Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80-electro
ics-600x80-banner

Ταμείο για την κινητή το 2020

Ολοκληρώθηκε η αποτίμηση των απωλειών της πανδημίας για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο της κινητής, και όπως φαίνεται το κοντέρ σταμάτησε λίγο πριν αγγίξει το -6%.
Αν και η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε, καταγράφοντας πρωτόγνωρη άνοδο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την απώλεια από τα έσοδα περιαγωγής των εκατομμυρίων τουριστών που… δεν ήρθαν την περυσινή σεζόν. Κάτι που βεβαίως αναμένεται να αλλάξει φέτος!
Συγκεκριμένα η χρήση δεδομένων ανέβηκε κατά 65,7%, με αποκορύφωμα το 4ο τρίμηνο του 2020.
Επίσης, ο χρόνος που αφιέρωσαν οι Έλληνες για συνομιλίες μέσω κινητού, κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας με +5,6%.
Όμως, δυστυχώς, η απώλεια της περιαγωγής, οι λογαριασμοί που έμειναν παγωμένοι, αλλά και η αέναη μάχη του ανταγωνισμού που συμπιέζει τις τιμές, οδήγησαν τα έσοδα σε αρνητικό πρόσημο.
Θα πρέπει ωστόσο, να παρατηρήσουμε τα εξής σημαντικά:
Πρώτα απ’ όλα, η απώλεια ήταν χαμηλή και -προφανώς- πρόσκαιρη. Όπως όλα δείχνουν, η τουριστική περίοδος -αν και λίγο καθυστερημένα- θα επανέλθει, αν όχι πλήρως, σε ένα σημαντικό βαθμό.
Ακόμα, ο κλάδος συνέχισε τις μεγάλες επενδύσεις, που έφτασαν συνολικά τα 647 εκατ. ευρώ για το 2020, αναδεικνύοντας τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς πυλώνες στη χώρα.
Τέλος, ίσως η σημαντικότερη κληρονομιά που μας αφήνει η πανδημία, είναι η άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων, που πέρασαν από την Ιουράσια περίοδο (ναι των δεινοσαύρων) στην Καινοζωική. Από το Jurassic Park δηλαδή στο 5G Campus!
cosmote-jan-2021
forthnet-proper

Ζεσταίνει τις μηχανές της η Forthnet

Μετά την συμπλήρωση του παζλ του οργανογράμματος και της διοίκησης στη νέα Forthnet, αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει μπρος το πρόγραμμα αναδόμησης της εταιρείας, υπό την διοίκηση του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει την Πέμπτη καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.
Όπως φαίνεται, η United έχει δώσει προτεραιότητα στη συνδρομητική της πλατφόρμα, Nova, ενισχύοντας τα δίκτυα διανομής και βελτιώνοντας την προώθηση των υπηρεσιών της, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και νέα εμπορική πολιτική.
Όπως λένε οι πληροφορίες, ο κ. Σταθόπουλος, που είναι πρόεδρος της Forthnet και ανώτατο στέλεχος της BC Partners, η οποία ελέγχει τη United, ήταν στα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τα στελέχη της Forthnet.
Αντίθετα, η νέα διοίκηση δεν φαίνεται να έχει στις άμεσες προτεραιότητές της την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος.
Έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε, αφού προκειμένου να αποφασίσουν στην Κάντζα να βγουν στον αέρα της κινητής, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν νέα εμπορική συμφωνία με τη Vodafone.
Ενδιαφέρον θα έχει αν η νέα Forthnet θα «χτυπήσει» τον διαγωνισμό για την καθολική ευρυζωνικότητα, όταν περάσει το σχέδιο της ΕΕΤΤ για τη θεσμοθέτησή της.
Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις για τη γενική γραμμή που θα ακολουθήσει η Forthnet κάτω από τη νέα ιδιοκτησία, και αν θα προχωρήσει με δυναμικές ενέργειες, μέσω επιθετικής εμπορικής πολιτικής, ή αν θα ακολουθήσει τον δρόμο της μεθοδικής ανάπτυξης με διαρκή εμπλουτισμό περιεχομένου και υπηρεσιών.
engineered-for-complete-protection_600x80
mergers-acquisitions

Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες οδηγούν την κούρσα των εξαγορών

Αν και το 2020 ήταν μία «παγωμένη» χρονιά στα περισσότερα επίπεδα της οικονομίας, φαίνεται ότι τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον για συναλλαγές, εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με μελέτη της PwC με τίτλο «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα 2020», το 44,1% της αξίας των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020, αφορά στους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ, και των Τηλεπικοινωνιών.
