Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent

DESI (Den Exoume Sovaro Internet)

Σισύφειο είναι το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού παρά τις προσπάθειες και τα άλματα που γίνονται στην ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, η χώρα παραμένει στο τέλος της λίστας των χωρών που συμμετέχουν την βαθμολογία του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, για το έτος 2020, στη συνολική βαθμολογία, η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών, ενώ πέφτει στην τελευταία θέση, όταν το κριτήριο είναι οι υπερυψηλές ταχύτητες.
Αχίλλειος πτέρνα ήταν και παραμένει η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων στα ελληνικά νοικοκυριά, όπου η αύξηση είναι αργή και το 2020 η χώρα μας μόλις που κατάφερε να αγγίξει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 77%.
Μπαίνοντας μάλιστα λίγο πιο βαθιά στα στατιστικά, βλέπουμε ότι η κυριότερη αιτία για τη χαμηλή βαθμολογία στη διάδοση ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό είναι η απογοητευτική απόδοση στη διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.
Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που είχαν μέχρι το τέλος του 2020 ταχύτητες αυτής της τάξης, ήταν μόλις 3%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν δεκαπλάσιος και έφτανε το 33%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να στρογγυλοκαθίσει «περήφανα» στην βάση της κατάταξης.
Η παραπάνω απόδοση βέβαια, έχει ως βαθύτερη αιτία τη χαμηλή διαθεσιμότητα συνδέσεων άνω των 100Mbps, αφού μέσα στο 2020 το ποσοστό κάλυψης ήταν οριακά πάνω από το 7% και μόλις πριν το τέλος του προηγούμενου έτους κατάφερε να φτάσει το 10%.
Αντίστοιχα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 60%, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά σε αυτόν τον τομέα είναι χαώδης και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.
Όσον αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ 30 και 100 Mbps, τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα, αφού το ποσοστό κάλυψης είναι στο 80,6%, σημειώνοντας άλμα περίπου 15% μέσα στο 2020, με κύρια αιτία βέβαια τις ανάγκες συνδεσιμότητας που προέκυψαν λόγω COVID.
Προς τα παρόν τα αποτελέσματα του δείκτη DESI έχουν ανακοινωθεί ως συνοπτική περίληψη και σε λίγες ημέρες περιμένουμε την πλήρη αναφορά. Οπότε, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία.
Όμως το συμπέρασμα παραμένει ότι η Ελλάδα κινείται με ταχύτητα μεν, με διαφορά φάσης δε, γεγονός που δεν μας επιτρέπει ακόμα να αλλάξουμε πίστα.
Άσε που με τους καθυστερημένους της ΔΕΗ, ενδέχεται να χάσουμε και το τραίνο του UFBB…και τα 300 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ!
cosmote-october-2021
ote-fixed-broadband

Χαμηλές ταχύτητες για το UFBB

Συνεχίζει να προβληματίζει η εξέλιξη του έργου UFBB, αφού η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της διαδικασίας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις, είτε κερδίσει, είτε χάσει την προσφυγή. Πως λέμε looseloose;
Στην πρώτη περίπτωση, ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, που προφανώς θα κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή, θα προσφύγουν και αυτές με τη σειρά τους, επικαλούμενες την καταστρατήγηση των όρων του διαγωνισμού, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η ΔΕΗ, θα έχει το δικαίωμα να κλιμακώσει σε ανώτερο επίπεδο τη δικαστική διαμάχη.
Όλα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω την έγκαιρη απορρόφηση κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο με τον ρεαλισμό που το διακρίνει, βλέπει ότι η υπογραφές της σύμβασης θα πέσουν μέσα στο 2022, η υλοποίηση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και προβλέπεται τριετής ορίζοντας ολοκλήρωσης.
Παρά τις δυσκολίες με το UFBB 1, το υπουργείο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το έργο UFBB 2, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία 1,7 εκατομμυρίων γραμμών 100 Mbps ακόμη.
Για το έργο αυτό ο χρονικός ορίζοντας προκήρυξης είναι η ολοκλήρωση του UFBB 1 το 2025, κάτι που ενδεχομένως να αποδειχθεί φιλόδοξο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Επίσης, εκτιμάται ότι τίθεται και θέμα χρηματοδότησης, διότι μπορεί το UFBB2 ως έργο να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους αναδόχους, πλην όμως όπως θα έλεγε κάθε σύγχρονος Δημοσθένης «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Και μιλάμε για 400 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη στο υπουργείο ξέρουν από ΕΣΠΑ, οπότε είμαστε σίγουροι ότι τη λύση την έχουν βρει ήδη, διότι δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη…
Web Banners for website and more
starlink

Όσοι πιστοί προσέλθετε

Σε λίγες εβδομάδες οι πρώτες συνδέσεις δορυφορικού Internet μέσω του στόλου Starlink της Space X, θα λειτουργούν και στη χώρα μας.
Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση του εξοπλισμού είναι έτοιμη και μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε και την έγκριση τύπου του τερματικού εξοπλισμού από την ΕΕΤΤ.
Βέβαια, οι τιμές κάθε άλλο παρά προσιτές θα είναι, αφού για τα 100 Mbps download και τα 20 Mbps upload, o χρήστης θα πρέπει να καταβάλει το αρχικό κόστος εγκατάστασης, που μαζί με τα μεταφορικά φτάνει τα 560 ευρώ, ενώ ο μηνιαίος του λογαριασμός θα είναι 99 ευρώ.
