Οι τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος!

0

Το μέλλον των έξυπνων πόλεων είναι συναρπαστικό και φέρνει στο προσκήνιο τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επαναπροσδιορίσουν το αστικό τοπίο. Το Mobile Connected World 2023, ένα συνέδριο που έρχεται στις 5 Οκτωβρίου με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Smartpress, θα δώσει προτεραιότητα στην πρόοδο των smart cities, αναδεικνύοντας ορισμένες από τις κομβικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τις πόλεις του αύριο!

Πρώτα και κύρια, η ανάπτυξη του 5G και των τηλεπικοινωνιών θεωρείται η ραχοκοκαλιά για την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων των έξυπνων πόλεων. Τα μελλοντικά δίκτυα υπόσχονται ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας, μεταδίδοντας δεδομένα με αμελητέα καθυστέρηση. Για τα αστικά περιβάλλοντα, αυτό θα έχει μετασχηματιστικές επιπτώσεις: θα επιταχύνει την ανάπτυξη και τη λειτουργικότητα των αυτόνομων οχημάτων, θα προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καθηλωτικές εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας!

Στη συνέχεια, τα Big Data Analytics αποτελούν έναν ακόμη τομέα που θα «τροφοδοτήσει» τις έξυπνες πόλεις. Τα «μεγάλα δεδομένα» και τα εργαλεία που τα αξιοποιούν θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται τους μεγάλους όγκους αναλυτικών στοιχείων που θα δημιουργούνται, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με την αστική συμπεριφορά, την κατανομή των πόρων, τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης και την αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αποτελεί το κλειδί για τη διαχείριση και τον σχεδιασμό έξυπνων πόλεων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες!

Στενά συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι το Internet of Things (IoT). Σε μια έξυπνη πόλη, μια ποικιλία συσκευών και υποσυστημάτων, από τα φώτα του δρόμου μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα διασυνδέονται για να προσφέρουν ένα αστικό οικοσύστημα που θα λειτουργεί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, οι λύσεις βιώσιμης ενέργειας θα προσφέρουν μια απάντηση στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση. Η υιοθέτηση λύσεων ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και η υδροηλεκτρική ενέργεια, παράλληλα με τη χρήση καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης, θα επιτρέψουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, τα αυτόνομα οχήματα θα εισάγουν σημαντικές εξελίξεις στο τοπίο των αστικών μεταφορών. Μειώνοντας σημαντικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και περιορίζοντας τη ρύπανση, έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων και τη μεταφορά των αγαθών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), από την άλλη, αναμένεται να προσφέρει ριζοσπαστικές αλλαγές, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, προσδιορίζοντας μοτίβα και προβλέποντας τάσεις. Τα AI συστήματα θα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να προβλέψουν ανάγκες συντήρησης και να βελτιώσουν τη δημόσια ασφάλεια!

Επιπλέον, οι τεχνολογίες Επαυξημένης (AR) και Εικονικής Πραγματικότητας (VR) θα παρέχουν καθηλωτικές εμπειρίες, συνεισφέροντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το AR θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ η εικονική πραγματικότητα να χρησιμοποιηθεί για πολεοδομικό σχεδιασμό, επιτρέποντας την οπτικοποίηση των αστικών έργων πριν την κατασκευή τους. Ως «κερασάκι στην τούρτα», τα ψηφιακά δίδυμα θα επιτρέψουν τη δημιουργία εικονικών αντιγράφων που θα αντιστοιχούν σε φυσικές οντότητες, ακόμη και ολόκληρες πόλεις. Τα digital twins θα προσφέρουν ψηφιακά sandbox, επιτρέποντας τη δοκιμή σεναρίων και την πρόληψη πιθανών προκλήσεων, πριν την εφαρμογή αλλαγών στον πραγματικό κόσμο.

Το Mobile Connected World, ένα συνέδριο που έρχεται στις 5 Οκτωβρίου 2023, υπόσχεται να αποτελέσει την πύλη προς το μέλλον του mobile connectivity και των smart cities! Μάθετε περισσότερα και πραγματοποιήστε σήμερα την εγγραφή σας, δωρεάν και με ένα κλικ, στο https://www.mcw.gr/!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.