weekly D 21-1-22 sent

Από το FΤΤΗ στο Fiber in the Wall

Σε μία ντρίμπλα, για να αποφύγει τον σκόπελο της απόρριψης από την ΕΕ, επιδίδεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έτσι, προχωρά σε αλλαγή του αντικειμένου της δράσης, «Υποδομές Οπτικών Ινών σε κτήρια», προκειμένου να μη «κοπεί» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βάσει της νομοθεσίας απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις.
Το έργο αφορά στη δημιουργία προγράμματος ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών σε κτήρια προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» για την σύνδεση τους σε υποδομές κοινής ωφέλειας. Δηλαδή να έχουν προεγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, να αναβαθμίσουν τα συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυεκπομπής, και να εγκαταστήσουν καλωδιακές υποδομές σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των επικοινωνιακών υποδομών του κτηρίου.
Η αρχική σκέψη ήταν, οι χρηματική ενίσχυση να απευθύνεται στους κατασκευαστές κτιρίων, ίσως και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό να μην έπαιρνε το πράσινο φως από την ΕΕ, που χειρίζεται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση.
Όπως φαίνεται λοιπόν, έχει επιλεγεί η προσέγγιση της απευθείας ενίσχυσης των κατόχων ακινήτων, οι οποίοι βάση του προϋπολογισμού του έργου από πιστοποιημένους μηχανικούς, θα λαμβάνουν ένα ποσοστό του κόστους, το οποίο θα αποδίδουν στους παρόχους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έρχου είναι 162,8 εκατομμύρια ευρώ, και εντός των επόμενων ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται το κουπόνι, και το ύψος ανά χρήστη.
Άλλο ένα μεγαλεπήβολο έργο φτάνει λοιπόν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αφού εμείς θυμόμαστε το 2011, τον τότε πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλο, να θέτει στο InfoCom εκείνης της χρονιάς στην Κυβέρνηση το αίτημα να αλλάξει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και να συμπεριλάβει την προεγκατάσταση οπτικής ίνας στα κτίρια, κατά το στάδιο της κατασκευής τους.
Better late than never!
cosmote_insurance_600x80_2
ypothikofylakeio

Φως στα υπόγεια των υποθηκοφυλακείων

Στον σκληρό πυρήνα του …βαθέως κράτους, φτάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάζοντας ψηφιακό χέρι στα Υποθηκοφυλακεία.
Σκοπός είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος, για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο μέσω διαδικτυακής πύλης θα έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.) κάτι που σημαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ 600.000.000 σελίδες!
Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ, αφού το δύσκολο είναι όλα αυτά τα αρχεία που θα προκύψουν, να ταξινομηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε, να υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης από τους δικαιούχους (ιδιοκτήτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ.).
Το έργο ψηφιοποίησης των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίστηκε σε πέντε τμήματα, τα οποία ανατίθενται με το σύστημα της συμφωνίας πλαίσιο.
Για το πρώτο τμήμα η διαδικασία προχώρησε τον Μάιο με την ανάθεσή του στην κοινοπραξία των Νετcompany Intrasoft – Profile Systems & Software.
Για το δεύτερο τμήμα προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των Wind – Iron Mountain (αμερικάνικη εταιρεία) η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το τμήμα 4.
Για το τρίτο προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Unisystems (όμιλος Quest) – Onex η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το 5ο τμήμα.
Για το τέταρτο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ ο οποίος είχε ενδιαφερθεί για όλα τα τμήματα του έργου εκτός από το πρώτο.
Τέλος, για το 5ο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R η οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί και εκείνη για το τρίτο τμήμα.
Μ’αυτά που κάνει το Υπουργείο ΨηΔι, θα χάσουμε τον τίτλο του βετεράνου “δημοσιομάχου”, αφού είμαστε πολύ λίγοι πλέον αυτοί που έχουμε περάσει από τους σκοτεινούς και υγρούς διαδρόμους των υποθηκοφυλακείων και βγήκαμε νικητές.
