεση DSL οποιουδήποτε παρόχου.

H προσπάθειά μας συνεχίζεται με συνεχείς επενδύσεις στην περιοχή αυτή, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και πραγματικά γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Η έμφαση όμως στις επενδύσεις στις τεχνολογίες data δεν σημαίνει ότι η Vodafone δεν συνεχίζει να επενδύει συστηματικά σε όλες τις περιοχές του δικτύου προκειμένου να παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της. Έτσι, ακόμα και για την υπηρεσία φωνής που όλοι πλέον θεωρούν δεδομένη, η Vodafone συνεχίζει να επενδύει, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας κλήσεων φωνής και την υψηλότερη ακουστική ποιότητα επικοινωνίας.

Σε περιόδους όπου η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την έξοδο από την κρίση, είναι σημαντικό οι εταιρείες να συνεχίζουν να επενδύουν. H Vodafone επένδυσε για την ανάπτυξη του δικτύου της τα τελευταία 5 χρόνια περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

3. Πριν από κάποια χρόνια, Vodafone και Wind είχαν προχωρήσει σε συμφωνίες εθνικού roaming σε κάποια σημεία της επικράτειας. Τώρα πλέον και ανεξάρτητα με την όποια προσέγγιση μεταξύ των εταιριών, μήπως είναι καιρός για εκτεταμένο network sharing ;

Είναι πάγια θέση μας, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κοινή χρήση δικτυακών υποδομών μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη.

Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί ορθολογική επιλογή η υλοποίηση τριών ανεξάρτητων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με ανάπτυξη εξαιρετικά δαπανηρών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και ιδιαίτερα σε μία αγορά όπως η ελληνική όπου o συνολικός τζίρος του κλάδου συνεχώς μειώνεται. Είναι σύνηθες να βλέπουμε σε ένα δρόμο το αποτύπωμα από τρία χαντάκια όδευσης οπτικών ινών κατασκευασμένα από τρεις διαφορετικούς παρόχους ή σε ένα μικρό νησί τρεις πυλώνες κινητής τηλεφωνίας, όταν ένας θα ήταν αρκετός. Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί και προφανώς δεν συνάδει με τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων στις αναπτυγμένες τεχνολογικά και ρυθμιστικά χώρες.

Προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του κλάδου, θα χρειαστούν σημαντικές οικονομίες στα επίπεδα ανάπτυξης δικτυακών υποδομών και συνέργειες μεταξύ των παρόχων. Η Vodafone θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση αυτή και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον εφόσον υπάρξει εκτός από την εταιρική βούληση και η αντίστοιχη ρυθμιστική παρέμβαση και βοήθεια.

 

4. Είναι δεδομένο ότι η αύξηση του mobile data έχει ευθεία αναλογία και στην πορεία του ARPU. Όμως σαν υποδομές απαιτεί περισσότερους πόρους από τη φωνή. Το business plan που έχετε κάνει σε βάθος χρόνου, εμφανίζει θετικό πρόσημο ;

Είναι γνωστό, ότι η χρήση των mobile data τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς. Αυτή η αύξηση σαφώς και επηρεάζει το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από υπηρεσίες δεδομένων επί των συνολικών εσόδων των εταιρειών.

Στην πραγματικότητα όμως και παρά την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες δεδομένων, η πορεία του ARPU του κλάδου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, ως αποτέλεσμα του έντονου ανταγωνισμού και της συνεχούς μείωσης των τιμών για τον τελικό καταναλωτή. Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών το τελικό κέρδος στην τσέπη του καταναλωτή είναι μικρότερο λόγω της μεγάλης αύξησης των φόρων που συνοδεύουν τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Είναι γεγονός επίσης, ότι οι υπηρεσίες δεδομένων και η ανάπτυξη του δικτύου στα επίπεδα που επιθυμούμε ως Vodafone, δηλαδή υψηλές ταχύτητες παντού, απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και σαφώς υψηλότερες από εκείνες που απαιτούνται για το δίκτυο φωνής. Προκειμένου όμως μία εταιρεία να συνεχίσει να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες, είναι απαραίτητο να υπάρχει και το αντίστοιχο σταθερό επιχειρηματικό και νομικό πλαίσιο που θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη και σιγουριά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.