Το κόστος δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση να θεωρήσει κάποιος ότι το Starlink θα είναι μέσο σύνδεσης στο Internet για απομακρυσμένα νοικοκυριά, αλλά ίσως μόνο για εγκαταστάσεις, υποδομές και εργοτάξια, που δεν έχουν κανένα άλλο μέσο διασύνδεσης.
Στα άμεσα σχέδια της Starlink είναι η δημιουργία data center στην Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει τον τοπικό κόμβο, αλλά και η διαμόρφωση μίας εμπορικής πολιτικής που θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να την συμπεριλάβουν στα πλάνα τους.
Πάντως, από τη SpaceX, δηλώνουν ότι στα μέσα του 2022, θα δούμε τις τιμές του εξοπλισμού να μειώνονται σχεδόν στο μισό με τις νέες τεχνολογίες που θα υιοθετήσει η εταιρεία.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη ημιαγωγών, αλλά ακόμη και η έλλειψη υγρού οξυγόνου, που είναι απαραίτητο ως καύσιμο των πυραύλων της SpaceX.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην γενικότερη απώλεια του βηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας του COVID και, αν και αναπόφευκτα θα λυθούν, δημιουργούν προσωρινή δυσαρμονία προσφοράς και ζήτησης.
Επίσης, η Space X ετοιμάζεται να λανσάρει νέα γενιά δορυφόρων, οι οποίοι αντί της δέσμης ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, θα χρησιμοποιούν δέσμη laser, κάτι που σημαίνει ακόμα μικρότερο latency και μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών, που θα απαιτούν απόκριση σε πραγματικό χρόνο.
nokia 7-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
save the date 15-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Ήρθε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού της αγοράς To τριήμερο 23ο Συνέδριο InfoCom World θα γίνει ψηφιακά, αλλά και με φυσική παρουσία για εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου που έχει στο βασικό μενού την Ολομέλεια και το CEO Summit. Το συνέδριο θα συνεχιστεί ψηφιακά την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου με τα Workshops και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου με την επιστημονική ημερίδα «More than 5G».
 • O βασικός τίτλος του συνεδρίου για φέτος είναι Recharging Greece: Revolution of the Evolution με σκοπό να καταδείξει την εθνική προσπάθεια που γίνεται, αλλά με πόσο καινοτόμο και επαναστατικό τρόπο χειριζόμαστε την εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.
 • Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στο link των δωρεάν εγγραφών, όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην Ψηφιακή και την Φυσική Παρακολούθηση. Εννοείται, ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.
 • Extra bonus: Παράλληλα με την ολομέλεια του InfoCom World θα γίνει και το συνέδριο Law Tech Summit σε συνεργασία με το Lawspot.gr, όπου θα δούμε πως διαμορφώνεται η σχέση της τεχνολογίας με την νομική επιστήμη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτεί διαφορετική εγγραφή την οποία μπορείτε να κάνετε με ένα κλικ εδώ.
 • Η Wind αλλά και η Cosmote, και σε μικρότερο βαθμό η Vodafone, έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών για FTTH στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή γίνονται έργα σε 6-7 γειτονιές. Το σημαντικό είναι και η κατανόηση από την μεριά του Δήμου που ξεπέρασε σε χρόνο dt τις αγκυλώσεις του δυνητικού τέλους, με αποτέλεσμα το FFTH να αυξάνεται και να πληθύνεται σε όλη την Αθήνα.
 • Το αποτέλεσμα δικαιώνει το όραμα, τις προσπάθειες και οσονούπω τις προσδοκίες, τόσο του Δήμο όσο και των εταιρειών δίνοντας τόσο το καλό παράδειγμα -όσο και τα καλά αποτελέσματα- της συνεργασίας των ΟΤΑ με τους παρόχους!
 • Και για να το απογειώσουν ακόμα περισσότερο, όλα αυτά γίνονται σε απόλυτο συντονισμό με το ευρύ πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης του Δήμου ώστε να μην υπάρχουν ράβε – ξήλωνε σκαψίματα και «μπαλώματα» στους δρόμους. Το γεγονός είναι ότι και οι πάροχοι σκάβουν «αβέρτα» και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σκάβε – σκάβε κάποιο θησαυρό θα βρουν.
 • Η μεν Cosmote ενισχύει ακόμα περισσότερο την ηγετική της θέση, ενώ η Wind και εμμέσως η Nova, μάλλον θα έχουν ακόμα περισσότερα οφέλη. Καταρχάς, σκεφτείτε τι σημαίνει το ευρύ δίκτυο FTTH για τους παρόχους συνδρομητικής TV
 • Από την άλλη η Wind δεν θα αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και οι πληροφορίες λένε ότι κάτι δυνατό ετοιμάζει στο χώρο του fiber. Έκπληξη; Όχι όταν τα πάντα λειτουργούν ως καλολαδωμένη μηχανή… Btw το θέμα Nova / Wind βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα θα έχουμε καλά νέα!
 • Μιλώντας για Wind στο πλαίσιο του προγράμματος Women in Tech προσλαμβάνουν γυναίκες αποφοίτους τεχνολογικών σχολών για εξάμηνη πρακτική εκπαίδευση με πλήρεις αποδοχές. Και δεν είναι μόνο αυτό! Σε πρώτη φάση και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μεριμνήσουν για την εκπαίδευση στην τεχνολογία των γυναικών σε ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής.
 • Ποιο θα είναι αυτό; Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα από τα τρία νησιά Ανάφη, Σίκινος, Αη-Στράτης, που η εταιρεία είχε υιοθετήσει στο παρελθόν. Για αρχή βέβαια, γιατί το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2022!