Το συνολικό ύψος των όλων των συναλλαγών το 2020, ήταν 160 εκατομμύρια λιγότερα από το 2019.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σχεδόν τα πάντα είχαν παγώσει, και μόλις τον Ιούνιο άρχισε κάτι να κινείται, όταν η επενδυτική εταιρεία CVC Capital Partners, απέκτησε το 45% της Skroutz, κορυφαίας ελληνικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ έκλεισε και η πώληση της Forthnet στην BC Partners, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Λίγες μέρες αργότερα, ο όμιλος πληροφορικής Epsilon Νet απέκτησε ποσοστό συμμετοχής 51% στην Hoteliga International, μια πολωνική εταιρεία πληροφορικής σε διαδικτυακό περιβάλλον.
Στη συνέχεια, ο όμιλος Intralot απέκτησε συνολικά 55% μερίδιο της τουρκικής πλατφόρμας στοιχηματισμού Inteltek, η οποία προηγουμένως ανήκε στον όμιλο Turkcell.
Το ημερολόγιο εμπλουτίστηκε με τη Epsilon Net, να αποκτά μερίδιο 80% στην Data Communication. Το Νοέμβριο η Interxion απέκτησε την Lamda Hellix. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η δημιουργία της κοινοπραξίας Vantage Towers Greece, η οποία θα διαχειρίζεται τα παθητικά στοιχεία των σταθμών βάσης των δικτύων της Vodafone και της Wind.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Wind Hellas κατέχει 38% της κοινοπραξίας ενώ η Vodafone το 62%. Την προηγούμενη εβδομάδα η μητρική της Wind, Crystal Almond πούλησε στη Vantage Towers το 38% που κατείχε, έναντι 288 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τον Δεκέμβριο, η Entersoft, εταιρεία παροχής λύσεων πληροφορικής, απέκτησε την Optimum, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics.
Η κινεζική Beken, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό ημιαγωγών, απέκτησε την startup Adveos Microelectronic Systems, εταιρεία που είναι ενεργή στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) υψηλής τεχνολογίας.
Για το 2021 τα πράγματα φαίνονται καλύτερα, αφού ξεκίνησε με εξαγορά της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net, αναμένεται η έγκριση της πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia. Και είμαστε ακόμα στον Μάρτιο…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Το 5G μαζί με την μικροκινητικότητα και την ηλεκτροκίνηση θα αλλάξουν όσα ξέρουμε, την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή. Παρακολουθήστε την Τετάρτη το συνέδριο Μικροκινητικότητας + Ηλεκτροκίνησης, δείτε το πρόγραμμα και κάντε εγγραφή. Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος γεννιέται!
 • Σημαντική τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση για το πρώτο λιμάνι της χώρας, χάρη στις υποδομές της Vodafone. Σε συνεργασία με τον ΟΛΠ και τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, εγκαταστάθηκε δίκτυο 4G (αναβαθμίσιμο σε 5G), που διευκολύνει τις υπηρεσίες NB-IoT με αισθητήρες στα containers εμπορευμάτων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.
 • Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Well… 2 data centers διαχειρίζονται δεδομένα από 200 τερματικά και αισθητήρες που μεταδίδονται από 11 σταθμούς κινητής και φτάνουν μέσω 80 διασυνδέσεων οπτικής ίνας. Ουάου!
 • Ο εξοπλισμός -όπως θα ανέμενε κάποιος- είναι της Huawei. Βλέπετε, κάποιοι ήταν προνοητικοί και σκέφτηκαν ότι από την αρχή θα Cosc-ίνιζαν τους κατασκευαστές…
 • Στη συνέχεια άναψε μία διαμάχη σχετικά με το αν η συνεργασία Vodafone - Huawei στο λιμάνι είναι το πρώτο campus ή αν έχει προηγηθεί εκείνο της Calpac (συνεργασία Cosmote - Ericsson). Μα σοβαρά τώρα;
 • Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό, όταν σημασία έχει να γίνουν πολύ περισσότερες ανάλογες εγκαταστάσεις. Αυτό χρειαζόμαστε, και όχι να μαλώνουμε «περί όνου σκιάς», από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε κάθε έργο και πότε ανακοινώθηκε. Να πούμε μπράβο και στις δύο προσπάθειες και να προχωρήσουμε παρακάτω…
GY-1537-600X80-1
 • Ας δούμε δηλαδή το μέλλον. Και θυμηθείτε: Εκεί που θα γίνει «η μητέρα των μαχών» είναι το αεροδρόμιο… Όλοι, θα τα δώσουν όλα!
 • Αν την 1η Απριλίου διαβάσετε στις ειδήσεις ότι ανέλαβε καθήκοντα ο νέος CEO της Forthnet μην αμφισβητήσετε την είδηση. Απλά έτυχε (και πέτυχε) ή ημερομηνία! Η στήλη, του εύχεται καλή επιτυχία!
 • Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί το focus της εταιρείας στον σχεδιασμό της νέας της πορείας. Με τα στελέχη των United και Forthnet να επιβλέπουν στενά όλες τις διαδικασίες, η εταιρεία σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη Nova, αφού η συνδρομητική τηλεόραση προσφέρει πλέον εύφορο έδαφος για ανταγωνιστικότητα στο σημερινό τοπίο.
 • Έχοντας πλέον ισχυρή διοίκηση, συγκεκριμένα πλάνα και αρκετά χρήματα, είναι βέβαιο ότι φιλοδοξεί σε ένα δυναμικό comeback, τόσο στην αναμενόμενη μάχη για το περιεχόμενο, όσο και στη μάχη για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα της αγοράς. Αναμένονται με αγωνία οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στην αγορά…
 • Λιγότερο πάντως φαίνεται να τους απασχολεί η είσοδος στην κινητή ως MVNO, καθώς αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με κυρίαρχο θέμα τους όρους συνεργασίας με τη Vodafone.
 • Και όχι, δεν μοιάζει να είναι πρώτη προτεραιότητα ενδεχόμενη εξαγορά της Wind -όπως διαλαλούν διάφορα παπαγαλάκια- όχι γιατί δεν θα ήταν το επόμενο λογικό βήμα, αλλά γιατί πολύ απλά δεν είναι το σωστό timing. Δεν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, και εξηγούμε γιατί.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Η συμφωνία για την πώληση του παθητικού εξοπλισμού της Wind Ελλάδος στην Vantage Towers ολοκληρώθηκε, και οι μέτοχοι της Wind εισπράττουν επιπλέον 288 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε αυτά που πήραν στην αρχή και τα 100 ‘μύρια των μετοχών, τότε ξεπερνάμε τα 400 ‘μύρια. Άρα κάποιοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την επένδυσή τους και δεν έχουν λόγο να πουλήσουν χαμηλά.
 • Η ίδια η Wind πάει αρκετά καλά, κάνει κινήσεις που εντυπωσιάζουν, και γράφει πελάτες, σε μία εποχή που δεν ευνοεί την ανάπτυξη, λόγω COVID. Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται περισσότερο πως από Wind One θα γίνει… «Wind: The One», επιτυγχάνοντας σε όλα τα μέτωπα μικρές νίκες -ας μην ξεχνάμε και τον ανταγωνισμό- που θα αυξήσουν την αξία της. Έτσι, θα γίνει πολύφερνη νύφη και θα σφάζονται παλικάρια στην ποδιά της…
 • Επίσης, εκτιμάται ότι η Forthnet θα ήταν σωστό να σταθεροποιηθεί και να βελτιώσει λίγο τα νούμερα της, πριν δοκιμάσει να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα. Βέβαια, τα πάντα στην αγορά είναι θέμα προτεραιοτήτων, μίας καλής τιμής, ανταλλαγμάτων, και άλλων ισορροπιών, που θα «πέσουν» στην ποδιά της νύφης, για να την κάνουν να πει το «ναι». Διότι, αν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός…
 • Μιλώντας για νίκες, είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Wind έχει βάλει τα σημαιάκια της στις ΒΙΠΕ. Αυτό που δεν σας αναφέραμε, είναι ότι η σχέση είναι αποκλειστική και ως εκ τούτου όπου βάζει το σημαιάκι της μονιμοποιείται!
 • Λέτε να δούμε σύντομα robots στα ελληνικά εργοστάσια, powered by Wind? Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ, αλλά και τη συνεργασία με τη Myrmex, δεν αποκλείεται. Δείτε το video για να καταλάβετε ότι κάποιοι κάνουν σχετικά αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά βήματα προς το 5G, ώστε να βρίσκονται στο σωστό σημείο την επόμενη μέρα...