H Vodafone Ελλάδας, με τη στήριξη του Ομίλου Vodafone, θα συνεχίσει να επενδύει για την ανάπτυξη και εξέλιξη του δικτύου της, για την υλοποίηση νέων προηγμένων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών παρέχοντας στον πελάτη ολοκληρωμένες λύσεις που οδηγούν σε μία υγιή ανάπτυξη τόσο της εταιρείας όσο και του κλάδου συνολικά.

 

5. Σύντομα –όπως όλα δείχνουν- θα δούμε στην Ελληνική αγορά δύο τουλάχιστον νέους MVNO’s. Πιστεύετε ότι τα υπάρχοντα δίκτυα μπορούν να φιλοξενήσουν και MVNO’s ή θα παρατηρηθούν φαινόμενα υψηλού traffic που θα επηρεάσουν τη συνολική απόδοση.

Η Vodafone είναι πάντα ανοιχτή σε εύλογες συνεργασίες με άλλους παρόχους ή MVNOs σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, ωστόσο καθώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ειδικά τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό πρέπει να υπάρχουν τα πλήρη δεδομένα προκειμένου να αξιολογηθούν.

Αναγνωρίζουμε ότι η Vodafone αποτελεί ελκυστικό συνεργάτη για κάποιον MVNO, δεδομένου ότι το δίκτυό μας έχει διαστασιοποιηθεί και λειτουργεί με σχεδόν μηδενικούς δείκτες συμφόρησης όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές μετρήσεις ακόμα και σε ημέρες ή περιόδους αιχμής, διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές οπτικών ινών και μπορεί να εξυπηρετήσει αυξημένες απαιτήσεις κίνησης.

 

6. Οι ανταγωνιστές σας έχουν ενσωματώσει στις υποδομές του και δίκτυα σταθερής κάτι που τους δίνει αρκετή ευελιξία τόσο σε υλοποιήσεις διασύνδεσης, όσο και την εφαρμογή οικονομιών κλίμακος. Σαν Vodafone πως το αντιμετωπίζετε αυτό ;

Η Vodafone, μέσω της στρατηγικής της συνεργασίας με την Hellas Online, παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας στους συνδρομητές μας αξιοποιώντας συνέργειες σε επίπεδο δικτύων.

Παράλληλα, και εκμεταλλευόμενοι περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Hellas Online, έχουμε αναπτύξει και παρέχουμε υπηρεσίες σύγκλισης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων προς τους εταιρικούς πελάτες μας, φέρνοντας στην Ελλάδα την υπεροχή του ομίλου Vodafone στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων ενοποιημένων υπηρεσιών. Έτσι βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να παρέχουμε πρώτοι στην Ελλάδα πραγματικές υπηρεσίες σύγκλισης τηλεπικοινωνιών, όπως το Vodafone Business Connect για επιχειρήσεις, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει την δυνατότητα για ενδοεταιρικές κλήσεις μεταξύ σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων, Internet backup μέσω του 3G+ και όλα αυτά υποστηριζόμενα από το ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης εταιρικών πελατών της Vodafone.

Η Vodafone παρέχει όλα τα εργαλεία επικοινωνίας που χρειάζεται η σύγχρονη επιχείρηση για να λειτουργήσει αποδοτικά, από την πιο μικρή έως και την πιο μεγάλη. Από την εποχή της μερικής επικοινωνίας έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της ολιστικής επικοινωνίας, όπου δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί.

Ο πελάτης έχει πλέον τη ΔΥΝΑΜΗ να επικοινωνεί συνεχώς, από οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Η Vodafone του παρέχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το δίκτυό της και τις τεχνολογικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες προς όλες τις επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιώντας μια απλή τηλεφωνική συσκευή, ή με τη χρήση ενός tablet σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, ο καθένας μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή το… γραφείο μαζί του.

