Η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε τη θέση της για το «Gigabit infrastructure Act», που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, υιοθέτησαν τη διαπραγματευτική τους θέση για ένα νομοσχέδιο που θα μειώσει το κόστος ανάπτυξης gigabit δικτύων. Επιδιώκει, παράλληλα, να τονώσει τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο νόμος «θα απλουστεύσει, θα μειώσει το κόστος και θα επισπεύσει τις διοικητικές διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών, θα μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους φορείς εκμετάλλευσης και τις εθνικές διοικήσεις, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία εγκατάστασης πιο ομαλή και ταχύτερη». Στις τροπολογίες τους, οι ευρωβουλευτές μειώνουν τον χρόνο που έχουν οι εθνικές αρχές για να λάβουν απόφαση σε σχέση με τη χορήγηση άδειας από τέσσερις σε δύο μήνες.

Τα μέτρα θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε υποδομές, όπως κτίρια και στέγες. Θα ενθαρρύνουν, επίσης, την κοινή χρήση υποδομών, όπως αγωγοί, στύλοι, εγκαταστάσεις κεραιών, πύργοι και άλλες υποστηρικτικές κατασκευές, ώστε να ελαχιστοποιούν τα δαπανηρά έργα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας.

Η νομοθεσία θα εισαγάγει μέτρα για τον συντονισμό των πολιτικών έργων που εκτελούνται από φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων και δημόσιες αρχές. Οι ειδικές διατάξεις αποσκοπούν να προσφέρουν κίνητρα και να επιταχύνουν την επέκταση της κάλυψης σε αγροτικές, απομακρυσμένες και ελάχιστα κατοικημένες περιοχές.

Για να επιτευχθεί αυτό, σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις πρόσβασης θα επεκταθούν σε εμπορικά κτίρια, σε περιοχές με κακή κάλυψη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσια κτίρια διαθέσιμα για υποδομή.

Οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν, επίσης, διατάξεις για την κατάργηση των τελών για τους τελικούς χρήστες, για κλήσεις και SMS εντός της ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι περιττές υπερβολικές τιμές, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να εγκριθεί νομοθεσία για τη ρύθμιση των κλήσεων εντός της ΕΕ, πριν λήξουν οι τρέχουσες διατάξεις, τον Μάιο του 2024.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 5 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, με 45 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές – μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλους τους ευρωβουλευτές, σε μια προσεχή σύνοδο ολομέλειας.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.