 • Last but not least για τη Wind: Έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα μεταγραφή, αποκτώντας τον Γρηγόρη Τσουγκριάνη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν στην Forthnet. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες και με διοικητικό και τεχνολογικό background, που ανέλαβε σύμβουλος διοίκησης, και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τη Wind αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της.
combox
 • Όσον αφορά τη μητρική εταιρεία της Forthnet, κινείται δυναμικά, δίνοντας εξέχουσα σημασία όχι μόνο στη B2B επιχειρηματικότητα, αλλά και στις καταναλωτικές υπηρεσίες.
 • Συγκεκριμένα, η United, έκλεισε αποκλειστική συνεργασία με τη γνωστή υπηρεσία Tidal, προσφέροντας μία ακόμα πλατφόρμα για streaming μουσικής στους χρήστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, παρέχονται πάνω από 70 εκατ. κομμάτια και 250 χιλ. videoclips σε υψηλή ποιότητα ήχου, και χωρίς διαφημίσεις. Τα καλά του να είσαι διεθνής παίκτης…
 • Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, η μείωση εσόδων κατά 6% στην αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2020. Φυσικά βασικός λόγος ήταν η μειωμένη χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής, λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Φέτος βέβαια, τα πράγματα θα είναι καλύτερα…
 • Παρ’ όλα αυτά, πάλι εξ αιτίας του κορονοϊού, η χρήση δεδομένων σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 65,7% ενώ οι φωνητικές κλήσεις κατά 5,6%. Πως λέμε ουδέν κακόν αμιγές καλού; Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί, η συνέπεια των παρόχων που έμειναν πιστοί στα πλάνα τους και υλοποίησαν επενδύσεις 647 εκατ. ευρώ!
 • Μπορεί να βλέπουμε την επιτυχία μίας υπηρεσίας στην πορεία της, αλλά βλέπουμε όλο το puzzle μόνο όταν γίνεται ο ετήσιος απολογισμός της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, μέσω του gov.gr πραγματοποιήθηκαν 94 εκατομμύρια συναλλαγές, μέσα στο 2020!
 • Το κυβερνητικό portal ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες, ενώ αυτή τη στιγμή μετράει 1138 υπηρεσίες, με πιο σημαντική αυτή την περίοδο το emvolio.gov.gr που προσφέρει ενημέρωση και οδηγίες για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του COVID-19.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Επειδή πριν τη ζήτηση είναι απαραίτητο να προηγηθεί η… προσφορά, άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεση αιτήσεων από τους κατασκευαστές στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα». Αυτό αφορά κατασκευαστές, αντιπροσώπους, διανομείς και εισαγωγείς, που διαθέτουν desktop υπολογιστές, laptops και tablets.
 • Έτσι όσες οικογένειες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το κουπόνι των 200 ευρώ μέσω του digital-access.gov.gr για να αποκτήσουν ανάλογες συσκευές για τα παιδιά τους.
 • Μία σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Beat, προσφέροντας επιστροφή χρημάτων για διαδρομές που αφορούν μετακίνηση για εμβολιασμό. Όσοι πελάτες καλέσουν ταξί μέσω του Beat για να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα Αττικής (Helexpo - Μαρούσι) ή Θεσσαλονίκης (Πύλη Εμπορίου ΔΕΘ), θα πρέπει να εισάγουν τον κωδικό δώρου «emvolio». Όταν η εξυπηρέτηση του κοινού, συμβαδίζει με την εταιρική κοινωνική ευθύνη… Μπράβο!
 • Μία νέα προσθήκη αποκτά το gov.gr καθώς επιτρέπει πλέον την έκδοση του ποινικού μητρώου για κάθε πολίτη. Ειδικά για όσους έχουν… «εγγραφές» στο ποινικό μητρώο τους, είναι σίγουρα μία διαδικασία που θα προτιμούσαν να γίνει χωρίς τη φυσική παρουσία τους. Τώρα, απλά με τη χρήση των στοιχείων στο TaxisNet, το αντίγραφο ποινικού μητρώου εκδίδεται εντός ολίγων ημερών, προς παραλαβή από το portal.
 • Για να διευκολύνει την απόκτηση υπηρεσιών CU, η Vodafone επιτρέπει την online παραγγελία νέου αριθμού καρτοκινητής, και παράδοσης του στο σπίτι σας.
 • Συγκεκριμένα, οι πελάτες παραλαμβάνουν τη νέα SIM τους μόλις μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες. Μάλιστα, με κάθε παραγγελία, κάθε πελάτης λαμβάνει ως δώρο μία επιταγή των 15 ευρώ για προϊόντα της Adidas. Λογικά για να εξοπλιστούν οι χρήστες, για τις εξόδους τους με το SMS #6…
anycast-m4-plus-600x80
 • Και επειδή θέλουμε να σκεφτόμαστε τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν θυμηθείτε τα 40GB με 10 ευρώ που προσφέρει η Vodafone. Είναι ένα μοναδικό πακέτο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι (ή το Πάσχα για τους βιαστικούς) στην εξοχή!
 • Ενδιαφέρον έχει και η προσέγγιση της Cosmote που έχει συνδέσει το what’s up με το BOX και προσφέρει δωρεάν data. Πολύ σωστά σκέφτηκαν: τι είναι αυτό που καταναλώνουν οι έφηβοι; Junk Food και Gigabytes. Τα πάντρεψαν σε ένα ενιαίο πακέτο και έχουν τρελάνει κόσμο! Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με δήλωση της ανιψιάς μου, που ανήκει στο target group και δηλώνει ενθουσιασμένη! Γιατί βεβαίως, τρώγοντας έρχεται η όρεξη…
 • Πολλά πράγματα έχει επηρεάσει αρνητικά ο κορονοϊός, αλλά αυτό που δεν περιμέναμε είναι να επηρεάσει και την ισότητα των φύλων. Και όμως, σύμφωνα με την έρευνα «if not now, when» της Accenture, λόγω της πανδημίας, η ισότητα στον εργασιακό χώρο θα χρειαστεί άλλο μισό αιώνα για να επιτευχθεί. Μάλιστα, στον καιρό του COVID, το εισόδημα των γυναικών μειώθηκε κατά 16% συγκριτικά με το 10% μείωση που υπέστη αυτό των ανδρών.
 • Με την ευκαιρία: δείτε on demand το πολύ επιτυχημένο συνέδριο Women in Digital ή αν θέλετε να δείτε μία συγκεκριμένη ομιλία κάντε κλικ στο πρόγραμμα και επιλέξτε την ομιλία που σας ενδιαφέρει.
 • Η Microsoft έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει την ιστορία με την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Πολύ σημαντική η συνεργασία με το Regeneration και σίγουρα θα γίνουν πολλά εκεί. Αναδεικνύει σίγουρα -και προσπαθεί να διορθώσει- ένα σημαντικό πρόβλημα!
 • Από εξαγορές πάει καλά η αγορά πληροφορικής. Ακόμη και εκτός των τειχών της Ελλάδας. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κίνηση της Profile να αγοράσει τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo. Αν λέγαμε πριν από 10-15 χρόνια, ότι ελληνική εταιρεία τεχνολογίας θα αγόραζε σουηδική, μάλλον θα ακούγονταν ως ανέκδοτο…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ως γνωστόν, η Huawei εξακολουθεί να δέχεται τα πυρά της αμερικανικής κυβέρνησης και σίγουρα η ιστορία του αποκλεισμού της έχει τραβήξει πάρα πολύ χρονικά. Επιπλέον, σε αυτή τη φάση είναι άγνωστες ακόμα οι προθέσεις της κυβέρνησης Biden, για το εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή πλεύσης. Ωστόσο, ο κινεζικός κολοσσός της mobile τεχνολογίας δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να βαδίζει στο δικό της μονοπάτι.
Ένα μονοπάτι που μπορει να μην είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, παρόλα αυτά η Huawei έχει τόσο τους πόρους, όσο και την τεχνογνωσία για να τα καταφέρει στην μετά-Google εποχή.
Για αυτό και εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του HarmonyOS, του δικού της ενιαίου λειτουργικού συστήματος που φιλοδοξεί να σπάσει την δυαρχία της Google και της Apple.