Η Vodafone υποστηρίζει έμπρακτα τους πελάτες της παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες συμβάλλουν:

• στην αύξηση της παραγωγικότητας

• στο χαμηλότερο συνολικό κόστος

• στην απλοποίηση της εμπειρίας του χρήστη

Επενδύουμε συνεχώς στην κατεύθυνση της σύγκλισης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ΙCT), μέσω υπηρεσιών cloud που παρέχουν στον εταιρικό πελάτη ολοκληρωμένες λύσεις παραγωγικότητας τόσο για το γραφείο όσο και για τους απομακρυσμένους χρήστες του. Παραδείγματα αυτής της στρατηγικής είναι η συνεργασία με τη Microsoft στην Ελλάδα για τη διάθεση των υπηρεσιών Office 365 μέσα από το δίκτυο πωλήσεων της Vodafone, καθώς και η αποκλειστική συνεργασία με την SingularLogic για την ανάπτυξη και διάθεση εφαρμογών λογισμικού και υπηρεσιών σύγκλισης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όπως είναι οι επιχειρηματικές εφαρμογές moRE για φορητές συσκευές (Smartphones, Tablets, Netbooks) που συνδυάζονται με υπηρεσίες ασύρματης πρόσβασης από το δίκτυο της Vodafone.

 

7. Υπάρχουν καινοτομίες που εφαρμόζετε για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον. (single RAN, χρήση ΑΠΕ στα sites κλπ)

Η Vodafone εφαρμόζει, από την έναρξη της λειτουργίας της, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και επενδύει συστηματικά στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο και τα κτίρια γραφείων της. Από το σύνολο των ενεργειακών προγραμμάτων της Vodafone, το οικονομικό έτος 2009-2010 απετράπη η εκπομπή περισσότερων από 27.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, ενώ εξοικονομήθηκαν πάνω από 4,7 εκατ. Ευρώ.

Ανάμεσα στα ενεργειακά προγράμματα που υλοποιεί η εταιρεία, συγκαταλέγονται, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περισσότερους από 100 Σταθμούς Βάσης σε αγροτικές περιοχές μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και η λειτουργία «πράσινων» Σταθμών Βάσης αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα ηλιακή και αιολική.

Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε περαιτέρω την περιβαλλοντική επίπτωση από τη λειτουργία των γεννητριών, εφαρμόζουμε από το 2010-2011 υβριδική λειτουργία μέσω μπαταριών σε 300 περίπου Σταθμούς Βάσης, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 17,5% στην κατανάλωση πετρελαίου. Ειδικότερα, κατά τις ώρες χαμηλής κίνησης η λειτουργία της γεννήτριας σταματά και ο Σταθμός Βάσης λειτουργεί μέσω των μπαταριών, οι οποίες στη συνέχεια επαναφορτίζονται με την επανέναρξη της λειτουργίας της γεννήτριας.

Επίσης, το 2010-2011 ενεργοποιήθηκε, για το σύνολο των Σταθμών Βάσης 2ης Γενιάς (2G) μηχανισμός, ο οποίος ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την τηλεπικοινωνιακή κίνηση κάθε Σταθμού Βάσης και διατηρεί ενεργούς μόνο όσους πομποδέκτες απαιτούνται για να καλύψουν τη συγκεκριμένη κίνηση. Οι πλεονάζοντες πομποδέκτες απενεργοποιούνται και έτσι εξοικονομείται ενέργεια που υπολογίζεται περίπου στο 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των Σταθμών Βάσης, χωρίς να μειώνεται το υψηλό επίπεδο υπηρεσίας που προσφέρεται στον πελάτη.

Οι οικονομίες που επιτυγχάνονται από τις πρωτοβουλίες που περιγράψαμε επανεπενδύονται στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών, στα πλαίσια του οράματός μας για μια κοινωνία και ένα περιβάλλον που θα λειτουργεί, θα παράγει, θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα βελτιώνει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

 

Ο κος Νίκος Μαστοράκης ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Vodafone, ως Διευθυντής στον Τομέα Ψηφιακών Κέντρων της εταιρίας, τον Ιανουάριο του 1996. Το Μάιο του 1998 ανέλαβε τη θέση του Engineering Manager, το 2001 τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή ενώ από το 2006 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Vodafone εργάστηκε για την Ιντρακόμ στην Ελλάδα και τη Σουηδία στον τομέα ανάπτυξης υπηρεσιών για τη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία από το 1990 έως το 1996. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1987.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply