Βρετανία: Ο κόσμος πρέπει να περάσει το «AI stress test» – Έρχεται η σύνοδος κορυφής

0

Η Μεγάλη Βρετανία θα διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να συνεργαστούν για να «την κατανοήσουν, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της και να περιορίσουν τους κινδύνους της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Oliver Dowden, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας το AI Summit.

Ο Dowden σημείωσε ότι η Σύνοδος για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, θα έχει ως στόχο να προλάβει τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη και να διερευνήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δημόσιο καλό.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός που έχει γνωρίσει ο κόσμος», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται να αλλάξει όλα όσα κάνουμε, τον τρόπο που ζούμε, τις σχέσεις μεταξύ των εθνών και τα Ηνωμένα Έθνη. «Το καθήκον μας ως κυβερνήσεις είναι να την κατανοήσουμε και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη ταχύτητα».

Ο ίδιος έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της δουλειάς των εφευρετών Thomas Edison και Tim Berners-Lee και των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. «Δεν μπορούσαν να οραματιστούν αντίστοιχα τον φωτισμό της Νέας Υόρκης τη νύχτα ή τα θαύματα του σύγχρονου Διαδικτύου, αλλά υποπτεύονταν τη μεταμορφωτική δύναμη των εφευρέσεών τους».

Τόνισε ότι η frontier AI, που αποτελείται από μοντέλα τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες, έχει τη δυνατότητα, όχι απλώς να μεταμορφώσει τις ζωές μας, αλλά να αναθεωρήσει την κατανόησή μας για την επιστήμη, από την αποκωδικοποίηση των μικρότερων σωματιδίων έως τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος.

Μια από τις κύριες ανησυχίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, είναι η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, με τον ρυθμό να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, τόσο όσον αφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζει, όσο και στους κινδύνους που εγκυμονεί.

Από τη θετική πλευρά, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου: καθαρή ενέργεια, δράση για το κλίμα, παραγωγή τροφίμων και ανίχνευση ασθενειών και πανδημιών.

«Στην πραγματικότητα, κάθε μεμονωμένη πρόκληση που συζητήθηκε στη φετινή Γενική Συνέλευση –και περισσότερες– θα μπορούσε να βελτιωθεί ή ακόμα και να λυθεί από την τεχνητή νοημοσύνη».

Ωστόσο, ο Dowden προχώρησε και σε μια προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους κακής χρήσης, αναφέροντας παραδείγματα όπως το hacking, οι κυβερνοεπιθέσεις, τα deepfakes και η πιθανή απώλεια ελέγχου των συστημάτων AI.

«Δεν υπάρχει μέλλον στο οποίο αυτή η τεχνολογία να μην αναπτύσσεται με εξαιρετικό ρυθμό», είπε. Και ενώ οι εταιρείες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, υπάρχει ένας παγκόσμιος αγώνας «στον οποίο μεμονωμένες εταιρείες, όπως και χώρες, θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τα σύνορα όσο πιο μακριά και γρήγορα γίνεται».

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ακραίων κινδύνων που σχετίζονται με την AI, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η σύνοδος κορυφής στοχεύει να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους, ώστε να διερευνήσουν στρατηγικές για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για το δημόσιο καλό.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκλωβιστούμε σε συζητήσεις σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλείο για καλό ή εργαλείο για κακό, θα είναι εργαλείο και για τα δύο. Πρέπει να προετοιμαστούμε και για τα δύο και να ασφαλιστούμε έναντι των τελευταίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.