 • Η ΔΕΗ αποφάσισε να σηκώσει από τις αγορές με την ΑΜΚ ποσό από 1,1 μέχρι 1,35 δις ευρώ με τιμή που θα αγγίζει τα 9 ευρώ. Ορίζοντας τους όρους του παιχνιδιού, τα βλέμματά είναι πλέον στραμμένα στην CVC -που θέλει το 10% της εταιρείας- και στο Δημόσιο που θέλει να διατηρήσει το 34%.
 • Βέβαια, από τη μια μεριά μιλάνε για «πράσινο στοίχημα» που θα μας φέρει δεκαετίες μπροστά και από την άλλη αδιαφορούν για τις συνέπειες μίας λανθασμένης τακτικής τους, η οποία θα μας κρατήσει πολύ πίσω, δηλαδή τελευταίους στην Ευρώπη. Ας δούμε γιατί:
 • Η ΔΕΗ την έκανε τελικά τη «στραβή» της και κατέθεσε την ένσταση στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Διαφορών, που θα συζητηθεί σύντομα, προφανώς και με τη συμμετοχή των εταιρειών που συμμετείχαν. Τώρα το θέμα είναι αν τελικά -σε περίπτωση απόρριψης- θα προχωρήσει στο ΣτΕ, με κίνδυνο «να χρεωθεί» τόσο την καθυστέρηση του project όσο και την ενδεχόμενη απώλεια των 300 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιχείρηση δημόσιου συμφέροντος και να προκαλέσει τέτοια «δημόσια βλάβη»; Ούτε το ρέμα της Καλιρρόης -ή τα εκατομμύρια της διαφήμισης- δεν θα την ξεπλένουν…
 • Αλήθεια η κυβέρνηση τι κάνει; Που είναι ο δυναμισμός της; Που είναι η φωνή της μέσα στη ΔΕΗ; Είναι δυνατόν να αφήσει ο κ. Γεωργιάδης να χαθεί μία τέτοια ευκαιρία για την «τιμή των όπλων» μίας εταιρείας που θεωρητικά ελέγχει, η οποία στο φινάλε ήρθε στον νυμφώνα στο παρά ένα -με δική του ευθύνη- με αποτέλεσμα να μείνει με το ένα πόδι απ’ έξω;
 • Προφανώς στη ΔΕΗ εφάρμοσαν κατά λέξη τη ρήση του Ζοζέ Σαραμάγκου «το “ποτέ” δεν είναι το αντίθετο του “αργά”. Το αντίθετο του “αργά” είναι “πολύ αργά”», αγνοώντας βεβαίως το νόημα!
 • Άσε που έχουν αρχίσει και εμφανίζονται κάτι θεωρίες συνομωσίας τις οποίες δεν θα αναφέρουμε για να μην δώσουμε τροφή στα trolls. Ναι, εντάξει, από όλους τους μονομάχους, η ΔΕΗ που έχει ήδη το δίκτυο και δεν χρειάζεται να πολύ-σκάψει, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να περάσει την οπτική και θα ήταν προφανώς η πιο ωφελημένη. Και μπορεί το project να ήταν οριακό για τους άλλους συμμετέχοντες, αλλά για τη ΔΕΗ και εν μέρει για τον ΟΤΕ είχε «ψαχνό». Τώρα, μη με ρωτάτε γιατί ήταν οριακό. Οι ρίζες θα πρέπει να αναζητηθούν στην προηγούμενη κυβέρνηση που χάραξε λάθος πορεία.
 • Μία μοίρα λάθος στο χάρτη ξέρετε πόσα μίλια μακριά από τον προορισμό σου μπορεί να σε στείλει; Σε κάθε περίπτωση τα δύο βήματα μπρος έγιναν, τώρα είμαστε στο σημειωτόν και προσωπικά ανησυχώ μήπως ακούσω και το παράγγελμα «μεταβολή», οπότε όλα θα έχουν χαθεί… Είμαστε για να χάνουμε ευκαιρίες; Στο φινάλε, η ευκαιρία χορεύει με αυτούς που είναι ήδη στην πίστα…
 • Η Vodafone ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική συμμαχία με τη Deloitte η οποία έρχεται να επιταχύνει την υιοθέτηση λύσεων ψηφιακής υγείας μέσα από την έναρξη λειτουργίας ενός Κέντρου Υγείας. Το εικονικό αυτό κέντρο θα συνδυάσει τις διασυνδεδεμένες λύσεις υγείας της Vodafone με τη συμβουλευτική εμπειρία της Deloitte για την υγειονομική περίθαλψη.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • «H πανδημία μας εκτόξευσε στο μέλλον» ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης στη συνέντευξή του στο Forbes. Έχει πολύ ενδιαφέρον και ..πολλά μηνύματα, οπότε αξίζει να την διαβάσετε ολόκληρη
 • https://www.capital.gr/forbes/3590340/k-sampatakakis-i-pandimia-mas-ektoxeuse-sto-mellon
 • Παρά την αύξηση της συνολικής βαθμολογίας της η Ελλάδα παρουσιάζει περιορισμένη βελτίωση της συγκριτικής της επίδοσης στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ε.Ε. Κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών για το έτος 2020 και 27η στις υπερυψηλές ταχύτητες. Τα αναλυτικά στοιχεία του DESI αναμένονται τον Νοέμβριο.