Όπως έγινε γνωστό, η Huawei βρίσκεται μια ανάσα πριν το επίσημο launch του HarmonyOS, με την κινεζική εταιρεία να ανακοινώνει ότι η final beta του θα είναι διαθέσιμη από τις 31 Μαρτίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν απέχουμε και πολύ από την τελική πρώτη “stable” έκδοση του λειτουργικού, η οποία τοποθετείται μέσα στον Απρίλιο. Μάλιστα, ήδη γνωρίζουμε ότι η πρώτη συσκευή που θα το δεχθεί θα είναι το Mate X2 (ασχέτως εάν έχει κυκλοφορήσει με Android 10).
Όπως ακούγεται, τα τηλέφωνα της σειράς P50 θα είναι τα πρώτα που θα το φορούν «out-of-the-box», όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε το πότε θα τα δούμε σε κυκλοφορία και αυτό γιατί η Huawei ανέβαλλε την κυκλοφορία τους για τον προσεχή Μάιο.
Όπως και να έχει, όλα δείχνουν ότι το HarmonyOS ήρθε εδώ για να μείνει και δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να έβαλαν τα χέρια τους και να έβγαλαν τα μάτια τους. Αυτό βέβαια είναι και θέμα marketing. Πως δηλαδή οι Κινέζοι θα το λανσάρουν!
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί η τεχνολογία των οθονών να έχει προχωρήσει σημαντικά, όμως η χρήση των LCD στις mobile συσκευές (και όχι μόνο) καλά κρατεί.
Είναι βέβαια λιγότερο αναμενόμενο να τις βλέπουμε σε high end συσκευές, και έτσι σίγουρα κάνει εντύπωση η επιλογή της Apple να χρησιμοποιεί IPS LCD panels στα κορυφαία iPad Pro τελευταίας γενιάς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μοντέλα 11 και 12.9 ιντσών του 2021, μπορεί να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ σύμφωνα με τον αναλυτή Ming Chi Kuo, τα νέα αυτά tablets θα ενσωματώνουν οθόνες με τεχνολογία mini LED.
Η ίδια μετάβαση αναμένεται και στα επόμενης γενιάς iPad Air, όπως επίσης στα Macbook Air και Macbook Pro. Η Apple αναμένεται επίσης να χρησιμοποιήσει τις καλύτερης τεχνολογίας οθόνες OLED στα iPad, αλλά όχι πριν το 2022.
Πάντως παρά την ονομασία του, και το mini LED βασίζεται σε τεχνολογία LCD, απλά προσφέρει βελτιωμένο έλεγχο του φωτισμού, και κατ’ επέκταση καλύτερη διαχείριση ενέργειας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Στις μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας πολλές φορές παρουσιάζονται ευφάνταστα design concepts, τα οποία όμως μπορεί να εντυπωσιάζουν, αλλά δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν σε τελική μορφή.
Κάποια όμως φεύγουν από τον σχεδιαστικό πίνακα και γίνονται απτή πραγματικότητα… και αυτό πρόκειται να συμβεί και με το Project Hazel, μία RGB «smart» μάσκα, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις στην CES 2021!
H επιβεβαίωση ότι η Razer όντως αναπτύσσει την εν λόγω φουτουριστική μάσκα ήρθε από τον CEO της, Min-Liang Tan, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Yahoo Finance, ανέφερε ότι το Porject Hazel αποτελεί μια πραγματικότητα.
Η συγκεκριμένη έξυπνη μάσκα, η οποία μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, διαθέτει διάφανα τμήματα που επιτρέπουν στο στόμα του χρήστη της να είναι ορατό, ενώ έρχεται με ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο, το οποίο δύναται να δυναμώνει την ένταση της φωνής του χρήστη της.
Σύμφωνα με τη Razer σε ότι αφορά την προστασία που θα παρέχει θα είναι ανάλογη μιας μάσκας KN95, πράγμα που σημαίνει ότι θα «παγιδεύει» το 95% των βλαβερών αιωρούμενων μικροβίων και ιών.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Razer δεν είναι γνωστό το πότε η συγκεκριμένη μάσκα θα περάσει στο στάδιο της μαζικής παραγωγής, παρόλα αυτά αντιλαμβάνεται ότι παρά τους εμβολιασμούς ενάντια στον COVID-19 σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί καταναλωτές, οι οποίοι θα χρειαστούν μία ισχυρή μάσκα ως ένα έξτρα μέτρο προστασίας.
Άλλωστε, όπως πιστεύει και ο ίδιος οι μάσκες δύσκολα θα φύγουν από τις ζωές μας μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin