Σε τεχνολογία, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες οι περισσότερες συναλλαγές του 2020

0

Το 44,1% της αξίας των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) που πραγματοποιήθηκαν το 2020 αφορά στους κλάδους της Τεχνολογίας των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT ) σύμφωνα με μελέτη της PwC με τίτλο «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα 2020».

Ο αριθμός Ε&Σ μειώθηκε σημαντικά το 2020. Έγιναν 59 συναλλαγές με τη συνολική αξία τους στα 4,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 160 εκατ. συγκριτικά με το 2019.

Στους κλάδους TMT ολοκληρώθηκαν το 2020 συνολικά 14 συναλλαγές, που αφορούν μειοψηφικά πακέτα (πλην των αποεπενδύσεων).

Στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών αντιστοιχεί το 16,1% της συνολικής αξίας των Ε&Σ, στην Ενέργεια 9,9% και στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 7,6%.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της PwC οι Ε&Σ που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν το 2021 μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ., με επιπλέον 1,5 δισ. να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις.

Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα 288 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το 2020 μεταξύ άλλων:

Τον Ιούνιο η επενδυτική εταιρία CVC Capital Partners Limited, απέκτησε το 45% της Skroutz ΑΕ, κορυφαίας ελληνικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τον Ιούλιο, όμιλος πληροφορικής Epsilon Νet A.E. απέκτησε ποσοστό συμμετοχής 51% στην Hoteliga International sp. Z.o.o, μια πολωνική εταιρία πληροφορικής σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Τον Οκτώβριο: Ο όμιλος Intralot απέκτησε συνολικά 55% μερίδιο της τουρκικής πλατφόρμας στοιχηματισμού Inteltek η οποία προηγουμένως ανήκε σε θυγατρικές του ομίλου τηλεπικοινωνιών Turkcell. Ο όμιλος πληροφορικής Epsilon Net ΑΕ, απέκτησε μερίδιο 80% στην Data Communication S.A., μια εκ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και στρατηγικό συνεργάτη της Microsoft.

Το Νοέμβριο: Η Interxion Holding N.V. απέκτησε την Lamda Hellix SA. Η Vodafone Group PLC και η Crystal Almond Sarl (μητρική της Wind Hellas Telecommunications) δημιούργησαν την κοινοπραξία Vantage Towers Greece, η οποία θα διαχειρίζεται τα παθητικά στοιχεία των σταθμών βάσης των δικτύων των δύο επιχειρήσεων. Αρχικά, προήλθε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του παθητικού εξοπλισμού και υποδομής για την κάθε εταιρία και στη συνέχεια εισφέρθηκαν στην Vantage Towers Greece. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Wind Hellas Telecommunications κατέχει 38% της κοινοπραξίας ενώ η Vodafone Group το 62%.

Τον Δεκέμβριο: Η Entersoft ΑΕ, εταιρία παροχής λύσεων πληροφορικής, απέκτησε την Optimum ΑΕ η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Η κινεζική Beken Corporation, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό ημιαγωγών, απέκτησε την start- up Adveos Microelectronic Systems, εταιρία που είναι ενεργή στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) υψηλής τεχνολογίας.

Share.

Comments are closed.