Όπως και να το κάνουμε είναι πιο sic να ψάχνεις στο cloud από τα υγρά κι ανήλιαγα υπόγεια…
grid_600x80
dt-telekom-it-hub

DT: από τη Ρωσία με αγάπη

Δεν χάνει ευκαιρία ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, να επισκεφθεί μονάδες ΙΤ και data centers και γενικά οτιδήποτε συνιστά πρόοδο.
Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να επισκεφτεί το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom.
Κατά την επίσκεψή του, συνοδευόμενος από τους Peter Leukert, CIO της DT και CEO της Telekom IT, και τον πρόεδρο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, συνομίλησε με κάποιους από τους IT Experts που ήδη εργάζονται στον χώρο, και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας, τρέχει με βήματα τα οποία αν και στο παρελθόν έμοιαζαν επιστημονική φαντασία σήμερα φαίνονται απολύτως αυτονόητα.
Στην πράξη πάνω από 250 άτομα απασχολούνται ήδη στο Telekom IT hub, έχοντας μετεγκατασταθεί από το αντίστοιχο hub της Αγίας Πετρούπολης. Ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα σε 2 περίπου χρόνια, και θα είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες ΙΤ Experts, ενώ τα μακροπρόθεσμα σχέδια προβλέπουν έως και 1.000 θέσεις εγασίας.
Η Telekom IT απασχολεί 10.000 ειδικούς software και νέων τεχνολογιών, σε διάφορες χώρες.
H Ελλάδα μπήκε στα σχέδια για την ίδρυση του νέου Telekom IT hub, γιατί η γερμανική εταιρεία πίστεψε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και στο υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της.
Οπότε, δεν μας κάνει πλέον εντύπωση η επίσκεψη του κ. Πιερρακάκη, ο οποίος μάλλον, εκτός από το να ενισχύσει με κυβερνητικό κύρος αυτές τις κινήσεις, παίρνει και καλές ιδέες!
Όπως έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας William Arthur Ward ”Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να «σπάνε». Άλλους, πάλι τους κάνει να σπάνε ρεκόρ.». Στην προκειμένη περίπτωση όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Υπουργεία, DT και ΟΤΕ. Πάντα τέτοια!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, Γιάννης Βασιλάκος, κατέρριψε στην πρόσφατη παρουσίαση τον μύθο ότι τα φυσικά καταστήματα δεν έχουν μέλλον λόγω της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναφέροντας ότι όσοι υποστήριζαν αυτή την προσέγγιση έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα. Τα καταστήματα, όπως είπε, μετά την πανδημία έκαναν τεράστιο rebound και αποτέλεσαν σημεία εμπειρίας, αυθημερόν παράδοσης των προϊόντων και κυρίως εργαλείο υλοποίησης της πολυκαναλικής στρατηγικής. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα δηλαδή!
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 13,2 εκατ. ευρώ που επένδυσε η “Κωτσόβολος” την τελευταία χρονιά, τα 6,1 κατευθύνθηκαν στα καταστήματα (άνοιγμα 2 νέων σημείων, ανακαινίσεις κλπ) ενώ 5,5 οδηγήθηκαν σε επενδύσεις τεχνολογίας.
 • Όταν η δημιουργικότητα δεν έχει όρια: Ο Jiří Šmejc ο Τσέχος εκατομμυριούχος και πρώην μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, έχει ξεκινήσει μια νέα επένδυση στη χώρα μας. Πρόκειται για την BOXNOW, θυγατρική του Emma Capital Group, που επενδύει 10 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων στην Ελλάδα. Ήδη συνεργάζεται με πάνω από 130 eshops, προσθέτοντας σχεδόν 30 κάθε μήνα. Μέχρι στιγμής έχει εγκαταστήσει 750 boxes που σκοπεύει να τα διπλασιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η εταιρεία απασχολεί ήδη 70 εργαζομενους με πρόθεση να τους διπλασιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στα πλάνα είναι η επέκταση στο εξωτερικό με πρώτες χώρες τη Βουλγαρία και την Κροατία. Box it!
