ΟΤΕ και COSMOTE στηρίζουν το Πατριαρχείο

0

Το σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου των βιβλιοθηκών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υποστηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τη στήριξη των δύο εταιρειών στη σημαντική προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των Πατριαρχικών Βιβλιοθηκών.

Οι βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ορθοδοξίας και πυρήνα της θεολογικής σκέψης. Η Πατριαρχική βιβλιοθήκη χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη, ίσως, βιβλιοθήκη της χριστιανοσύνης με περισσότερους από 50.000 τόμους. Αντίστοιχα, η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους, θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε σπάνια βιβλία, με πλήθος χειρογράφων, που φτάνουν τους 30.000 τόμους.

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συμβάλλουν ώστε οι συλλογές να μετατραπούν σε ψηφιοποιημένο υλικό με σύγχρονες δυνατότητες μελέτης, ανάλυσης και πρόσβασης. Μία ομάδα έργου, αποτελούμενη από ειδικούς συμβούλους, αναλυτές και μηχανικούς, θα προχωρήσει στη δημιουργία πληροφοριακής υποδομής, για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη μετέπειτα ανάδειξη των έντυπων Πολιτιστικών τεκμηρίων που διαθέτει τόσο το Πατριαρχείο όσο και η Θεολογική Σχολή.

Share.

Leave A Reply