 • Η διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων αυξάνεται με αργό ρυθμό φτάνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (77%) στα τέλη του 2020. Ταυτόχρονα, η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, ήταν 3%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 33% τοποθετώντας την Ελλάδα στην ουρά των κρατών μελών της Ε.Ε.
 • Έχει γίνει πρόοδος στην ψηφιοποίηση του δημοσίου, και αυτό το ζούμε όλοι, όμως, και οι άλλες χώρες προχωρούν με αποτέλεσμα η θέση της Ελλάδας να μην αλλάζει. Εξαίρεση στην όχι τόσο καλή εικόνα, παρατηρείται στην ετοιμότητα για το 5G όπου η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις (2η στην ΕΕ). Όμως, η χώρα υστερεί στη διείσδυση κινητής ευρυζωνικότητας, στις τιμές των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών και σε κάποιο βαθμό στην κάλυψη 5G (5G coverage).
 • Η αγαπημένη μεταμφίεση της ευκαιρίας είναι η δυσκολία. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν αυτή την υστέρηση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμά ότι μέσα στο 2022 θα υπογραφεί η σύμβαση για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, μέσω του Ultra Fast Broadband προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως βασικό έργο για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το Ultra Fast Broadband 2.
 • Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των υποδομών στο πλαίσιο του UFBB 2 εκτιμάται από το υπουργείο σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ και η εκτιμώμενη ανάγκη δημόσιας χρηματοδότησης σε 400 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του UFBB 2 είναι να καλύψει τις 1.695.772 γραμμές συνδρομητών που δεν θα καλύπτονται από δίκτυα VHCN, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί το UFBB 1. Connecting people!
 • Μια προηγμένη λειτουργία 5G που δοκιμάστηκε με επιτυχία από την Deutsche Telekom και την Ericsson υπόσχεται να προσφέρει την πολυπόθητη καθηλωτική εμπειρία για χρονικά κρίσιμες εφαρμογές όπως το cloud gaming. Σε μια πρόσφατη επίδειξη, οι συνεργαζόμενοι εταίροι έδειξαν πώς η τεχνολογία Low Latency Low Loss Scalable throughput (L4S) μειώνει σημαντικά την καθυστέρηση σε ένα βιντεοπαιχνίδι που βασίζεται στο cloud. Όταν έχουμε τόσο γρήγορους παίκτες, δεν είναι αδικία να τους καθυστερεί το δίκτυο;
 • Η L4S αποτελεί μια προηγμένη λειτουργία των δικτύων 5G, η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα της εμπειρίας, όταν η χρονική απόκριση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, όπως το cloud gaming και οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Το L4S είναι μια νέα τεχνολογία η οποία παρέχει υψηλή απόδοση και χαμηλή καθυστέρηση στην κίνηση IP, με αποτέλεσμα την βελτιωμένη, ταχεία διαχείριση της προσαρμογής του ρυθμού και τη μείωση της συμφόρησης του δικτύου, της ουράς αναμονής και της απώλειας πακέτων. Τελικά, το μέλλον είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν!
 • Η Huawei στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στον οποίο είναι μέλος, παρέδωσε στον ΣΕΠΕ την All-in-One διαδραστική πλατφόρμα ευφυούς συνεργασίας Ideahub. Μέσω του IdeaHub η Huawei, δίνει τη δυνατότητα στον ΣΕΠΕ να χρησιμοποιεί καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας που ενισχύουν την παραγωγικότητα, επιτρέπουν την προσωπική αλληλεπίδραση και βελτιώνουν τις συνθήκες συνεργασίας των μελών, ακόμα και σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η τεχνολογία είναι καλύτερη όταν φέρνει τους ανθρώπους κοντά!
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΕΡΓΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ανοίγει ο δρόμος για την Intracom Telecom, στις ΗΠΑ, αφού τα ασύρματα συστήματα WiBAS G5 evo-BS και WiBAS G5 Connect+, που λειτουργούν στις συχνότητες των 24 και 28 GHz με Πολυπλεξία Διαίρεσης Χρόνου (TDD) και Πολυπλεξία Διαίρεσης Συχνότητας (FDD), παράλληλα με συστήματα 5G, πέρασαν τα τεστ και κρίθηκαν συμβατά με τις προδιαγραφές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ. Πότε να περιμένουμε τις πρώτες made in the USA παραγγελίες;
 • Ήταν μία «κουτσή» εβδομάδα σε μία αγορά που τρέχει με 1000! Έχουν βγει βλέπετε οι «ταύροι» στο σεργιάνι και η αγορά έχει γίνει αρένα. Η κινητικότητα βρίσκεται στα peak και όλοι αναζητούν ευκαιρίες. Μόνο που οι ευκαιρίες είναι σαν τις ειδήσεις: κάποιες είναι πραγματικές και κάποιες fake! Πάντως, μέσα σε αυτό το κλίμα μέχρι και τράπεζες αναδύονται με την επερχόμενη Candia Bank να είναι πιο σημαντική, από πλευράς μεγεθών, από την «εν απαξία διατελούσα» σε αυτή τη φάση Attica.
 • Τη Δευτέρα που μας πέρασε δύο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΕΧΑΕ ο ήδη παραιτηθείς επικεφαλής της, Σωκράτης Λαζαρίδης, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που ανέλαβε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, του ανακοίνωσε ότι η συναλλαγές δεν μπορούν να ξεκινήσουν. QUIZ: Ποια είναι η εταιρεία; Με 5 γράμματα στο 3 οριζοντίως…
 • Εκεί που είχαμε ξεχάσει το TETRA ήρθε μία προκήρυξη διαγωνισμού για τις 22/12 από την ΕΕΤΤ που αφορά τους 410 – 430 MHz και μας το θύμισε. Καιρός ήταν! Κάντε κλικ να κατεβάσετε την προκήρυξη. Η διάρκεια παραχώρησης είναι 15 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 5 χρόνια και η τιμή εκκίνησης για κάθε περιοχή φάσματος 1.150.000 ευρώ.
 • Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα πάρει το συγκεκριμένο φάσμα και πως θα το αξιοποιήσει. Άσε που τώρα που υπάρχει η Vantage για να κάνει τη μισή δουλειά, δεν αποκλείεται να δούμε καμία έκπληξη. Σημειώστε ότι τη άδεια του ΟΤΕ για το TETRA λήγει το καλοκαίρι.
 • ΟΤΕ: Ολοκληρωμένες Τεχνολογικές Εφαρμογές! Για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς και για τον ρόλο του Ομίλου ΟΤΕ στην αναπτυξιακή της πορεία, μίλησε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, στο 4ο Athens Investment Forum.
 • Ο επικεφαλής της Στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ μίλησε και για την τεχνογνωσία του Ομίλου στην υλοποίηση σύνθετων έργων ICT, αναφέροντας ενδεικτικά την άυλη συνταγογράφηση, την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myHealth, το 112, που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και έργα για τον ιδιωτικό τομέα που βοηθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
 • Η CPI ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα που ήταν μία εθχάριστη έκπληξη: Συγκεκριμένα, τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 9,5% και διαμορφώθηκαν σε 16,44 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η συμμετοχή των υπηρεσιών στο σύνολο των εσόδων της εταιρείας παρέμεινε σταθερή άνω του 20%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 830.000 ευρώ, έναντι 510.000 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 63%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, ανήλθαν σε 100.000 ευρώ, έναντι ζημιών 257.000 ευρώ.
 • Την προέγκριση του τεχνικού δελτίου του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενέκρινε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου. Περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού, της ιστοσελίδας του Μεγάρου, δημιουργία mobile εφαρμογής, καθώς και την παροχή ποικίλων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες (θέαση on demand κ.α.). Αυτό το έργο ποιος θα το πάρει;
 • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΖΕΝΙΘ ανέλαβαν ύστερα από διαγωνισμό οι εταιρείες Space Hellas και Bluestream Solutions. Αφορά τη μετάβαση της υποδομής της εταιρείας στο Microsoft Azure Cloud, με τις ανάλογες υπηρεσίες που αφορούν κυρίως συστήματα ERP, CRM κ.α.
 • Με την επιβολή προστίμου ύψους 38,8 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έπεσε η αυλαία αναφορικά με το σκάνδαλο της Akazoo, η οποία με έδρα το Λουξεμβούργο μπήκε στον Nasdaq το 2019 και εξαπάτησε τους επενδυτές αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενη ότι είναι μία πολυεθνική εταιρεία steaming μουσικής με 38,2 εκατ. χρήστες και 120 εκατ. έσοδα.
 • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανακοίνωσε διαγωνισμό, ύψους 1,27 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Στο τεχνικό δελτίο που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση αναφέρονται λεπτομερώς τα έργα που περιλαμβάνουν από την ψηφιοποίηση του αρχείου μέχρι εικονικές και ακουστικές ξεναγήσεις.
protocol_banner

e-GOVERMENT – ΔΗΜΟΣΙΟ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • 300.000.000 ψηφιακές συναλλαγές αναμένονται στο gov.gr το 2021, δηλαδή περίπου 1.000.000 συναλλαγές την ημέρα. Σκεφτείτε τώρα πόσοι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να μετακινηθούν, πόσοι υπάλληλοι θα έπρεπε να πρωτοκολλήσουν, να εκτυπώσουν, να υπογράψουν, να σφραγίσουν και ενδεχομένως να αρχειοθετήσουν τα ανάλογα έντυπα, για να καταλάβετε τι σημαίνει το gov.gr
 • A, και για τους αριθμολάγνους το 2020 είχαμε 94.000.000 συναλλαγές, το 2019 ήταν 34.000.000 και το 2018 μόλις 8.800.000. Το λες και εξέλιξη, έτσι δεν είναι;
 • Στο υπουργείο δεν έχουν το θεό τους. Ή μάλλον την αργία τους! Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου έβγαλαν σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 - 2027. Έτσι, για να μην πάει χαμένη ούτε μία ημέρα!
 • Πρόκειται για ένα κείμενο 64 σελίδων που έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των δεδομένων της ελληνικής αγοράς. Οι στόχοι είναι μεν φιλόδοξοι (100 Mbps σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας και πρακτικά 100% 5G πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το 2027), αλλά δεν παύουν να είναι εφικτοί.
 • Απλά, απαιτούνται και περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις εκ των οποίων περίπου τα μισά θα προκύψουν από κρατικούς πόρους και τα υπόλοιπα από επενδύσεις των παρόχων. Τελικά, αυτή η διαβούλευση θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Technology is not perfect, if you can’t download money!!!
 • Γενικώς, το σχέδιο έχει πολλά -και ενδιαφέροντα- έργα και projects, τα οποία θα αρχίσουμε να βλέπουμε να υλοποιούνται μέσα στο 2022, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά σε πολλά επίπεδα. Κάτι σαν το τρισδιάστατο σκάκι στο Star Trek! Για μαντέψτε τώρα ποιος είναι στο ρόλο του Captain James Kirk…
 • Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τις τηλεπικοινωνίες αλλά και την πληροφορική, όπου περιμένουμε να δούμε φως από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν λείπουν βεβαίως και οι άπιστοι Θωμάδες -τι θα γινόμασταν χωρίς αυτούς;- που θέλουν να δουν αν η ΚτΠ ΑΕ θα πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει τα ίδια τα στελέχη της αναφορικά με τη δημοπράτηση των έργων. Όπως έχει πει και ο R.W. Emerson «Η λύπη κοιτάζει πίσω. Ο φόβος κοιτάζει τριγύρω. Η πίστη κοιτάζει ψηλά». Και εμείς άνω θρώσκωμεν!
 • Οσονούπω, αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος κύκλος επιδοτήσεων «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ» που συνδέει πανεπιστήμια και εταιρίες για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Στην ουσία είναι ο 3ος κύκλος του προγράμματος και το ποσό είναι αρκετά ενδιαφέρον ήτοι 300μυρια. Αυτό είναι που λένε «σε καλή μεριά»!
GY-1537-600X80-1

ΣΥΣΚΕΥΕΣ – RETAIL – TV

 • Σε αναμονή της Black Friday -Παρασκευή 26/11- οι καταναλωτές. Όπως άλλωστε και οι αλυσίδες, οι οποίες ετοιμάζουν τις προσφορές, προκειμένου οι ελλείψεις να μην χαλάσουν φέτος το καταναλωτικό πάρτι. Ορισμένοι έχουν προετοιμαστεί αρκετά καλά, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους. Προφανώς θα φανεί στο πάρτι!
 • Σημειώστε πάντως ότι οι εκπτώσεις ξεκινούν από 1η Νοεμβρίου -ήδη ξεκίνησαν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις- και βεβαίως θα κορυφωθούν στη Black Friday. Τώρα, αν τελικά θα έχουμε Black Month αντί για Black Friday -όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια- είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε οσονούπω. Όρεξη και χρήματα να έχετε και οι προσφορές, να είστε σίγουροι ότι δεν θα λείψουν!
 • Η αγορά έχει ανάγκη από «ενέσεις» όπως είναι η Black Friday και οι εκπτώσεις, διότι τα κουπόνια της Ψηφιακής Μέριμνας τείνουν να εξαντληθούν παρόλο που έκαναν το θαύμα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πλαισίου, συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων κατά 10%.
 • Συγκεκριμένα, επειδή δεν το γράφει καθαρά στην ανακοίνωση, αναζητείστε την παράγραφο που λέει: «Σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 34,1%, στα € 199,2 εκ. από € 148,6 εκ., με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 25,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας». Προφανώς, η διαφορά του συνολικού 34,1% με το 25,2% χωρίς τα κουπόνια είναι περίπου 10% και οφείλεται σαφώς στα κουπόνια!
 • Πειρατεία Ι: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν πειρατικά το σήμα των συνδρομητικών καναλιών. Στην πράξη είναι ο 3ος παίκτης μετά την Cosmote (580.000) και τη Nova (480.000) συνδρομητές!
 • Πειρατεία ΙΙ: Όλοι συμφωνούν ότι είμαστε σε μία φάση που η τράπουλα ξαναμοιράζεται, νέοι διεθνείς παίκτες ετοιμάζονται για την αγορά μας και ο καθένας διεκδικεί το μερίδιο του. Οι πάροχοι π.χ. θα ήθελαν μέρος από τα διαφεύγοντα έσοδα 215,5 εκατ. ευρώ και το δημόσιο τον ΦΠΑ, που ανέρχεται σε 51,7 εκατ. ευρώ. Cherchez largent, et des pirates!
 • Πειρατεία ΙΙΙ: Σε μία προσπάθεια πάταξης λοιπόν του φαινομένου η ΕΔΠΠΙ (Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), ακολουθώντας το χρήμα, διέκοψε την πρόσβαση σε 62 domain names που λειτουργούσαν πειρατικά. Στην ουσία είναι το πρώτο πραγματικό βήμα για περιορισμό του φαινομένου και όλοι ευελπιστούν ότι θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Το Public διευρύνει την υποστήριξη του προς το πρόγραμμα «ΔΕΣΜΟΣ για τα Σχολεία» του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΔΕΣΜΟΣ» με στόχο την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, εκπαιδευτικών υλικών και έργων υποδομής σε 11 σχολεία και 2398 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Φέτος μάλιστα το πρόγραμμα συνδυάστηκε με την «Ψηφιακή Μέριμνα». Μέριμνα για τα πάντα in Public!
 • Η realme ανακοίνωσε τον διορισμό του Madhav Sheth ως Προέδρου του Διεθνούς Ομίλου Επιχειρήσεών της. Ο Madhav, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της realme, Πρόεδρος του Διεθνούς Ομίλου Επιχειρήσεών της και Διευθύνων Σύμβουλος της realme Ευρώπης. Θα έχει την πλήρη εποπτεία για την ομαλή λειτουργία της realme στο εξωτερικό, αναφερόμενος στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της realme, Sky Li.
 • Με βάση τις τιμές της Παρασκευής η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες αυτήν της Apple, φτάνοντας στα 2,45 τρισ. δολάρια, με την Apple να υποχωρεί στα 2,43 τρισ. δολάρια. Γιγαντομαχίες!