 • Το BestPrice.gr, πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στην ελληνική αγορά, και η BOX NOW, εταιρεία παροχής ψηφιακών και φυσικών υπηρεσιών διακίνησης δεμάτων B2C2B με το μεγαλύτερο δίκτυο αυτομάτων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων (Lockers) στη χώρα, ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους και στην υπηρεσία των επιστροφών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η παροχή μιας εύκολης, γρήγορης και οικονομικής λύσης επιστροφής προϊόντων για τους πελάτες των 3.500+ ηλεκτρονικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.
 • Η Amazon.com ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 4.000 εργαζόμενους στη Βρετανία αυτή τη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων υποστήριξης στο Γουέικφλντ και στο Νόουσλι, αυξάνοντας τον αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων της στις 75.000 εργαζόμενους, ενώ η εταιρία, εξελίσσεται σε μία από τις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • Ο αυτοματισμός δεν έχει οδηγήσει στο καταστροφικό σενάριο των μαζικών απολύσεων... Στην πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει νέους ρόλους που δεν υπήρχαν πριν από τον αυτοματισμό.
  Robert Carruthers, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Επιμελητήριο Ορυκτών και Ενέργειας της Δυτικής Αυστραλίας στην WSJ
 • Μέσα σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να κάνουμε πραγματικότητα ένα σύνολο έργων που επιτρέπει την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υπηρεσιών, πάντα προς όφελος και διευκόλυνση του πολίτη. Μία σειρά από έργα που έχουν γίνει πραγματικότητα και έχουμε χρησιμοποιήσει έναν έξυπνο τίτλο ψηφιακές υπηρεσίες για την οδήγηση. Κάναμε κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 38 χρόνια αποκτήσαμε νέο πληροφοριακό σύστημα έτσι βγάζουμε το Υπουργείο Μεταφορών από έναν πραγματικά ψηφιακό Μεσαίωνα.
  Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
 • Η επικέντρωση της Sunlight είναι γενικότερα στη δημιουργία αξίας και λιγότερα στα μερίδια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μεγαλώνουμε καταγράφοντας καλή κερδοφορία και αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας επιδεικνύουν σταθερή εμπιστοσύνη στα πολύ ποιοτικά προϊόντα μας, αλλά και στο μακροπρόθεσμο πλάνο τεχνολογικής και παραγωγικής ανάπτυξης της εταιρείας μας.
  Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος, SUNLIGHT
 • Η Viva είναι μία εταιρεία με χαρισματικό management αλλά δεν είναι εύκολοι άνθρωποι.
  Νίκος Κούλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Deca Investments
 • Τα έργα και οι πρωτοβουλίες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να πάει μπροστά και να κάνει το άλμα της. Εμείς, στηριζόμενοι στο παγκόσμιο αποτύπωμα και στην εμπειρία του ομίλου μας, συμμετέχουμε ενεργά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες στο ICT στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα έργα υποδομών & cloud, τα έργα smart cities, τα έργα κυβερνοασφάλειας, τις επεκτάσεις του Σύζευξις ΙΙ, την ψηφιακή μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Σε αυτές αλλά και σε άλλες περιοχές, η Vodafone έχει το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία να διεκδικήσει με αξιώσεις, και από κοινού με τους κατάλληλους και προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες, ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των πόλεων, και τα οποία θα έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
  Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone (σε συνέντευξη στο Euro2day)
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Εμπνευσμένο από τις τρεις νέες ανθεκτικές κυκλοφορίες κινητών, το Nokia T10 είναι ένα tablet σχεδιασμένο για τη δουλειά, το σπίτι και την οικογενειακή ζωή.
Διατίθεται σε προσιτή τιμή και συμπαγή συσκευασία 8" με εύχρηστες λειτουργίες.
Ιδανικό εργαλείο για μία πολυάσχολη ζωή, αποτελεί την τέλεια λύση για να κάνετε video κλήσεις από το σπίτι, να βλέπετε τα αγαπημένα σας TV shows, να το χρησιμοποιείτε ως δεύτερη οθόνη του υπολογιστή ή ακόμη και για να περνούν τα παιδιά διασκεδαστικά το χρόνο τους μέσω του Google Kids Space.
Οι τελευταίες προσθήκες στη γκάμα των προϊόντων της Nokia, επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της HMD Global να προσφέρει οικονομικές τεχνολογίες που αντέχουν, τόσο στην κατηγορία των κινητών όσο και σε αυτή των tablets.
Το Nokia 8210 4G θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2022 σε μπλε χρώμα με τιμή λιανικής 69,90€.
Το Nokia 5710 XpressAudio θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2022 σε μαύρο/κόκκινο με τιμή λιανικής 84,90€.
Το Nokia 2660 Flip θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2022 σε μαύρο και μπλε με τιμή λιανικής 79,90€.
cl8-sept-2019-600x80
Η Nothing, η νέα εταιρεία του συνιδρυτή της OnePlus Carl Pei, πραγματοποίησε και επίσημα πλέον το ντεμπούτο της στην κατηγορία των smartphones, παρουσιάζοντας το Phone 1 σε ένα ειδικό event.
Θα ξεκινά από την τιμή των 399 λιρών στον Ηνωμένο Βασίλειο από τις 21 Ιουλίου που θα ξεκινήσει η διάθεσή του.
Η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται με 8GB RAM και 128GB storage.
Η Nothing μοιράστηκε το προηγούμενο διάστημα το «πιασάρικο» design με τις φωτεινές λωρίδες που έχουν σχεδιαστεί να εξυπηρετούν μια σειρά από λειτουργίες.
Για παράδειγμα, μια φωτεινή λωρίδα μπορεί να δείχνει τη φόρτιση της μπαταρίας, ενώ όλες ανάβουν όταν ο χρήστης έχει notification ή κάποια εισερχόμενη κλήση. Υπάρχει επίσης και ένα κόκκινο φως που ανάβει όταν ο χρήστης βιντεοσκοπεί.
Σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα tech specs του, το Nothing Phone 1 διαθέτει αξιόλογα mid-range χαρακτηριστικά, καθώς έρχεται με: οθόνη OLED στα 1080p στις 6.55 ίντσες (με δυνατότητα refresh rate στα 120Hz), Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G, 8GB RAM / 128GB storage ή 12GB RAM / 256GB storage, Dual Camera Setup με 2 x 50MP camera lenses και μπαταρία στα 4500mAh με fast-charging στα 33W που φορτίζει το 50% σε 30 λεπτά.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Δοκιμές έχει ξεκινήσει το Facebook προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν όχι ένα αλλά πέντε προφίλ στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογαριασμό. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, καθώς η μακρόχρονη πολιτική της εταιρείας επέτρεπε μόνο ένα προφίλ καταχωρημένο στην υπηρεσία.
Οι δοκιμές, έγιναν γνωστές από το Bloomberg, στη συνέχεια όμως εκπρόσωπος της Meta επιβεβαίωσε την πληροφορία.
«Προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν μια εμπειρία βασισμένη στα ενδιαφέροντα και τις σχέσεις τους, δοκιμάζουμε ένα τρόπο ώστε να έχουν περισσότερα από ένα profiles «συνδεδεμένα» με ένα λογαριασμό στο Facebook», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Meta.
«Ο καθένας όμως που χρησιμοποιεί το Facebook θα πρέπει να εξακολουθήσει να ακολουθεί τους κανόνες μας», πρόσθεσε.
Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο ποια έκταση έχει λάβει το test μέχρι στιγμής ή αν το χαρακτηριστικό θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες.
Αν γίνει, αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων στα social media, αφού θα γίνει ευκολότερο να δημιουργούνται ψεύτικες περσόνες στην πλατφόρμα ή να δημιουργούνται ξεχωριστές σελίδες για διαφορετικά groups ή ενδιαφέροντα.
Είναι επίσης μια μεγάλη «στροφή» για το Facebook που εδώ και χρόνια απαιτούσε «πραγματικά» ονόματα.
facebook twitter youtube instagram linkedin