 • Αιτία; Πρόσφατα ο CEO της εταιρείας Tim Cook ανέφερε στους επενδυτές ότι τα προβλήματα έλλειψης ημιαγωγών θα οδηγούσαν σε απώλεια $6 δισ σε έσοδα. Αυτό, οδήγησε άμεσα σε πτώση της αξίας της μετοχής της κατά 5,3% την περασμένη Πέμπτη με το αποτέλεσμα που προαναφέραμε.
 • Και δεν έχει μόνο η Apple τα θέματά της με την μετοχή. Δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Amazon που εκτιμά ότι το αυξημένο κόστος θα εκμηδενίσει τα κέρδη του 4ου τριμήνου. Το πιο σταθερό κομμάτι της εταιρείας είναι η AWS, που για την ώρα συνεισφέρει στο 40% των εσόδων από το B2B Cloud, χωρίς τα προβλήματα του retail.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στο e-commerce. Η αγορά συζητά αρκετά το quick commerce και τις παραδόσεις ειδών super markets σε 15 λεπτά. Ο χρόνος παράδοσης είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Μάθαμε ότι τελικά η Pop Market “σήκωσε” 3,5 εκατ. δολάρια προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια της, για ταχεία επέκταση αρχικά στην Αθήνα και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Για την ώρα το γεωγραφικό αποτύπωμά της είναι μικρό και φυσικά μένει να δούμε πως θα απαντήσουν και οι αλυσίδες super market. Κάποιοι που στο παρελθόν έκαναν λάθος εκτιμήσεις και υποτίμησαν τον ανταγωνισμό επειδή ήταν μικρός, το πλήρωσαν ακριβά.
 • Όλες οι εταιρείες του χώρου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Black Friday, αλλά και τα White Xmas, που δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε, αφού απέχουν μόνο 54 ημέρες. Αυτό ισχύει βεβαίως για των φρονίμων τα παιδιά... Αν δεν το καταλάβατε μπαίνουμε σε παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων και το προσκοπικό «έσο έτοιμος» έχει εφαρμογή σε όλους!
combox

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ο Νίκος Δρανδάκης ή Mr Taxibeat αν προτιμάτε, εγκατέλειψε το υφιστάμενο εγχείρημα στο χώρο της ιατρικής και τώρα ξεκινά κάτι νέο στο χώρο του real estate. Το όνομα του project είναι Flyway και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο κοινής ιδιοκτησίας 2ης κατοικίας.
 • Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φρέσκο concept, που απαιτεί πολλά κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσει. Βέβαια από κεφάλαια πάμε καλά στην Ελλάδα. Και από κεφάλια, αν κρίνουμε από το Taxibeat του Νίκου Δρανδάκη, επίσης…
 • Όταν λέμε ότι το ICT, τα media και η νέα οικονομία βρίσκονται στον ίδιο στίβο μάχης κάποιοι έχετε επιφυλάξεις. Το Squid Game λοιπόν είναι far out η πιο επιτυχημένη σειρά του Netflix που θα του αποφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια. To play-to-earn κρυπτονόμισμα, ονομάζεται επίσης Squid Game και χάρη σε αυτό ο κόσμος αγοράζει tokens για να παίξει διαδικτυακά παιχνίδια από όπου μπορεί -τι άλλο- να κερδίσει περισσότερα tokens.
 • Το διαδικτυακό τουρνουά του Squid Game, ξεκινά τον Νοέμβριο και έχει 6 γύρους, όπως και η τηλεοπτική σειρά. Ο πρώτος γύρος (Red Light, Green Light) θα κοστίσει σε κάθε παίκτη 456 Squid, Χ 13 ευρώ = 5928€, μόνο για το ξεκίνημα. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν άλλοι 5 γύροι και το κόστος αυξάνεται, μάλλον πρέπει να έχει κανείς πολλά χρήματα, ή ιδιαίτερη σχέση με το παιχνίδι, για να συμμετέχει.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ

 • O Γιώργος Μπραΐμης ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου Gizelis Robotics. Είχε ανάλογες θέσεις στην εταιρία συσκευασιών ΜΟΡΝΟΣ και στην ΕΒΓΑ (2004-2011) καθώς και στον όμιλο Πλαστικά Θράκης και την G4S. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, κάτοχος MSc του Imperial College, και διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στο Northwestern University.
anycast-m4-plus-600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η Πληροφορική είναι μία ανολοκλήρωτη επανάσταση. Έχει νόημα όταν υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες και η αξία μιας τεχνολογίας εν τέλει, έγκειται στη χρήση της.» Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Παρ’ όλο που ο πατέρας μου ήταν ο πιο σκληρός κριτής μου, εξέφραζε τη γνώμη του ελεύθερα μπροστά σε όλους, κάτι που ήταν δύσκολο να κατανοήσω, όσο ήμουν μικρός. Με τη δημόσια κριτική ένιωθα πολλές φορές εκτεθειμένος και ερχόμουν σε δύσκολη θέση. Αυτό με έβαζε σε διαδικασία αυτοκριτικής και θυμόμουν τα λάθη μου, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβω. Βαγγέλης Μαρινάκης, Εφοπλιστής, Επιχειρηματίας.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
post 13-10-21 sent
Εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι ο Mark Zuckerberg είχε πάρει την απόφαση να αλλάξει τα… πάντα και τελικά στη σημερινή ανακοίνωση ο γνωστός entrepreneur που με το Facebook άλλαξε το ρου της “digital” ιστορίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια γενναία μετονομασία.
Πλέον η Facebook, η εταιρεία η οποία περιλαμβάνει υπό την ομπρέλα της και άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram και το What’s App, μετονομάζεται σε Meta, σημαίνοντας ουσιαστικά μια νέα εποχή για τον Zuckerberg.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Mark Zuckerberg, η διασύνδεση ανάμεσα στο brand και στη γνωστή social media πλατφόρμα (στην οποία διατηρούν profile δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο) δεν μπορεί να προσδιορίσει πλήρως όλες τις δραστηριότητες, τις τωρινές αλλά, κυρίως, τις μελλοντικές.
Ουσιαστικά με το εν λόγω rebranding, τόσο η social media πλατφόρμα όσο και οι συγγενείς υπηρεσίες και εφαρμογές που το πλαισιώνουν περνούν υπό τη σκέπη της εταιρείας Meta, επικεφαλής της οποίας θα εξακολουθήσει να παραμένει ο Zuckerberg.
Όμως για τον Zuckerberg αυτή δεν πρόκειται για μια απλή «αλλαγή ονομασίας», καθώς ουσιαστικά συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη και το μέλλον που θέλει να προσδώσει στο μέλλον, προκαλώντας μια μετάβαση από τον κόσμο των social networks σε αυτόν ενός meta-σύμπαντος, στο οποίο κύριο ρόλο στην εμπειρία θα παίζει ένας συνδυασμός ανάμεσα στην Virtual και Augmented reality τεχνολογία.
Ήδη το team της Meta έχει παρουσιάσει ένα project που ονομάζεται Horizon Workrooms, το οποίο πρόκειται για τη δυνατότητα διεξαγωγής επαγγελματικών meetings με τη χρήση της VR τεχνολογίας, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να παρουσιαστούν τα Meta Home και Horizon Venues, τα οποία θα επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχαγωγική εμπειρία του χρήστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη το πλάνο της για την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζομένων στην Ευρώπη, οι οποίοι θα εργαστούν πάνω στην ανάπτυξη του Meta-verse.
Η αλλαγή ονόματος βέβαια εξυπηρετεί και έναν ακόμη σκοπό, καθώς ουσιαστικά φιλοδοξεί να αφαιρέσει από την συλλογική μνήμη τον αρνητικό αντίκτυπο της υπόθεσης των "Facebook papers".
Όπως και να έχει, με το Meta-verse ο Zuckerberg το έχει βάλει στόχο να αλλάξει και πάλι το ρου της digital ιστορίας και των social media…
Το εάν θα τα καταφέρει αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει!
cl8-sept-2019-600x80
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για τη Samsung στη Ρωσία, καθώς όπως έγινε γνωστό πρόσφατα οι δικαστικές αρχές της χώρας προχώρησαν στην απαγόρευση της διάθεσης 61 smartphones της κορεατικής εταιρείας.
Αιτία του παραπάνω γεγονότος αποτέλεσε η παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται ή υποστηρίζουν το Samsung Pay.
Έτσι λοιπόν, τα ρωσικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η Samsung πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές και τις πωλήσεις έως και 61 μοντέλων smartphones της που υποστηρίζουν την υπηρεσία Samsung Pay, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων της μοντέλων της σειράς Galaxy Z Fold3 και Z Flip3.
Η επιβολή αυτού του απαγορευτικού οφείλεται στις κατηγορίες ότι η υπηρεσία Samsung Pay παραβιάζει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας πληρωμών Sqwin Sa.
Το πρόβλημα χρονολογείται από το 2013 όταν ο Victor Gulchenko κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο καταχωρήθηκε τον Απρίλιο του 2019 και παραχωρήθηκε στην Sqwin Sa. Το Samsung Pay εισήχθη το 2015 και έφτασε στη Ρωσία ένα χρόνο αργότερα το 2016.
Σήμερα το Samsung Pay θεωρείται το τρίτο πιο ευρέως γνωστό σύστημα ανέπαφων πληρωμών στη Ρωσία αντιπροσωπεύοντας επί του συνόλου συναλλαγών το 17%, μετά το Apple Pay (30%) και το Google Pay (32%). Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, οι δύο τελευταίες υπηρεσίες ενδέχεται επίσης να έχουν παραβιάσει την ίδια πατέντα της Sqwin Sa, ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους δεν υφίσταται καμία παραβίαση και αυτό θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Ωστόσο, ως τότε θα οργιάσει η μαύρη αγορά… Διότι Samsung είναι αυτή!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Αν είσαι fan της σειράς του Netflix "Squid Game", πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με την τηλεοπτική σειρά. Είναι πιθανό, χωρίς να το καταλάβεις, να εκτεθεί ο υπολογιστής σου σε κακόβουλο λογισμικό.
Σύμφωνα με τον πάροχο antivirus Kaspersky Lab, οι hackers, εκμεταλλευόμενοι την επιτυχία της σειράς, "φύτεψαν" στον Internet malware και phishing scams, που εμφανίζονται ότι είναι μέρος της δημοφιλούς κορεάτικης σειράς.
Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, βρέθηκαν πολλά επικίνδυνα αρχεία στο web με ονόματα που συνδέονται με το Squid Game, σύμφωνα με το Kaspersky Lab.
Οι απειλές, που αποκαλύφθηκαν και παρουσιάζονταν με περιεχόμενο σχετικό με το κορεάτικο show, περιλάμβαναν Trojans, adware, ψεύτικα streams, ακόμα και προσφορές για κοστούμια του Halloween.
Να είστε προσεκτικοί λοιπόν για να μην βρεθείτε “τηγανισμένοι” ως καλαμαράκια από τους hackers…
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin